Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Motenje posesti - drugi ljudje parkirajo pri nas
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
RokaRoki
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Maj, 2016 10:37  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2013 13:06
Prispevkov: 27

Morda gre za motenje posesti, morda za kaj drugega, presodite sami. S sosedoma, sorodnikoma, delimo skupno dovozno pot, ki povezuje dve občinski cesti. Onadva sta lastnika tudi dveh manjših lokalov za opravljanje dejavnosti ter dveh manjših parkirišč. Parkirišča uporabljajo tako lastniki, najemnika lokalov ter njihove stranke. Vse to je označeno tudi na prometnih znakih in tablah ob dovozni poti. Zemljišče pa ni ograjeno in ni rampe na poti prav zaradi strank, saj najemniki lokalov ne bi mogli odpirati rampe strankam - ker ne vidijo, kdo zavije k njim. Tudi denarja nimamo za ograjo in rampo. Ker smo v centru mesta, nam težave povzročajo drugi ljudje, ki uporabljajo ta prostor kot javno površino, hodijo po poti, uporabljajo pot za obračaliišče na cesti, predvsem pa z veseljem parkirajo, da jim ni potrebno plačevati parkirnine na javnem parkirišču v bližini. Obvestila, ki jih puščamo na avtih, ne pomagajo, ljudje so še arogantni do nas, kot da smo dolžni dopuščati njihovo parkiranje.

Vse to je postalo preveč moteče za vse, tega je vedno več, včasih še naši obiski nimajo prostora. Še policija je brez dovoljenja parkirala pri nas in ker je neodzivna, vemo, da nam ne bodo pomagali. Dovolj bi bilo že nekaj kazni, za katere bi se razvedelo med ljudmi in hitro bi bil mir.

Izvedeli pa smo, da imajo redarske službe pristojnost ukrepati tudi na zasebnih zemljiščih, če so javno dostopna, npr. pri nakupovalnih centrih. Naša redarska služba se sicer izmika vsaki obveznosti, če je le mogoče, zato najprej vas sprašujem za mnenje. Ali jih imamo pravico prositi za ukrepanje? Je možna kakršna koli drugačna rešitev? Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Maj, 2016 11:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 680

samo moja ideja.
- kako boš razločil katei avto sme in kateri ne sme parkirat
Če lahko to določiš bi poskusil ukrepat skupaj z policijo. Pokličeš policijo mogoče redarstvo, da napiše zapisnik in obenem pokličeš vlečno službo in avto odstranijo.
Moral pa bi imeti jasno napisano tablo oznako kdo sme in ne sme parkirat in kaj sledi, če parkira.
Proble je, ko nekaterim dovoliš drugim pa ne in kako te razločit, če bi bilo to da ne sme noben parkirat , da je privatno zemljišče bi bilo lažje, ga zaparkiraš, postaviš za avto paleto itd. potem pa naj se.... ampak tudi v tem primeru moraš označit- tabla
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokaRoki
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Maj, 2016 11:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2013 13:06
Prispevkov: 27

Hvala za odgovor.
Za vse avte res ni možno takoj določiti, za nekatere pa je, udomačili so se in pogosto parkirajo pri nas. S sosedi se posvetujemo, če je kdo komu dovolil. Tabla je postavljena, znak tudi, oboje je na vidnem mestu, res pa je, da nimamo posebej napisano, kaj sledi, če kdo vseeno neupravičeno parkira.

Poskušali smo že s tem, da smo svoj avto pustili na začetku dovozne poti - vendar to ni vedno mogoče, ker ga tudi sam potrebuješ. Nato smo poskusili s smetnjakom, pa potem oviraš tudi samega sebe, ko se pripelješ domov... Premalo časa in volje imamo, da bi se vedno ukvarjali s tem, učinek pa je kratkotrajen - ko oviro umakneš, je spet vse isto, ljudje pa se še derejo nate. Ko jih vprašaš, kako bi bilo njim, če bi jaz parkirala na njihovem dvorišču, te samo debelo gledajo. Niso zmožni razumeti ničesar, le lastno ugodje vidijo.

Najbolj me zanima za redarstvo, če imamo lastniki pravico zahtevati njihovo posredovanje, ker se bodo skušali izmikati, ko bom šla k njim na pogovor. LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
doc1
PrispevekObjavljeno: Čet 26 Maj, 2016 8:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Nov 2005 13:38
Prispevkov: 82

Pozdravljeni.

Ker gre za zasebno zemljišče boste morali red narediti sami. Torej tabla dovoljeno parkiranje strankam lokala in dopolnilna tabla ''pajek'' in katere lahko vsak razbere, da bo avto odpeljan. gre namreč za klasično motenje posesti in za motenje posesti je predvidena tožba. Če vam zadeva najeda živce resno razmišljajte o rampi ali par dni ''zaposlite'' oz najamete študenta, ki bo kasiral vsem, ki niso vaše stranke. Vse mora biti ustrezno označeno, saj ste sami zapisali, da vas čudno gledajo, ko jih opozarjate, da so na zasebnem zemljišču. Človek pač nenehno izraža svojo kulturo in tu ne morete nič.

lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokaRoki
PrispevekObjavljeno: Čet 26 Maj, 2016 9:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2013 13:06
Prispevkov: 27

Hvala za odgovor.
Hm, čedalje bolj ugotavljam, da bi bilo prav, če bi vsak najprej pozorno prebral vprašanje, šele nato odgovarjal.
Tretjič ponavljam, da tabla je. Table za pajka ne morem dati - ker ga pri nas ni. Torej bi bila možnost edino, da pride redar avto olisičit. Prav to je bilo moje vprašanje - že tretjič ga ponavljam - ali imam pravico zahtevati posredovanje redarstva ali ne? Pri nas se redarstvo izmika vsakemu delu, zato moram iti na razgovor z njimi dobro pripravljena, da jim lahko argumentiram, zakaj zahtevam njihovo ukrepanje. Očitno pa odgovora tu ne bo, ali pa je prav glede pajka odgovor, da imam pravico, ali kako lahko to razumem...
To, zakaj ne moremo imeti rampe, ponavljam drugič. Najemniki in lastniki ne moremo videti in vedeti vnaprej, če bi bil avto pred rampo potencialna stranka ali ne - pravzaprav je lega poslovnih prostorov takšna, da rampe niti videti ne moreš iz pisarne, obenem bi stalno odpiranje rampe onemogočalo delo.
Glede tožbe - kako naj tožim 5, 10, 15 ljudi dnevno?

Zaradi neizvedljivih predlogov iščem nove rešitve, a jih tu očitno ne bom našla. Vseno hvala za odgovor, lp!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Ned 29 Maj, 2016 10:10  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 680

redarsto ti na zasebnem zemljišču ne bo ukrepalo.
Rešitev je rampa , in kartice za tiste ki tu živijo, stranke pa odpirajo z izdanim računom, ki ga dobijo pri nakupu. itd.?
Sem mal zakompliciral?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RED_line
PrispevekObjavljeno: Čet 02 Jun, 2016 12:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2012 18:30
Prispevkov: 611

meni je redarstvo na zasebne zemljišču dalo kazen. to sem tudi napisal pritožbi pa jih ni kaj veliko zanimalo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RokaRoki
PrispevekObjavljeno: Pet 26 Maj, 2017 18:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Feb 2013 13:06
Prispevkov: 27

Po dolgem času sem izvedela nekaj uporabnih informacij, očitno je treba spraševati drugje kot na tem forumu.
Redarji lahko ukrepajo na zasebnih zemljiščih, če so javno dostopna, npr. pred trgovskimi centri, če parkirano vozilo ovira dostop na javno površino ipd. - 16. in 21. točka 65. člena ZPrCP.
Gre za motenje posesti, kot mi je tu nekdo že odgovoril, a tožba seveda ni smiselna, ker gre za vedno nove storilce, vendar pa je v 31. členu SPZ urejena samopomoč. Posestnik ima pravico do samopomoči proti tistemu, ki neupravičeno moti njegovo posest ali mu jo odvzame. Pogoje je nevarnost, da je samopomoč takojšnja in nujna ter da način samopomoči ustreza okoliščinam v katerih obstaja nevarnost. Na primer - zahtevam avtovleko, avtomobile se prestavi, nato pa bi preko sodišča zahtevala povrnitev stroškov. Sicer zame ni uporabno, vsaj vedno ne, ker si tolikšnih stroškov ne morem privoščiti, za koga drugega pa morda bo. Wink lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu