Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Dedovanje
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Strelka
PrispevekObjavljeno: Sob 25 Mar, 2017 23:53  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2012 21:22
Prispevkov: 38

Zdravo


Prosila bi lepo prosim za odgovor in sicer;

Živiva s partnerjem na vikendu mojih staršev, partner ima na tem naslovu tudi začasno bivanje. S partnerjem preurejava in dograjujeva obstoječ vikend v hišo. Lastniki so moji starši. Partner ima iz prejšnje veze mladoletnega otroka, ki je zelo problematičen, zato ne želiva da on karkoli deduje, ko bo do tega prišlo. Zato me zanima na kakšen način se ta nepremičnina lahko prepiše name oz. ali lahko,če sem samo jaz lastnik, otrok partnerja od mene ali od najinega skupnega otroka, ki bo najin dedič karkoli izterjuje, ker želiva da deduje samo najin otrok....


Hvala za vsakršen odgovor

Neja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 26 Mar, 2017 11:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1346

Če ima vaš partner sina, ga ni mogoče brez njegovega izrecnega soglasja (zgolj ustno ne zadošča - sklenjena mora biti ustrezna pogodba) izključiti od tega, da bi dedoval njegovo premoženje (zakoniti ali nujni delež). Z oporoko ali pogodbo, v kateri sin ni udeležen, ni mogoče doseči tega, kar bi vi radi, saj so zakonske določbe o nujnih deležih namenjene prav temu, da preprečijo to, kar bi vi radi naredili.

Torej morate urediti, da vaš partner ne bo imel premoženja, ki bi se lahko dedovalo.

Z gradnjo na parceli staršev tako ali tako ne vi ne on ne pridobivata lastninske pravice na tem, kar gradite, ampak so lastniki vaši starši; partnerjeva smrt zato na lastništvo nepremičnine ne bo vplivala - lastniki bodo ostali vaši starši.

Do staršev imata le terjatev na povečanje vrednosti nepremičnine; ta zastara v roku 5 let od investicije. Če terjatev še ni zastarana ob smrti vašega partnerja, potem jo sin deduje.

Tako da po eni strani bi rekla, da pustite, da ostanejo starši lastniki; mogoče bi lahko celo sklenili dogovor, po katerim bi se izrecno zmenili, da povračila investicij ne boste zahtevali. Po drugi strani pa če niste lastnica nepremičnine, se lahko zgodi, da jo izgubite (starši jo lahko prodajo, ali se jim zarubi zaradi njihovih dolgov itd.); ali pa v primeru dedovanja po vaših starših to nepremičnino (z vsemi vlaganji vred) dedujete vi in vaši sodediči.

Mogoče najvarnejši način bi bil, da vam starši nepremičnino prepustijo z izročilno pogodbo; potem pa še vi in partner naredita pogodbo o delitvi skupnega premoženja, iz katere bo izhajalo, da vse investicije v nepremičnino pripadejo vam. S tem partner na nepremičnini ne bo imel nobenih pravic, zato tudi njegovi dediči ne bodo imeli pravic. Pojdite do odvetnika, sicer boste težko pravilno "zadeli" vsebino teh pogodb.

Če nepremičnina ni partnerjevo premoženje, se ne deduje (po njem se deduje njegovo posebno premoženje in njegov delež na skupnem premoženju). Po vas njegov otrok ne deduje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Strelka
PrispevekObjavljeno: Pon 27 Mar, 2017 15:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2012 21:22
Prispevkov: 38

Najlepše vam hvala za izčrpen odgovor...

Zanimalo bi me še, če vas lahko lepo prosim za odgovore in sicer;

1. Ali je res, da prepis nepremičnine v prvo koleno (starš-otrok) ni obdavčeno? Je to v primeru dedovanja ali gre tudi za darilne in izročilne pogodbe?

2. Če je izvenzakonska skupnost in ni registrirana ali se isto deduje po partnerju ali ne?


Najlepše vam hvala za vse
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 27 Mar, 2017 16:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1346

Odvisno od tega, kaj si predstavljate kot "prepis". Prepis je kvečjemu tehnična izvedba vknjižbe v zemljiški knjigi; za to pa je potrebna ustrezna podlaga, torej pogodba. Prodajne pogodbe so vse obdavčene, ne glede na sorodstvena razmerja. Dediščina in darila med zapustnikom in dediči prvega dednega reda niso obdavčena. Če je v darilni pogodbi prikrita prodajna pogodba, potem obdavčitev je. Delitev premoženja med zakonci ni obdavčena, razen če ni v njej prikrita prodajna pogodba. Čista izročilna pogodba ni obdavčena; če je v njej prikrit kak drug odplačen posel, pa lahko pade pod obdavčitev. Vse je odvisno od tega, kako je pogodba napisana, in kako dober je davčni referent pri svojem delu.

Smisel izvenzakonske skupnosti je prav ta, da je ni treba registrirati. Izvenzakonska skupnost nastane neodvisno od registracije; nastane, ko so za to izpolnjeni pogoji (dejanska življenjska in ekonomska skupnost partnerjev, ki živita kot zakonca, in izkazujeta voljo, da živita kot zakonca, pri čemer mora taka skupnost trajati nek primeren čas (ni točno določeno; včasih je veljalo okrog 2 leti, je pa odvisno od okoliščin)). Ko so izpolnjeni pogoji za nastanek izvenzakonske skupnosti, avtomatično nastanejo vse posledice te skupnosti, vključno s pravico do dedovanja.

Registracija torej ni nujna. Je pa prikladna, če je treba skupnost dokazovati; ni pa to edini način, kako dokazati obstoj izvenzakonske skupnosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Manca5
PrispevekObjavljeno: Tor 18 Jul, 2017 14:45  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jul 2017 14:31
Prispevkov: 2

Pozdravljeni,

po dedovanju, kjer se dediči nikakor niso/smo mogli dogovorit sem lastnica več kmetijskih zemljišč, parcel in gozdnih zemljišč. In sicer po deležih 1/40, 1/32...

Na kakšen način lahko zadevo podarim, se ji odpovem, prodam.. Lastnica ne želim biti. Kam se lahko obrnem za pomoč.

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu