Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Delitev premoženja za nazj
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
beks
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 16:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 16:00
Prispevkov: 3

Pozdravljeni!
Moja mama in očim sta se že pred 15 leti razšla. Skupaj smo živeli10 let. V tem času sta si mama in očim ustvarila firmo, s katero smo dobro služili. Z zaslužkom so se kupile nepremičnine, avto, obveznice, delnice....Ko sta se mama in očim razšla, je očim enostavno odšel in s seboj odnesel vse, bil je lastnik nepremičnin, denar, delnice in obveznice pa je imel v sefu v tujini, do katerega sta sprva imela dostop oba , potem pa je mama dala svoj ključ očimu. Zanima me, ali je možno za nazaj terjati del lastnine, ki jo ima očim?
Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 16:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Teoretično je polovica skupnega premoženja še vedno mamina, zato lahko zahteva njegovo izročitev - kolikor gre za lastninsko pravico. Če gre za kakšne obligacijske pravice do očima (npr. iz naslova investiranja njenega posebnega premoženja v njegovo posebno premoženje) pa te zastaraj v roku 5 let. (Glede tega, kaj je skupno in kaj posebno premoženje si preberite katerega od mojih postov v rubriki družinsko pravo).

Vendar če se očim s tem ne bo strinjal, bo morala dokazati obseg skupnega premoženja (sem spadajo stvari, pridobljene v času trajanja zakonske zveze iz prihodkov iz dela - kar je pridobljeno s posebnim premoženjem ali s prihodki od kapitala pa ne, tako da je vprašanje, ali so prihodki "iz firme" dejansko spadali v skupno premoženje - obrnite se na odvetnika, ki bo pregledal dokumentacijo, ki jo imate, in vam povedal, kako je s tem); nadalje bo morala dokazati svoj delež na tem premoženju (domneva se 1/2, vendar lahko očim dokazuje, da je sam prispeval več, npr. imel višjo plačo); in na koncu, če se premoženje nahaja v tujini jo čaka postopek priznanja slovenske sodne odločbe pred tujim sodiščem in izvršba, ki bo tekla po pravu države, kjer se premoženje nahaja, kar je zelo težko izpeljati brez sodelovanja tujega odvetnika, ki pa so nekajkrat dražji od naših.

Mimogrede, če ni bila sklenjena zakonska zveza, ampak samo zunajzakonska skupnost, bo treba dokazati tudi obstoj te skupnosti in od kdaj do kdaj je trajala; tudi dokazovanje skupnega premoženja je precej bolj zapleteno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
beks
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 17:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 16:00
Prispevkov: 3

Hvala za tako hiter odgovor. Gre se za to, da je v času, ko sta imela skupno gospodinjstvo oz. sta bila prijavljena na istem naslovu, očim kupil nepremičnino, avto, delnice....mama je bila tudi zaposlena v tej firmi in nekaj časa bila tudi direktorica te firme. Predstavljam si, da se vsi nakupi in stvari, ki so se pridobile v času, ko sta bila skupaj, in po ustanovitvi firme delijo na pol? Očim je v letih po razhodu tudi prodal večjo nepremičnino, ali lahko mama zahteva tudi polovico kupnine te nepremičnine. Pač v tem času, ko se je vse to kupovalo, je bil očim lastnik vseh stvari, ki jih je kupil, mame nikoli ni vpisal kot lastnice...ali lahko kljub temu terja svoj delež, saj navsezadnje se je vse to kupilo, ko sta bila skupaj. Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 17:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Narobe si predstavljate. Na pol (oziroma na drugačne deleže, če so ti dokazani) se deli samo skupno premoženje, ne pa vse kar je bilo ustvarjeno v določenem časovnem obdobju. Treba je videti iz kakšnih prihodkov je bilo kupljeno premoženje; če so to prihodki, ki štejejo za skupno premoženje potem spadajo stvari v skupno premoženje, sicer ne. Npr. če je družbo ustanovil očim z denarjem iz svojega posebnega premoženja, potem spadajo tudi vsi dobički te družbe v njegovo posebno premoženje in kar je s tem denarjem kupil tudi spada v njegovo psoebno premoženje. Če je bil zaposlen in je iz družbe prejemal plačo, potem ta plača spada v skupno premoženje in vse, kar je bilo kupljeno s to plačo tudi v skupno premoženje. Če je bila mama zaposlena v družbi in prejemala plačo, ta plača spada v skupno premoženje zakoncev in kar je bilo kupljeno s to plačo tudi spada v skupno premoženje. Če plače ni prejemala in ni bila družbenica (torej če ji je očim "dal" del dobička), potem kar je kupljeno s tem, ni skupno premoženje. Glede skupnega/posebnega premoženja in deležev na njem si preberite moje pretekle poste, vam bo precej bolj jasno.

Če je bila družba ustanovljena s sredstvi skupnega premoženja (npr. da sta od začetka partnerske zveze privarčevala dovolj plač za ustanovitveni kapital družbe), potem so vsi dobički skupno premoženje in se delijo na pol (kolikor niso dokazani drugačni deleži na skupnem premoženju), enako vse stvari, ki so bile kupljene na ta način.

Ponovno, ni važno ali se je stvar kupila, ko sta bila skupaj, ampak od kod so prišla sredstva za nakup.

Če je nepremičnina spadala v skupno premoženje, potem lahko zahteva polovico vrednosti nepremičnine ob prenehanju partnerske zveze (kar ni nujno identično s polovico kupnine). Velja vse, kar sem zgoraj navedla glede dokaznega bremena in postopkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
beks
PrispevekObjavljeno: Sre 16 Nov, 2016 19:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2016 16:00
Prispevkov: 3

Če torej prav razumem, se gre za to, da je treba dokazati od kod je prišel denar za nakup nepremičnin, delnic,....saj to je pa ja potem njegova beseda proti mamini. enostavno bo dejal, da je on sam dal denar za vse , kako naj mu mama dokaže da temu ni tako. Za koliko let nazaj pa se vse to lahko uveljavlja...firmo sta ustanovila leta 1990.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 16 Nov, 2016 20:05  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1325

Ne gre samo za to, da se dokaže od kod je prišel denar za nastanek posameznega dela premoženja (npr. nakup določenih delnic) ampak za vse premoženje (skupno in posebno), ki je nastalo v času trajanja zveze. Obseg skupnega premoženja in deleži na njih se namreč lahko ugotovijo samo kot celota.

Če bo mama hotela delež na skupnem premoženju, bo morala dokazati, kaj v to premoženje spada, razen če očim tega skupnega premoženja ne prizna. Kako bo to storila, vam ne morem pomagati. Običajno je najlažje, če zakonca/partnerja že v času trajanja zakonske zveze/izvenzakonske skupnosti zbirata in hranita dokaze za primer, do bo kdaj prišlo do spora glede skupnega premoženja. V idealnem primeru si premoženje razdelita s pogodbo že v času trajanja zveze. Vse ostalo je žal bolj "zvonenje po toči", sploh če je od prenehanja zveze minilo dolgo časa.

Kot sem povedala: lastninska pravica ne zastara, kar pomeni da lahko mama zahteva delež na skupnem premoženju ne glede na to, kdaj je nastalo (seveda pa mora biti to skupno premoženje, ki po definiciji ne more nastati preden niso izpolnjeni pogoji za obstoj zunajzakonske skupnosti ali zakonske zveze). Terjatve do posebnega očimovega premoženja (npr. iz povečanja vrednosti tega premoženja z njenim delom ali investicijami njenega posebnega premoženja) pa zastarajo v 5 letih od njihovega nastanka. Kdaj je bila firma ustanovljena na zastaranje maminih zahtevkov ne vpliva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu