Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Sosed svoji naše zemljišče
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
mkovac
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 1:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2016 1:12
Prispevkov: 4

Pozdravljeni,

Pred kratkim smo kupili hišo ki ima urejeno mejo z prvim sosedom. Stari lastnik je naredil škarpo iz kamna visoko cca. pol metra in, prav tako, od meje odmaknjeno približno pol metra. Sedaj ko smo mi kupili hišo (in posledično tudi to parcelo na kateri stoji hiša) se je sosed odločil da bo do naše škarpe sadil paradižnike, solato, itd. Prejšnji lastnik nam je povedal da se prej to ni dogajalo. Sosedu smo dvakrat rekli da naj se drži meje in mu tudi pokazali en mejnik. Njegov odgovor je bil da ta mejnik, in tudi ostali ne veljajo, in da je njegovo do naše škarpe. Sedaj še naprej koplje in sadi do škarpe. Po teh dveh pogovorih se nismo več spuščali v to, ker sosed samo na svojo stran gleda in nas ignorira.
Zanima nas kakšen je postopek da to zadevo uredimo? Kaj predlagate? Kot sem napisal je to že urejena meja, vendar moramo najti še dva dodatna vmesna mejnika (upamo da jih ni sosed odstranil). Razmišljali smo celo da bi predlagali sosedu, da še enkrat plačamo geodeta in naredi ponovne meritve in postavi mejnike. Zanima nas tudi ali je mogoče s kakšnim zakonom določeno koliko stran od meje se mora sosed umakniti (z sajenjem, itd...)?
S sosedom pa verjetno ne bomo dosegli dogovora ker nas sploh noče poslušat in samo trdi da je to njegova zemlja in da mi nimamo kaj početi tam.

Vnaprej se zahvaljujemo za kakršenkoli nasvet!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 11:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Če med parcelami meja ni dokončna (v katastru vpisana s koordinatami mejnikov, na mapni kopiji pa z odebeljeno črto), boste na podlagi mapne kopije zelo težko dokazali, kje dejansko teče meja.

Če meja ni dokončna in nastane med mejaši spor, kje teče meja, potem se to mejo ugotavlja po močnejši pravici (in ne po mapni kopiji!!!). Če je sosed dovolj dolgo uporabljal parcelo do škarfe, in če se prejšnji lastnik temu ni uprl (ali če ne more dokazati, da se je temu uprl), potem je povsem mogoče, da se je meja premaknila na škarfo in da je parcela v resnici manjša od tiste, ki je vpisana v katastru. Zato vam ne bo čisto nič pomagalo, če vam geodeti pokažejo, kje teče meja (če v katastru ni koordinat, ampak je samo mapa, se lahko zgodi celo, da geodet ne more določiti meje natančneje kot na pol metra). Soseda ni mogoče prisiliti, da bo spoštoval mejo, kot jo pokaže geodet.

V razmerju do soseda ste vstopili v pravni položaj prejšnjega lastnika - torej če se je lastniku parcela "zmanjšala", potem se je tudi vam, ne glede na to,kakšno kvadraturo ste s pogodbo plačali. Lahko pa od lastnika zahtevate povračilo kupnine, če dokažete, da vas je prinesel okrog.

Glede uporabe nepremičnine, je edino pravilo, da taka uporaba ne sme vplivati (imeti emisij) na sosednjo nepremičnino. Če torej paradižnik ne štrli na vašo nepremičnino in ne dela škode npr. na pravo zidu, potem ga sosed lahko posadi tik do meje. Če bi ob meji kaj zidal, potem so določene omejitve, vendar za sajenje ne.

Pojdite do odvetnika, ki vam bo svetoval, kako urediti mejo. Močno dvomim, da bo šlo brez sodnega postopka in dokazovanja meje s pomočjo prič in prejšnjega lastnika. Bi bilo pa treba pohiteti, da se ne bi njegovo lastništvo še bolj ustalilo kot se je že.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkovac
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 16:06  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2016 1:12
Prispevkov: 4

Kot sem napisal je to že urejena meja, vendar moramo najti še dva dodatna vmesna mejnika (upamo da jih ni sosed odstranil). To je bilo narejeno nekje med letom 2008 in 2010. Manjkajoče mejnike pa lahko še enkrat geodet izmeri in jih ponovno postavimo. Prejšnji lastnik nam je tudi povedal da sosed prej tam ni sadil in da je začel sedaj ko smo mi to kupili (cca. pol leta nazaj).
Kakšen je postopek v tem primeru? Kako lahko sosedu dopovemo da je to naša zemlja oz. kako mu preprečimo poseganje v našo zemljo?
Vnaprej hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 16:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Če meja ni pravo, potem lahko proti sosedu sprožite spor zaradi motenja posesti (če odkar ste prvič izvedeli za motenje ni poteklo več kot 30 dni in od prvega motenja ne več kot 6 mesecev) ali spor zaradi prenehanja poseganja v lastninsko pravico. Če v takem postopku uspete, lahko sosedu na podlagi sodbe prepoveste poseganje v vašo parcelo, ozrioma lahko zahtevate prisilno izvršitev take sodbe (tako da sodišče določi in izterja denarno kazen od soseda za vsako kršitev sodne odločbe). Ponovno, brez odvetnika boste težko rešili stvar, ker če že na začetku ne zastavite postopka pravilno, se vam bo v nadaljevanju to maščevalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 21:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 682

jaz bi predlagal drugače
Tožbo za motenje posesti ste zamudili, 30 dni od nastanka motenja.
Če je meja bila urejena. Nročite uradno geodetsko izmero- označitev meje. Če se sosed ne strinja z mejo ga bo geodetska pozvala, da mora vložiti tožbo, kar pa ne bo storil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 11 Nov, 2016 22:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

susa:
Bojim se, da se bo sosed kljub geodetski določitve meje "naredil neumnega" in bo preprosto uporabljal tako kot do zdaj. In se bo spet končalo pri tožbi za prepoved poseganja v lastninsko pravico.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Sob 12 Nov, 2016 23:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 682

to je res možno. Na nek način bi moral zemljišče prevzeti in ga uporabljati, da bi ga potem lahko tožil za motenje posesti, če bi posegel na zemljišče.
Škoda, ker je zamudil tožbo za motenje, ker sto tožbo bi bil epilog rešen v par mesecih, z tožbo za vznemirjanje lastninske pravice bi trajalo več let.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkovac
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2016 0:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2016 1:12
Prispevkov: 4

Prvo hvala vsem za odgovore Smile
Glede na to da sem se preselil na to lokacijo 1.7. in v začetku plačeval najemnino, potem pa kupil, in se je šele pred dobrim mesecem končal postopek nakupa (čakam edino še na vpis v ZK), me zanima ali sem res zamudil tožbo za motenje ali lahko še kaj naredim?
Zanima me še, če kdo pozna kakšnega v redu odvetnika, ki se ukvarja s temi zadevami in če mi lahko pošlje kontakt na ZS, tako da dobim kakšen nasvet kako se čim bolj pravilno lotiti tega spora.
Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2016 1:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Posest pomeni dejansko oblast nad stvarjo in nima nobene zveze z lastništvom (tudi tat je lahko posestnik stvari). Lastninska pravica pa je pravna kategorija, in se jo (pri nakupu) pridobi z vpisom v zemljiško knjigo. Posest na isti nepremičnini se lahko pridobi prej ali pozneje.

Za motenje posesti ni važno, kdaj ste nepremičnino kupili, ampak kdaj ste jo prevzeli v posest (to pa je bilo najkasneje 1.7., ko ste se tja preselili) in koliko časa je poteklo od takrat, ko je sosed to vašo posest motil. Od takrat, ko ste prvič opazili motenje, pa do dneva vložitve tožbe ne sme preteči več kot 30 dni, sicer je tožba prepozna.

Ostane, kot rečeno, pa še tožba na prenehanje poseganja v lastninsko pravico, ki pa je bolj komplicirana, ker boste morali dokazati, da gre res za vašo nepremičnino (sama geodetska meja ne bo zadosti, ker se ta lahko spremeni npr. s priposestvovanjem).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkovac
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2016 1:09  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2016 1:12
Prispevkov: 4

Kaj pa če razmišljam po kmečko in, ko sosed posadi paradižnike, mu jih lepo pobiram (seveda samo tiste ki so na moji strani)? Wink Če me toži pa jaz dokažem da je to moje. Prejšnji lastnik mi je omenil da tega prej sosed ni delal in je lahko priča v kolikor pride so sodbe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2016 11:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Potem bo sosed vas tožil na motenje posesti (in mogoče še na povzročitev škode). Pri motenju posesti se namreč ne upošteva, kdo je lastnik ampak samo kdo ima stvar v zadnji mirni posesti. In v tem primeru je velika verjetnost, da je to on.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Pon 14 Nov, 2016 11:49  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 682

kaj pa če je škarpa na meji?? ali lahko zaupate prejšnemu lastniku kar vam je rekel.
Jaz bi najprej naročil geodeta ali pa del parcele zasedel, če ste 100%, da veste kje je meja. Pa bi videl če me bo sosed tožil.
Koliko je visok pravo zid, je sosed dal kakšno soglasje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GMarjan
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Dec, 2016 15:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Dec 2008 17:49
Prispevkov: 26

Naj sadi, ti pa enostavno vse skupaj pošpricaj s kakšnim sredstvom za odstranjevanje plevela in bo hitro nehal saditi.

V tej nepravni, lopovski državi se na lep način ne da doseči prav ničesar.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu