Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Ara za najem hiše
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
falotka
PrispevekObjavljeno: Ned 14 Maj, 2017 7:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Maj 2017 7:35
Prispevkov: 5

Spoštovani!
Prosim za pomoč. Imamo oglas za oddajo hiše v najem. Na ogled je prišel gospod in se odločil za najem. Položil je aro in sam odložil podpis pogodbe na naslednji teden. Po enem tednu si je, zaradi smrti v družini, premislil. Ob dogovoru za najem smo deaktivirali oglas in odpovedali že dogovorjene oglede. Hiše nam v tako kratkem času ni uspelo oddati in smo tako izgubili najemnino, hiša je ostala prazna. Zaradi izpada pričakovanega priliva smo se odločili, da are ne bomo vrnili. S tem pa se gospod ne strinja in zahteva vračilo are, ker naj bi bile za njegovo odločitev krive posebne okoliščine. Začela so se huda nadlegovanja po telefonu, grožnje...
Prosimo za vaše mnenje: ali bi aro po zakonu morali vrniti?
Hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stadion
PrispevekObjavljeno: Pon 15 Maj, 2017 21:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2007 15:13
Prispevkov: 212

Sklenjen je bil ustni konsenz?

Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
falotka
PrispevekObjavljeno: Pon 15 Maj, 2017 21:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Maj 2017 7:35
Prispevkov: 5

Tako je, sklenjen je bil samo ustni dogovor. Tik pred podpisom pogodbe je gospod sporočil, da pogodbe ne bo podpisal. Tudi sama sem brala zakon in bila prepričana, da mi are ni potrebno vrniti. Zmedel pa me je odgovor na temo 11.9.17 Ara za nepremičnino, kje je sicer šlo za prodajo in ne najem. Citiram:
"Problem je v vašem primeru, ker dejansko niste sklenili pisne pogodbe, ki je po Obligacijskem zakoniku predpisana za prodajno pogodbo za nepremičnine.
Če bi jo sklenili, bi v primeru plačila are (kot je tudi bilo), sama ara pomenila učvrstitev pogodbe. Tako bi lahko ob nesklenitvi pogodbe ravnali po prvem odstavku 65.člena Obligacijskega zakonika:
(1) Če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je dala aro, sme druga stranka po lastni izbiri bodisi zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče, in povrnitev škode, aro pa všteti v odškodnino ali vrniti, bodisi se zadovoljiti s prejeto aro. Vendar v vašem primeru pogodbe niste sklenili, zato jima morate aro vrniti, saj jo zadržujete brez pravne osnove (glejte sodno prakso: VSL sodba I Cp 273/2009 - najde se na spletu)."
Zdaj sem pa v dilemi, če moram aro vrniti, ker pogodba ni bila podpisana.
Prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Pon 15 Maj, 2017 22:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1347

Če do sklenitve pogodbe ni prišlo iz razloga na strani najemnika, lahko aro zadržite. V vseh ostalih primerih morate aro vrniti. Ali je najemnik v vašem primeru res odgovoren za to, da do sklenitve pogodbe ni prišlo, je odvisno od dejanskih okoliščin. Npr. če je želel stanovanje najeti zato, da bo v njem živel samo družinski član, ki je umrl, pa je bila smrt nenadna (npr. prometna nesreča), potem je tu posredi višja sila, ki izključuje odgovornost najemnika za neizpolnitev pogodbe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
falotka
PrispevekObjavljeno: Pon 15 Maj, 2017 22:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Maj 2017 7:35
Prispevkov: 5

Ni šlo za smrt osebe, ki bi živela v hiši, temveč sorodnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 16 Maj, 2017 9:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1347

Če so na strani najemnika podane okoliščine, na katere najemnik ni imel vpliva in ki so bile nepredvidljive (višja sila) ter če zaradi teh okoliščin postane izpolnitev pogodbe nemogoča ali ne bi dosegla namena, zaradi katerega je bila sklenjena, potem ste dolžni aro vrniti. Na pamet, brez vpogleda v dokumentacijo, vam ne morem dati zanesljivega odgovora.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
falotka
PrispevekObjavljeno: Tor 16 Maj, 2017 10:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Maj 2017 7:35
Prispevkov: 5

Dokumentacije ni, ker pogodba ni bila podpisana. Podpisano je bilo samo potrdilo o prejemu ara za najem hiše. Gospodu je dan pred nameravanim podpisom umrl oče, po njegovih navedbah. Ker naj bi njegova mama ostala sama, se je odločil, da se preseli k njej. Torej je bila to njegova odločitev in ne posledica višje sile. Izgovora, da se ni odločil za najem ne bi želela preveč komentirati, mi je pa vseeno malo privlečen za lase, saj se je za to odločil le nekaj ur po smrti očeta?!
Res bom vesela vašega komentarja oz mnenja. Če mi zakon nalaga vračilo are bom to nemudoma storila. V nasprotnem primeru nikakor, ker sem večkrat dnevno deležna groženj,nadlegovanja (sms, klici,maili) že od dneva, ko mi je sporočil, da se je glede najema premislil.
hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu