Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Kdaj privedaba na sodišče?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
mark
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 10:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2006 6:41
Prispevkov: 415

Pozdravljeni!

Zanima me, kdaj poteka privedba na sodišče? Obtožena je bila vredu vabljena, a se na včerajšnjo obravnavo ni oglasila, niti se i opravičila. Tudi, ko smo čakali pred dvorano in ko nas je prišla zapisnikarica klicat, njo ni poklicala. Zagovornice ni imela.
V zapisniku je navedeno, da se ni odzvala in da ni podala opravičila.

Vse se je v bistvu vrtelo okoli mene, saj je v zadnjem odstavku samo za mene napisano, da sem oškodovanka in da bom na naslednjo razpravo privedena, če ne bom prišla. Razpravi ne mislim izostati, mi je pa vse skupaj full smešno....

Kaj sedaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 16:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Po čem sklepate, da obtoženca ni mogoče privesti? Ne gre pa to tako, da če na narok ne pride, da isti hip leti k njemu domov policija da ga zvleče na sodišče. Prisilno privedbo lahko odredi sodišče in sicer za prvi naslednji narok, potem ko na narok obtoženec ne pristopi in ne opraviči odsotnosti (če jo utemeljeno opraviči naknadno, potem ni razloga za privedbo in se ga samo vabi na nov narok). Ali bo sodišče odredilo privedbo ali ne je odvisno od ocene okoliščin, torej ali te okoliščine kažejo na to, da bo obtoženec naslednjič prostovoljno prišel ali ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mark
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 16:27  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2006 6:41
Prispevkov: 415

Najprej me je zmotilo to, da obdolženec na hodniku sploh ni bil klican na obravnavo. V zapisniku a je samo en stavek, da je pravilno prejel vabilo, pa ni prišel.

Sklepala sem iz prvega vabila, na katerega smo bili vabljeni na včerajšnji narok. Tam je za vse nas pisala privedba. Sedaj pa v zadnjem odstavku piše samo zame.... Sem jaz sedaj obdolženka, čeprav sem oškodovanka?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 16:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

S tem, ko je na hodniku oklicana zadeva šteje da je v dvorano povabljen obdolženec.

Obdolženec je dobil vabilo z opozorilom na prisilno privedbo - lahko preverite v sodnem spisu. Ker ga na naroku ni bilo pa ga seveda ni mogoče z zapisnikom ponovno opozoriti na prisilno privedbo.

Pa še nekaj: tudi če ste oškodovanka, kazenski postopek ni namenjen temu, da bi vi dosegli pravico; kazenski postopek ima (že od nekdaj) primarni cilj, da država sankcionira osebo, ki je kršila njen pravni sistem. Varovani subjekt je država, ne oškodovanec. Oškodovanec lahko zahteva povračilo nastale škode, vendar to ni sestavni del kazenskega postopka; znotraj postopka je to dovoljeno samo, če postopka ne zavleče oziroma pretirano obremeni - v vseh ostalih primerih morate odškodnino zahtevati s tožbo v civilnem postopku. Kot oškodovanec imate "mesto" v kazenskem postopku, da pomagate državi, da doseže svoj cilj, torej sankcioniranje kršitve. V zameno dobite kazensko obsodilno sodbo (če so za to izpolnjeni pogoji), s katero lažje dokažete svoj zahtevek v civilnem postopku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mark
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 19:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2006 6:41
Prispevkov: 415

Najlepša hvala za res obširno in konkretno obrazložitev. Končno mi je nekaj jasno v teh sodnih postopkih, tako da res še 1x hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 14 Mar, 2017 22:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Ni za kaj Smile Sodni postopki so v bistvu zelo preprosti in presenetljivo logični - samo nekaj osnovnih predpostavk je treba poznat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mark
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Mar, 2017 7:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2006 6:41
Prispevkov: 415

Hm, kaj naj odgovorim??? Pojma nimam... Dobila sem vabilo, ga 3x prebrala in iz njega to sklepala. Kot kaže, žal napačno.
Vsaka palica ima 2 konca, vsake oči imajo svojega malarja, vsak zakon je napisan tako, da ga lahko vsak interpretira po svoje in vedno drži.

Moj cilj je samo to, da se zadeva izpelje čim prej do konca in se mi vrne ukraden denar, ter da se dopisi iz sodišča končno pričnejo pisati na preprost način in ne z nekimi "kitajskimi" vložki, katere pozna le peščica ljudi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Mar, 2017 16:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Pravo ima tako kot vsaka druga stroka svoj jezik. Kot se "tistim luknjam v steni" pravi električna vtičnica, se tudi v pravu uporablja točno določene termine. V interesu vseh je, da se uporablja jezik, ki ne omogoča nobenega dvoma o tem, kaj pomeni. Če vam "kitajski" vložki niso znani, je v Sloveniji na stotine pravnikov, ki vam lahko razložijo, kaj pomenijo.

Glede interpretacije zakona - obstajajo točno določena pravila, kako se zakone razlaga. V kazenskem pravu, npr., je eno glavnih vodil, da če je zakon napisan nejasno, ga je treba razlagati tako, da je v korist obdolženca - in sicer zaradi načela, da je kaznivo samo tisto, kar je bilo predhodno določeno kot kaznivo dejanje. Da torej ni mogoče danes sprejeti zakona, ki bo rekel, da bo vsak, ki je včeraj šel čez cesto kjer ni bilo prehoda, dobil dosmrtni zapor. Za "luknje" v zakonu pa ne odgovarjajo niti pravniki, niti sodišča, pač pa tisti, ki so zakone sprejeli - poslanci; in samo s pritiski na njih je mogoče doseči, da se te luknje zaprejo.

Glede vračila denarja pa, svoje pravice si je treba izboriti in ne pričakovati, da jih bo za vas varoval kdo drugi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu