Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Poziv za odgovor na tožbo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
karelM
PrispevekObjavljeno: Ned 20 Nov, 2016 15:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Nov 2016 15:18
Prispevkov: 1

Pozdrav,
Dobil sem poziv delovnega in socialnega sodišča, da moram odgovoriti na tožbo, ki se nanaša na vračilo štipendije, ki sem jo prejemal v letu 2002 in jo moram sedaj, zaradi neuspešno zaključenega letnika, vrniti.

Čas za pritožbo imam 1 mesec, zdaj pa me zanima koliko časa pridobim s tem, da napiśem pritožbo? Vem, da bom znesek moral vrniti vendar potrebujem še malo časa, da dobim denar. Zanima me tudi koliko je potem še dodatnih stroškov, ko je pritožba zavrnjena?

Bi lahko celo uspel z pritožbo če napišem, da je to vse urejala moja mati, ker sem bil še mladoleten in da se jaz tedaj pač nisem strinjal s tem, da bi jo dobival in podobno?

Hvala za vse odogovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Čet 01 Dec, 2016 20:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

Živjo.

Najprej bi predlagala, da preverite ali ni dolg morda že zastaran! Zastaranje pomeni, da upnik nima več pravice terjati dolga od dolžnika in bi tako tožbo bilo potrebno zavrniti. Pravite, da ste jo prejemali v letu 2002. Splošni zastaralni rok je 5 let, zastaralni rok za občasne terjatve pa 3 leta. Štipendijo bi lahko šteli kot občasno terjatev, saj ste jo prejemali mesečno... Zastaranje začne teči z dnem, ko je upnik imel možnost od vas terjat vračilo. To bi bilo npr. od takrat dalje, ko vam je štipendijsko razmerje prenehalo (ko je odpadla pravna podlaga za prejemanje štipendije)... Ste dobili kakšno odločbo, po kateri vam je pravica do štipendije prenehala?

Ali ste vmes do danes sklepali kakšne dogovore o odplačilu, pošiljali prošnje za obročno odplačilo? Ker z vsakim takim dejanjem se zastaranje pretrga in začne teči znova.

Zavezanec za vračilo je štipendist, ne starši.

Predlagam, da odgovorite na tožbo v roku, ki vam ga je postavilo sodišče, sicer bo sodišče izdalo zamudno sodbo in v celoti ugodilo postavljenemu zahtevku v tožbi (to pomeni, da boste morali plačati toliko, kot zahtevajo v tožbi - glavnico, morebitne stroške in obresti). Pojasnite dejansko stanje in priložite dokazila - npr., da niste imeli sredstev (dokaz: bančni izpiski), da ste še poskušali zaključiti letnik (potrdila o vpisu), ... Predvsem pa jasno navedite, da je terjatev že zastarana - če boste ugotovili, da je (sodišče ne bo ugotavljalo zastaranja po uradni dolžnosti). Čas pridobite s tem, da odgovorite na tožbo, saj bo potem sodišče razpisalo poravnalni narok oz. glavno obravnavo - na poravnalnem naroku se bo poskušalo doseči sodno poravnavo - dogovor o tem, koliko boste plačali in v kakšnem roku (npr. v 1 letu v 12 obrokih) - če ni zastaranja seveda. Takrat se boste pogajali. Ob sklenitvi sodne poravnave praviloma vsaka stranka nosi svoje stroške - v tem primeru naj stroškov za vas ne bi bilo.

Četudi se postopek konča s sodbo, po kateri boste morali vračati, mora upnik najprej vložiti predlog za izvršbo na podlagi te sodbe zoper vas. Tako, da bo preteklo še nekaj časa, preden se vam usedejo na račun in plačo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu