Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Zahteva za sodno varstvo ali čakanje na sklep sodišča
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tomac
PrispevekObjavljeno: Čet 06 Okt, 2016 14:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Apr 2012 16:02
Prispevkov: 6

Pozdrav.

V ponedeljek sem na mokrem in nevarnem odseku brez opozorilnih tabel skrenil s ceste in tako delno razbil svoj avto ter poškodoval sebe, dobil sem več udarcev na različnih mestih, sprožili so se tudi airbagi. Cestišče je bilo zelo mokro in spolzko. Dobil sem 3KT zaradi neprilagojene hitrosti ter globo 300€. Globo sem že plačal, mislim da prehitro. Seveda se nisem strinjal z policijskim zapisnikom. Glede na to, da je odsek res nevaren in napram dežju zelo spolzek, sem seveda pripeljal z normalno hitrostjo in nisem divjal. Tudi sami policisti so dejali, da je res nevarno in spolzko, ampak kazen in globa je vseeno padla takšna kakršna pač je. Kako lako sploh policistka brez dokazov potrdi in napiše, da je bila hitrost neprilagojena, ne razumam, to se lahko zgodi vsakomur. Udeleženih v prometni nesreči na srečno ni bilo, prisotna je bila policija ter avtovleka. Alko test je pokazal 0,0. Tudi sam sem se poškodoval, močne bolečine v glavi, vratu, hrbtu in rebrah. Slike v bolnišnici so pokazale, da ni kaj zlomljeno ter, da notranjh poškodb ni, vse v normalnem stanju, počitek. Dobil sem teden dni bolniškega staleža. I

Imam pa še večji problem, ki je sledeč:

Pred časom sem 3KT dobil zaradi prevoženega stop znaka ter povzročil prometno nesrečo, za tem sem dobil še 16KT zaradi alkoholiziranosti, torej so mi vozniško odvzeli. Uveljavljal sem predlog za pogojno in dobil 1 leto pogojne. Opravil sem tudi edukacijske delavnice in zdr. Pogojna se izteče Aprila 2017. Vem, da v času pogojne ne bi smel povzročiti hujšega prekrška, ki je tretiran z 3KT in globo. Seveda se mi je nekako krivično zgodila nesreča in sploh ne po moji krivdi. Kaj sedaj narediti v taknem primeru? Naj čakam na sklep sodišča v katerem mi bodo trajno odvzeli VD, ker sem storil prekršek z 3KT v času pogojne in se potem pritožim, ali lahko že sedaj kljub plačani globi uveljavljam zahtevo za sodno varstvo? Kako to sploh poteka? Tudi policistki sem omenil situacijo in se nikakor nisva morala pogoditi, ker tako je pač po zakonu, samo globe mi žal ni morala napisat.

Sem v hudih težavah, mi lahko mogoče kdo pomaga, kako pametno reagirat na vse skupaj? Nočem izgubiti VD in vse delati znova, saj menim, da se mi je resnično zgodila krivica. Nisem prevozil dobenega znaka, nisem se zaletel v drugo vozilo, najbolj me pa moti to, da kako lahko policistka napiše v izjavo, da sem preveč vozil in mi napiše za neprilagojeno hitrost, mi lahko kako to dokažejo? Sam sem mnenja, da je odsek zelo nevaren in spolzek.

Prosim za pomoč ter se že v naprej zahvaljujem za odgovore in koristne nasvete.

LP, tomaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 06 Okt, 2016 15:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1347

ZPr-1:

"(1) Kršitelj, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo zoper odločbo o prekršku oziroma plačilni nalog, plača samo polovico izrečene globe, če jo plača v osmih dneh po pravnomočnosti. Če plača pred pravnomočnostjo, zahteva za sodno varstvo zoper odločbo o prekršku oziroma plačilni nalog ali ugovor zoper plačilni nalog po prejšnjem členu ni dovoljen, ..."

Ker ste plačali, zahteve za sodno varstvo ni.

Je pa tudi vprašanje, če bi uspeli. Sami pravite, da ste vedeli, da je tisti odsek nevaren. To pomeni, da bi ste vedeli, da morate tam voziti še posebej previdno, a tega očitno niste storili (ker ste zleteli s ceste).

Prilagojena hitrost pomeni v vsakem trenutku voziti na način, ki omogoča varnost vseh udeležencev v prometu, ob upoštevanju konkretnih dejanskih okoliščin (vreme, cestišče, vozilo, drugi udeleženci, možnost sprememb katere od teh okoliščin ...). Prilagojena hitrost NE pomeni zgolj vožnjo znotraj omejitve hitrosti. In ker ste se očitno zavedali, kakšno je stanje cestišča, je krivda, da ste zleteli ven vaša - ker ste ali podcenili stanje ali precenili svoje sposobnosti in zato vozili neprilagojeno. Druga zgodba bi bila, če bi se prvič v življenju peljali tam in če bi npr. na tistem ovinku bila polita kakšna spolzka tekočina, nekaj takega česar ni mogoče na noben način pričakovati.

Zato je policija pravilno navedla kot razlog za nesrečo neprilagojeno hitrost. Za izdajo naloga je dovolj subjektivna ocena policije, kakšna so dejstva; če se s to oceno ne strinjate, je treba vložiti zahtevo za sodno varstvo, ne pa plačati globo.

Edini razlog, da se rešite, bi bil ta, da z izvedencem prometne stroke v tožbi proti upravljalcu ceste dokažete, da je upravljalec kršil pravila prometne stroke ter zakone in podzakonske akte, ki urejajo njegove obveznosti pri vzdrževanju tistega odseka ceste.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu