Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  DEdovanje dolga - zapuščine ni bilo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
projc90
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Feb, 2017 11:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2015 15:32
Prispevkov: 10

Z dediščino po pok. soprogi sem podedoval tudi dolg, za katerega sploh nisem vedel, in ki je nastal veliko preden sva se spoznala in poročila. Upnik (zavavarovalnica oz. njen zastopmik) sta se pojavila z zahtevkom in kasneje izvršbo leto po smrti soproge.
V zapuščini dejansko ni bilo nobenih premičnin, nepremičnin ali denarja, saj je bila več let brezposelna.
Na plačo so se mi vsedli z rubežem.
Ali sem kot dsedić dolžan plačati več, kot sem podedoval... Dejansko nisem podedoval nič, kar je izkazano v sklepu o dedovanju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Feb, 2017 12:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

Nisi, vendar je treba ugovarjati v tej smeri.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
projc90
PrispevekObjavljeno: Pet 17 Feb, 2017 10:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2015 15:32
Prispevkov: 10

Saj sem ža na sodišču, postopki se vlečejo, rubežnik dela svoje, sodišče pa ne zanima nič, tudi predlaganih prič niso zaslišali. Pri tem prvostopenjsko sploh ne upošteva navodil drugostopenjskega, sklicuje se in navaja nek primer sodne prakse, ki sploh nima nikakršnih skupnih izhodišč, kot je v mojem primeru.
Za dolg sploh nisem vedel, dejansko je že nekaj časa bila izvršba zoper njo, vendar je skoraj zastarala.
Poročila sva se nekaj mesecev pred njeno smrtjo.
Ko sem prijavljal premoženje za smrtovnico, sem navedel da je imela TRR, vendar da so bila na tem računu sredstva, ki sem jih nanj položil jaz, izhajala pa so iz obdobja preden sva se poročila, takrat ko sem prodal nepremičnino. Na UE so mi takrat rekli, da tu nima veze, niti me niso vprašali kolikšno je stanje na TRR.
Zanima me torej, če sem kot dedič dolžan plačati ves dolg, ki je velik, ali samo toliko, kot sem prejel dediščine , le nekaj €€ z TRR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Pet 17 Feb, 2017 12:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

Sklep o izvršbi je pravnomočen?

Dolguje se največ toliko, kolikor je vrednost zapuščine. Sedaj, če je sklep pravnomočen, če je v zapuščino šel denar, ki ni bil njeno premoženje in ga ni nihče iz zapuščine izločal, potem bodo veliki problemi na to temo.

Če je situacija taka, bi bilo smiselno k odvetniku, da vidi papirje, seveda ne k takemu, ki za to vzame 200+ EUR, temveč takemu, ki bo to naredil za 50-100 EUR.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
projc90
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Feb, 2017 8:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2015 15:32
Prispevkov: 10

Sklep o izvršbi je imela ona, preden sem jo spoznal. Upnik je zavarovalnica, ki je njen kredit poplačala banki.č Za to zavarovalnico dolg terja njena bay-pas firma, ki se ukvarja z terjatvami. Nekaj je plačala, potem pa nič več. Meni za to in dolg zanj ni povedala. Verjetno je zadeva že bila zastarana.
ko sem jo spoznaj, je (zame) odprla TRR, da sem nanj dal sredstva od prodaje hiše.
Bil sem pooblaščen za ta račun. Kasneje, ko je zbolela, sva se poročila, Nepremični, premičnin ni imela, na dan smrti je bilo na trr manj kot 100€.
Leto po njeni smrti so name kot dediča podali izvršbo. Terjajo skoraj 10.000€. vložil sem pritožbe, toda ker je bilo malo časa - rok 8 dni, sem to obrazložil odvetnici, ki pa je pritožbo malce zakomplicirala, saj je navedla dejstva, ki se jih tolmači drugače..
Ne vem ali me jee odvetnica po domače rečeno "nateg..." saj bi mi morala povedati, ali ima sploh smisel tožiti se in ugovarjati, ali vse skupaj pustiti.
Izvršbe sodišče noče ustaviti....
Največji absurd je da sodišče ne ve in ga ne zanima, tudi upnika ne kaj in koliko sploh je bilo v dediščini. Tudi v sklepu o zapuščini piše, da ni treba plačati takse, saj stroški pogreba presegajo vrednost dcediščine...Dejansko me zanima če sem "dolžan" plačati 10.000€, ki jih nikoli ni bilo v dediščini, pa se ne čutim dolžnega, pa tudi denarja je bilo samo slabih 100€. Rubežnik pa veselo rubi, trgajo mi pri plači v podjetju in na TRR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
g111
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Feb, 2017 11:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2007 13:29
Prispevkov: 19

Če si dedoval 100€, dolga pa je bilo 10000€, po zakonu nisi dolžen plačati več kot 100€. Ampak, to moraš TI DOKAZATI, da nisi dolžen.

Torej, v zadevi z izvršbo, takoj podaj UGOVOR PO IZTEKU ROKA, z dokazili o poplačanih 100€ (oziroma do višine podedovanega premoženja), in zahtevaj ustavtev izvršbe, ker je bil dolg že poplačan do višine podedovanega premoženja.

Če si plačal oz. so ti trgali kaj več, boš moral verjetno z nasprotno izvršbo to zahtevati nazaj.

Če ne boš podal ugovora po izteku roka, bo izvršba šla naprej in ti bodo veselo rubili in trgali. Ti moraš z ugovorom po izteku roka in dokazili o poplačilu do višine podedovanega premoženja dokazati, da nisi ničesar več dolžen!

In enako tako v prihodnje, če morebiti dobiš še kako izvršbo s strani dedovanja, podaš spet ugovor z dokazili, da je bil dolg poplačan do višine podedovanega premoženja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 19 Feb, 2017 16:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1438

Lahko je zraven še en keč. Ona je imela delež na vajinem skupnem premoženju (torej na premoženju, ki je nastalo od začetka vajine zveze s prihodki od dela - ne glede na to od čigavega, tvojega ali njenega). Domneva se, da je polovica skupnega premoženja njenega; v primeru spora lahko dokažeš drugače, vendar potrebuješ dokaze. Ta njen delež na skupnem premoženju si podedoval ti. Torej je vrednost zapuščine lahko dejansko več kot 100 EUR. Upnik lahko to uveljavlja.

Če je zgodba res tako enostavna, kot jo predstavljaš, potem me preseneča, da "pritožba" (domnevam da ugovor), ki jo je vložila odvetnica ni bila uspešna. Če je bil ugovor vložen, potem je sodišče zagotovo o njem odločilo; ne navajaš pa kaj je odločilo in kako je utemeljilo odločitev. Ne predstavljam si, da če je bil ugovor pravočasen in da če si uveljavljal, da si podedoval dolg samo do višine zapuščine in če ni drugega temelja za tvojo odgovornost za dolgove, da bi sodišče dovolilo izvršbo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
projc90
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Feb, 2017 18:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2015 15:32
Prispevkov: 10

Hvala za dosedanjo pomoč! Več kot pa po dveh in pol letih odvetnica.
Zelo poernostavljeno:
Nekdo umre.
Za dolg ne veš.
Dejansko nima nič.
Podeduješ 100€, kar je bilo na TRR pokojnika.
Po enem letu ugotoviš, ko dobiš izvršbo, da je bil pokojnik dolžan 10.000.00€, da je že imel izvršbo,To izvršbo upnik enostavno prenese na tvoje ime. Sodišče to potrdi. ter da jo kot dedič poravnaj v 8 dneh, drugače te bodo....

V sklepu o dediščini, ki si jo prijel. piše da ni premičnin, nepremičnin, da je pa obstajal trr.
Nobeden, ne upnik ne sodišče, nimata podatka o stanju na trr na dan smrti.
V sklepu o zapuščini piše, da znesek pogreba presega znesek zapuščine, , ter da takse zato ni potrebno plačati.
Na to se ni pritožil noben, niti Upnik...

Prosim, za obrazložitev:
Ali dolgujem teh 10.000,00€ ali 100€ ali nič?
Rubijo me že skozi, ter plenijo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 22 Feb, 2017 18:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1438

Ne da bi videla listine in dokumentacije o dosedanjem postopku ne morem povedati, ali dolgujete ali ne. Lahko vam povem samo, kakšna so veljavne zakonske določbe - ali pridejo v poštev za vas ali ne (in posledično ali dolgujete ali ne) pa je odvisno od konkretnih podrobnosti vašega primera. Bi me, kot sem že napisala, zelo čudilo, da bi sodišče dovolilo izvršbo preko višine podedovanega premoženja, če ste pravočasno ugovarjali; tako da si še enkrat preberite odločitev sodišča o ugovoru - tam boste našli razloge, zakaj je sodišče dovolilo izvršbo.

Na splošno pa velja:

Rubež ni mogoč, če pravočasno ugovarjate v izvršilnem postopku in dokažete, da je dolg prešel na vas samo v višini vrednosti zapuščine.

Če ne ugovarjate ali ugovarjate prepozno ali je ugovor zavrnjen, potem je rubež mogoč. V tem primeru lahko tožite na povračilo neupravičeno zarubljenih zneskov; v tožbi morate dokazati, da dolg ni prešel na vas. Zastaralni rok je največ 5 let od dneva posameznega rubeža.

Če v sklepu o dedovanju ne piše, da je zapustnik imel nek dolg, to še ne pomeni, da tak dolg ne obstaja. Upniki ga lahko dokazujejo tudi drugače in tudi kasneje. Še posebej če je proti zapustniku ob smrti tekel postopek izvršbe, ni razlogov, da ne bi kot dedič pri sodišču poizvedeli, ali tečejo kakšni postopki, in potem te postopke prijavili v zapuščinskem postopku. Take poizvedbe in prijave niso dolžnost sodišča, niti upnika; skrben dedič bo to naredil, da bi zavaroval svoje pravice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
projc90
PrispevekObjavljeno: Sob 04 Mar, 2017 15:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Sep 2015 15:32
Prispevkov: 10

No, v sklepu o dedovanju piše tako:
SKLEP O DEDOVANJU
Okrajno sodišče v X
V zapuščinski zadevi po pokojni xx
1. Da po sedanjih podatkih sodi v zapuščino:
Dobroimetje na TRR xxxxx
Da odbitke zapuščine predstavljajo stroški za pogreb in stroški za spomenik
Da odbitki zapuščine dosegajo njeno vrednost, zato se sodna taksa po tarif.št.9211 Zakona o sodnih taksah ne plača.

Da so bili k dedovanju poklicani zapustnični vdovec in zap. Hči, vsak do ½ zapuščine.

PROGLAŠA:
Za dediča na podlagi zakonitega dedovanja
Zap. Vdovca xx
Zap hči yy

vsakega do ½ zapuščine

III. Naroča
Banki x da po pravnomočnosti tega sklepa dobroimetje na TRR z obrestmi izplača x in y , vsakemu do ½
IV.OBRAZLOŽITEV
1.Ker pokojna ni zapustila oporoke, je nastopilo zakonito dedovanje. Sodišče je zapuščino prisodilo dedičema po zakonitih deležih
2. Sodišče v tej zadevi ni opravilo zapuščinske obravnave, ker je dediča nista zahtevala, zapuščino pa predstavlja le premično premoženje
PRAVNI POUK
Zoper ta sklep je dopustna pritožba….

Ali je glede na besedilo sklepa:

"Da odbitke zapuščine predstavljajo stroški za pogreb in stroški za spomenik
Da odbitki zapuščine DOSEGAJO njeno vrednost, zato se sodna taksa po tarif.št.9211 Zakona o sodnih taksah ne plača.

Kot sem navedel, leto po smrti soproge, sem prejel opomin, , naj plačam XXXX€, ki jih je bila ona dolžna.

Soprrga je imela sklep o izvršbi, vendar zanj nisem vedel. Ta sklep so po njeni smrti preneslii name kot dediča...
Soprogina hči je svoj del dolga takoj poravnala z plačilom.
Meni pa rubijo, ker nimajo drugega kot plačo, sedaj tudi avto, vreden največ 500€....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 04 Mar, 2017 16:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1438

Kot rečeno zgoraj, brez vpogleda v dokumentacijo (zlasti celoten izvršilni spis) ne morem dati določnega odgovora.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu