Avtor |
Sporočilo |
< Gospodarsko pravo ~ Začetek veljave konkurenčne prepovedi |
 |
|
Objavljeno:
Pet 16 Dec, 2016 22:24
|
|
|
Pridružen/-a: Pet Dec 2016 22:12
|
|
Zanima me, v kakšnem časovnem roku od dneva vročitve redne odpovedi delodajalcu, lahko uveljavlja delodajalec konkurenčno prepoved ?
Predvidevam ko enkrat zapustim podjetje je ne more več ali se motim ?
lp,
Miha |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Sob 17 Dec, 2016 19:26
|
|
|
Pridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
|
|
Konkurenčna prepoved velja od dneva, ko je dogovorjena, torej od dneva sklenitve pogodbe o zaposlitvi. Če ni dogovorjena s pogodbo ali s pisnim aneksom, potem ne obstaja in je delodajalec ne more uveljavljati. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 20 Dec, 2016 22:55
|
|
|
|
|
Hvala na inf., kako pa je z konkurenčno klavzulo... Le to pa verjetno delodajalec lahko uveljavlja samo do mojega odhoda iz podjetja ali se motim.
Po mojem mnenju jo ne more recimo 4 mesece po mojem odhodu ko sem že zaposlen v drugem podjetju ? |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Tor 20 Dec, 2016 22:59
|
|
|
|
|
Konkurenčna klavzula je zapis v pogodbi, ki vsebuje konkurenčno prepoved. Laično rečeno, gre za eno in isto zadevo. Konkurenčna prepoved velja od sklenitve pogodbe dalje (kolikor so izpolnjeni pogoji za njeno veljavnost) pa vse do izteka roka, za katerega je dogovorjena. Delodajalec vam je dolžan za čas od prenehanja delovnega razmerja pa do izteka dogovorjenega roka plačati delno nadomestilo plače; na vas je, da tako nadomestilo zahtevate. Če se kljub temu zaposlite tako, da kršite konkurenčno prepoved, lahko dosedanji delodajalec od vas zahteva odškodnino zaradi kršitve te prepovedi. |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 22 Dec, 2016 11:31
|
|
|
|
|
Hvala za napisano, sem prebral malo po internetu. Samo nikjer pa ne pise, ce dam jaz odpoved 1. Januraja in imam dvomesecni odpovedni rok se pravi, da preneham z delom 1. Marca, kdaj je zadnji rok za delodajalca da uveljavlja konkurencno klavzulo ki je pravilno napisana.
Verjetno jo ne more 15 julija???
Lp
Tomaz |
|
|
|
|
|
 |
|
Objavljeno:
Čet 22 Dec, 2016 11:46
|
|
|
|
|
Delodajalcu konkurenčne klavzule ni treba posebej uveljavljati, ker že velja - na podlagi pogodbe. Na vas je, da ga obvestite o možnosti, da sklenete novo delovno razmerje ter od njega zahtevate izjavo, ali uveljavlja konkurenčno klavzulo ali ne in če jo, da vam plača nadomestilo. Če tega ne storite in če delodajalec ugotovi, da kršite konkurenčno klavzulo, lahko od vas zahteva odškodnino. |
|
|
|
|
|
 |
|