Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Večji kredit in HUD problem !
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
BoLe10
PrispevekObjavljeno: Tor 18 Okt, 2016 15:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2010 1:42
Prispevkov: 6

Tri leta nazaj sem izgubil službo. Seveda sem imel kredit, ki je kasneje v celoti zapadel. Izvržba in rubež. Največji problem pa je, da so mi ravno takrat nekje potekli dokumenti, mama me je pa ravno zaradi tega, da ne bo imela problemov šla odjavit iz stalnega naslova, ki sem ga imel še doma, čeprav tam ne živim več že nekaj časa. Zavedam se, da bo kredit treba poplačat, ga tudi bi, sem v Ljubljani pripravljen delat na minimalcu, pa naj trgajo kolikor hočejo, saj vem, da sem dolžan. Največji problem tu je sedaj to, da imam na grbi rubež, stalnega naslova nimam, torej tudi ne veljavnih dokumentov, ne moreš na zavod, socialno, nisi zavarovan, ne moreš na banko trr odpret, niti uradno službe iskat. Ker se NIKJER seveda ne morem stalno prijavit. Jaz lahko zamolčim dolg, najamem stanovanje, nategnem lastnika, da me stalno prijavi ampak to ni to, naredil bi mu štalo in pol. Tega nočem. Ker bo izvršitelj hitro na vratih in ga seveda ne bo brigalo, čigavo je kaj. Znesek pa tudi ni majhen, da bi se dalo kaj pogovarjat. Začaran krog. Kaj še lahko storim v takem primeru? Na socialni mi je gospa lepo rekla, mi vam ne moremo pomagat, sem šel prosit, baje se je včasih dalo, da se prijavim pri njih, ampak so me zavrnili, ker nikoli nisem prejemal socialne pomoči. Skratka, obup, idej mi pa zmanjkuje. Rad bi delal, rad bi vrnil, pa imam zavezane roke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
margarer
PrispevekObjavljeno: Pet 04 Nov, 2016 14:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2006 15:46
Prispevkov: 27
Kraj: Kranj

Tole sem najdla na spletu, ne vem če ti bo kaj pomagalo
http://www.24ur.com/novice/slovenija/naslov.html
Ali pa se prijavi in zaprosi za socialno pomoč, ko boš prejemnik soc. pomoči pa se tam prijavi

_________________
Margarer
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pet 04 Nov, 2016 15:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1369

Novi Zakon o prijavi prebivališča začne veljati šele 13.8.2017. Do takrat velja sedanji zakon glede t.i. zakonitega prebivališča:

8. člen

(postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča)

Če pristojni organ podvomi, da posameznik stalno prebiva v naselju oziroma na naslovu, kjer je prijavil stalno prebivališče, oziroma je obveščen, da tam ne prebiva stalno, uvede postopek za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča. Ta postopek uvede tudi v primeru, da se je posameznik za stalno odselil z območja Republike Slovenije, ali da nima prijavljenega stalnega prebivališča, čeprav v Republiki Sloveniji dejansko živi.

Pristojni organ je dolžan uvesti postopek za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča na zahtevo samoupravne lokalne skupnosti na območju katere je posameznik prijavil stalno prebivališče, ali na območju katere dejansko živi.

V primeru, ko se v postopku ugotovi, da posameznik dejansko stalno prebiva na območju drugega pristojnega organa, se ugotavljanje stalnega prebivališča odstopi pristojnemu organu, na območju katerega posameznik stalno prebiva.

Če posameznik nima prijavljenega stalnega prebivališča, po določbah tega zakona pa ga tudi ni mogoče prijaviti, se za njegovo stalno prebivališče šteje naslov organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki, če na območju pristojnega organa tudi dejansko živi. Pristojni organ mora pred prijavo stalnega prebivališča pridobiti pisno soglasje organa ali organizacije, ki posamezniku daje pomoč. Če organ ali organizacija ne da pisnega soglasja, pristojni organ posameznika stalno prijavi na naslovu tistega organa ali organizacije, ki je posamezniku dal zadnji pomoč. Organi in organizacije, ki posamezniku nudijo pomoč, morajo pri prijavi stalnega prebivališča sodelovati s pristojnim organom.

Pristojni organ mora obvestiti organ oziroma organizacijo o prijavi stalnega prebivališča posameznika iz prejšnjega odstavka na njegovem naslovu.

Na podlagi dokončne odločbe, s katero pristojni organ ugotovi dejansko stalno prebivališče posameznika, vpiše v register stalnega prebivalstva novo stalno prebivališče, oziroma odjavi stalno prebivališče v primeru stalne odselitve z območja Republike Slovenije. Dokončna odločba velja kot potrdilo o prijavi oziroma odjavi stalnega prebivališča.

Če pristojni organ v postopku ne more ugotoviti, kje posameznik dejansko prebiva in po določbi četrtega odstavka tega člena ne more prijaviti njegovega stalnega prebivališča, na podlagi dokončne odločbe posameznika iz registra stalnega prebivalstva izbriše.

Če posameznik med postopkom ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča na prvi ali drugi stopnji prijavi oziroma odjavi stalno prebivališče ali prijavi spremembo naslova stanovanja, pristojni organ oziroma ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča ustavi.


Novi zakon pa določa:

19. člen
(zakonsko prebivališče)

(1) Če upravna enota v postopku ugotavljanja stalnega prebivališča posamezniku po določbah tega zakona stalnega prebivališča ne more prijaviti, mu določi zakonsko prebivališče na naslov občine, na območju katere stalno prebiva.

(2) Upravna enota v postopku ugotavljanja stalnega prebivališča določi zakonsko prebivališče tudi posamezniku, ki je nastanjen v socialno varstvenem zavodu, ki opravlja institucionalno varstvo, zavodu za prestajanje kazni, prevzgojnem domu, vzgojnem zavodu, zavodu za usposabljanje oziroma njihovih dislociranih oddelkih ali posamezniku, ki je nastanjen v naslednjih nastanitvah socialnovarstvenih programov: stanovanjski skupini na področju duševnega zdravja, zavetišču za brezdomce, stanovanjski skupini za mladostnike, terapevtski skupnosti, nastanitvah reintegracijskih programov ali nastanitvah nastanitvenih programov, če mu po določbah tega zakona stalnega prebivališča ne more prijaviti, in sicer na naslov občine, na območju katere ima ali je imel nazadnje prijavljeno stalno prebivališče.

(3) Upravna enota v postopku ugotavljanja stalnega prebivališča določi zakonsko prebivališče tudi posamezniku, ki je nastanjen v naslednjih nastanitvah socialnovarstvenih programov: zatočišču za žrtve nasilja v družini, zatočišču za žrtve trgovine z ljudmi, varni hiši, materinskem domu ali kriznem centru za odrasle žrtve nasilja z otroki, če mu po določbah tega zakona stalnega prebivališča ne more prijaviti, in sicer na naslov centra za socialno delo, na območju katerega ima ali je imel nazadnje prijavljeno stalno prebivališče. Žrtvi nasilja v družini ali žrtvi trgovine z ljudmi se lahko zakonsko prebivališče določi tudi na predlog državnega tožilstva, policije ali centra za socialno delo.

(4) Upravna enota obvesti občino oziroma center za socialno delo o določitvi zakonskega prebivališča posameznika. Občina oziroma center za socialno delo o novih dejstvih glede prebivanja posameznika obvesti upravno enoto.

(5) V primeru spremembe naslova občine ali centra za socialno delo iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena upravna enota posamezniku določi zakonsko prebivališče na novem naslovu.

(6) Posamezniku, ki se mu določa zakonsko prebivališče, se lahko uradna pisanja v zvezi s postopkom ugotavljanja stalnega prebivališča vročajo z objavo sporočila o vročanju z javnim naznanilom na enotnem državnem portalu e-uprava in na oglasni deski upravne enote po pravilih, ki veljajo za vročanje dokumentov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BoLe10
PrispevekObjavljeno: Tor 08 Nov, 2016 19:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2010 1:42
Prispevkov: 6

Hvala! Jaz samo upam (v kolikor bo novi zakon vsaj malo na moji strani, da uredim zadeve), da se mi do takrat ne strga :]. Služba in redna plača je vseeno nekaj drugega, kot životarjenje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BoLe10
PrispevekObjavljeno: Tor 08 Nov, 2016 19:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2010 1:42
Prispevkov: 6

margarer: brez veljavnih dokumentov in brez veljavnega stalnega prebivališča NI socialne in ti živ bog ne pomaga. So me odslovili na treh CSDjih, samo poslušali so tistih par minutk mojo žalostno zgodbico, potem pa vrata in adijo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
margarer
PrispevekObjavljeno: Ned 13 Nov, 2016 17:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Dec 2006 15:46
Prispevkov: 27
Kraj: Kranj

Mislila sem da mogoče obstaja, kakšna usmiljena sd, ampak, ja, verjamem da gledajo na ljudi kot na številke. zanimiv naziv socialna delavka.
Potem ti pa ostane da počakaš, žal. Lp

_________________
Margarer
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 13 Nov, 2016 18:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1369

Ne vem, kaj ima osebnost socialnih delavk pri tem. Saj ne pišejo one zakonov in odločajo, kam bo šel davkoplačevalski denar.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BoLe10
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 13:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2010 1:42
Prispevkov: 6

M_L_P: imajo toliko, da je žalostno, ker ti nihče dejansko ne pomaga, te samo poslušajo, vidiš že pa takoj, da jim je vseeno zate, žal. Težko verjamem, da ni več rešitve zame. Ne rečem, da problem ni kompleksen, vendar bi se z voljo in njihovo pomočjo lahko marsikaj uredilo, v to sem prepričan. Tako pa si obsojen na milost in nemilost samemu sebi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 15 Nov, 2016 13:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1369

Zgrešili ste poanto moje pripombe. Ne gre za to, ali vam socialne delavke hočejo pomagati ali ne, ampak ali jim je dovoljeno ali prepovedano da vam pomagajo. Tudi njih zavezuje zakonodaja in če jo kršijo, odgovarjajo, lahko tudi tako da jih vržejo iz službe. Krivec za vašo situacijo niso socialne delavke, ampak tistih 90 ljudi, ki sedijo v državnem zboru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BoLe10
PrispevekObjavljeno: Sob 24 Dec, 2016 2:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2010 1:42
Prispevkov: 6

Odgovor načelnika UE Celje in načelnika UE Ljubljana. Za zjokat Sad.

Spoštovani!

Opis vaše zadeve smo takoj pregledali in ugotovili, da je pristojna za rešitev -  UE Ljubljana, ker sta bila oba postopka ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča, vodena in zaključena na
njihovi UE ter, kot sami navajate, dejansko prebivate v Ljubljani.

Vaše sporočilo sem tudi posredoval g. Lovru Lončarju, načelniku UE Ljubljana, ki me je že obvestil, da je o tej zadevi seznanil pristojni sektor za upravne notranje zadeve UE Ljubljana, ki se nahaja
v prostorih bivše Tobačne tovarne, Tobačna ulica 5, Ljubljana.

Predlagam vam torej, da čimprej obiščete navedeni naslov in se z uradnikom, ki je pristojen za postopke za ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča pogovorite, kako rešiti vašo težavo.

Lep pozdrav.


----------------------------------------------------------------------------------------------Spoštovani,

z zadevo sem (kot ste že obveščeni),  seznanil naš Sektor za upravno-notranje zadeve. Svetovali so mi in vam predlagam, da se dejansko čimprej zglasite na sektorju na naslovu Tobačna 5, Ljubljana na okencu za svetovanje in pomoč strankam(SPS), kjer vas bodo povezali z dežurnim referentom za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča, s katerim boste lahko proučili zadevo in možne rešitve.

Lepo pozdravljeni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu