Avtor Sporočilo
<  Družinsko pravo  ~  Povečanje preživnine
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
KlemenZ
PrispevekObjavljeno: Ned 30 Okt, 2016 14:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2016 14:12
Prispevkov: 2

Hči bo letos dopolnila 18 let. V dogovoru z materjo-skrbnico in njenim partnerjem izsiljuje višjo preživnino zaradi spremenjenih okoliščin, ker se želi med študijem odseliti v prazno stanovanje, ravno tako v materini lasti. Slednjemu nasprotujem, ker razen moje preživnine (260 eur) nima drugih sredstev za preživljanje. Ker pa grozi s sodiščem me zanima, kakšne so možnosti, da se temu izognem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 30 Okt, 2016 17:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Preživnina se spremeni, če se spremenijo okoliščine na strani preživljanca ali preživljalca. Odhod na študij (sploh če je v drugem kraju) je zagotovo spremenjena okoliščina. Hči, potem ko je stara 18 let, lahko živi kjer hoče in na njeno odločitev nimate nobenega vpliva. Koliko te "spremembe" boste dolžni financirati vi pa je stvar dejanske ocene. Sodišču pa se nima smisla izogibati, saj je to najbolj zanesljiv način, da se določi primerna višina preživnine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KlemenZ
PrispevekObjavljeno: Pon 31 Okt, 2016 12:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2016 14:12
Prispevkov: 2

Bo torej glede na skorajšnjo polnoletnost v tem primeru stranka v postopku na sodišču (proti meni) moja lastna hči? In kako se potem določa obveznost dosedanje skrbnice? Kot jaz vidim stvari, je namen koristoljubnosti povsem jasen: stanovanje (v istem kraju kjer živi sedaj in kjer namerava tudi v bodoče študirati...) želi oddati hčeri, meni pa preko povečane preživnine zaračunati najemnino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 31 Okt, 2016 17:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Otrok s polnoletnostjo pridobi polno poslovno sposobnost in starši nad njim v celoti izgubijo skrbništvo; ostane pa še dolžnost preživljanja, dokler se otrok šola. Tako, da drži, za povečanje preživnine vas bo tožila hči, če se bo tako odločila.

Mati ima do nje enako obveznost preživljanja kot vi; če hči ne bo živela v skupnem gospodinstvu z materjo, je mati dolžna prispevati k njenemu preživljanju v denarju. Samo hči je tista, ki ima pravico vložiti tožbo na določitev preživnine proti materi; vendar tudi če tega ne stori, bo v razmerju med vami in njo upoštevano, da mora tudi mati prispevati za hčerino preživljanje. Če bo hči živela v stanovanju, ki je last matere, je mogoče upoštevati, da se za neko ocenjeno vrednost najema zmanjša materina denarna obveznost do hčere, ampak na ta račun se vaša ne poveča.

Preživnina se namreč določa po naslednjem vrstnem redu:
- ugotovi se potrebe otroka (in sicer tiste, ki so upravičene) in oceni se, kakšen strošek so te potrebe v denarju (ne gre torej obratno: da se pogleda, kakšne stroške ima otrok in se potem to šteje za preživnino)
- odbije se otrokove prihodke (otroški dodatki, dijaško in študentsko delo itd.)
- preostali znesek predstavlja preživljalsko obveznost staršev
- ta preživljajska obveznost se razdeli tako, da jo krije vsak od staršev polovico; to sorazmerje se spremeni, če eden od staršev dejansko skrbi za otroka (živi v istem gospodinjstvu) - če se otrok odseli iz gospodinjstva, se sorazmerje vrne nazaj na polovico (seveda na predlog drugega starša)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jasmina22
PrispevekObjavljeno: Tor 13 Dec, 2016 18:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2016 18:27
Prispevkov: 2

Lepo pozdravljeni vsi, ki prebirate to temo - z dobrim namenom.
Imam hčero staro skoraj 4 leta. bivši partner zanjo plačuje 125 €. Živi v Avstriji . ( kjer smo bili prej vsi ) Razlog za naš razhod družine je varanje iz njegove strani. Tako da tisti ki želite z nesramnimi odgovori vas prosim ne sodite. Ni bila moja želja temu narediti konec.
preživnina je bila določena po njegovi želji in "zmožnostih". Sedaj pa sem po letu in pol PO POMOTI videla njegov bančni izpisek. njegova plača je POPOLNOMA drugačna ( MNOGO višja) kot je govoril ko sva bila skupaj.

ker je sam določil in prosil za tako preživnino ker več ni zmožen..... bi prosila za pomoč, kako lahko zvišujem preživnino ?

med drugim pove da nemore kupiti hčerki sirupa za 5eu v lekarni ko kašlja...ali kaj podobnega.( moram dati vse zraven sama.... ( ki sem zaradi hčerinih pogostih bolezni že 7 mesecev nezaposlena ((ker sem pokoristila preveč bolniške, saj se nimam na koga obrniti kaj se tiče varstva otroka ko je bolan )))

Njegova MINIMALNA -------> IZPLAČANA ( torej neto plača ) je 1800€.

hvala za odgovore ki mi bodo v korist.

lepo pozdravljeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 17 Dec, 2016 16:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Razlog za razhod ne vpliva na višino preživnine.

Niste navedli, kako je bila dogovorjena preživnina. Pred (slovenskim) sodiščem? Če je bila dogovorjena pred avstrijskim, se morate glede tega obrniti na avstrijskega odvetnika.

Slovensko sodišče praviloma preveri prihodke obeh staršev (plačilne liste, bilance s.p.-ja itd.). Če je sodišču lagal glede tega zneska, je kazensko odgovoren.

V vašem vprašanju je premalo informacij, da bi vam lahko dala odgovor. Pojdite do odvetnika. V ponedeljek 19.12. je dan brezplačne pravne pomoči, tako da lahko izkoristite za pridobitev brezplačnega nasveta. Tu je povezava z navodili: http://www.odv-zb.si/predstavitev/dan-odvetniske-pravne-pomoci-pro-bono
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jasmina22
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Dec, 2016 15:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Dec 2016 18:27
Prispevkov: 2

hvala za odgovor.
nisem mislila, da razlog razhoda vpliva na preživnino Smile
Preživnina je bila samo na slovenskem sodišču. In najprej je bil že iz strani socialne službe ( ko smo imeli razgovor tam ) pod prisilo sklenjen sporazum o preživnini in stikih. Pod prisilo sem napisala zato, ker se sama nisem strinjala z višino preživnine 125eu , ampak sta on in socialna delavka trdila da je to povsem dovolj itd.
Je ja. Ko pa realno premislimo na vse mogoče dejavnosti, ki bi jih otrok želel obiskovat / in moja jih že, pa pač ni dovolj. ---- in spet, to pišem zato, ker tudi sam želi, da je vključena v čimveč stvari, prispeval pa nebi. ampak za vse ni dovol ta denar - in naj omenim, da tudi vem, da bi naj oba starša prispevala enako vsoto v otroka.....

Ko pa smo bili pri socialni delavki in na sodišču ni rabil predložiti ničesar.
bila sva poklicana ob istem času na isti dan, k socialni delavki in na sodišče. vsepovsod sva imela isto uro isti dan in isto odšla od tam.
samo vprašali so ga _ USTNO koliko plače ima.

ampak mislim da bom karkoli težko dosegla, ker je bil sklenjen sporazum glede preživnine in stikov ?hvala za pomoč in odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 20 Dec, 2016 15:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1427

Preživnina se določa glede na potrebe (ne želje) otroka in preživljalsko zmožnost (ne nujno samo prihodke) staršev. Nikakor ne drži, da naj bi oba starša prispevala enako vsoto za preživljanje otroka. Ko so potrebe otroka ugotovljene (torej celoten strošek preživljanja) se ta strošek razdeli med starša, glede na njune preživljalske zmožnosti.

Če se spremenijo potrebe otroka ali preživljalska sposobnost katerega od staršev, je mogoče zahtevati spremembo preživnine (zvišanje ali znižanje). Tako da možnost takega postopka vedno obstaja, se vam pa lahko zatakne pri dokazovanju. To je težko reči na pamet.

Če ste imeli že prej sklenjen dogovor pred CSD, potem sodišče drugače obravnava zadevo, v bistvu samo preveri, če je dogovor v korist otroka, dejstva glede prihodkov staršev in potreb otroka pa šteje za pravo (kolikor res ne gre za zneske, ki bi radikalno odstopali od sodne prakse).

Preživnina in stiki sta dve različni temi. Če oče ne plačuje preživnine, še ne pomeni, da izgubi pravico do stikov - ti so namreč pravica otroka, ne staršev.

Je pa še nekaj, če ima prihodke v Avstriji, in nima premoženja v Sloveniji, potem boste morali (če ne bo hotel plačevati povečane preživnine) njegovo plačo rubiti v Avstriji, kar pomeni, da bo treba izpeljati postopek pred avstrijskimi organi - najprej za priznanje slovenske sodne odločbe, potem pa še izvršilni postopek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Družinsko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu