Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Javno dobro na privat parceli
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
mtkasezoga
PrispevekObjavljeno: Čet 07 Sep, 2017 16:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2016 21:52
Prispevkov: 15

Pozdravljeni. Imamo en problem, ki mu ni videti konca.

Stric je po darilni pogodbi prejel parcelo, ki jo sedaj želi podariti meni. Ampak ta parcela sploh več ne obstaja. Sedaj je ta parcela razdeljena na 4 manjše parcele, po sredini pa je vrisana nekategorizirana cesta (piše, da je to pot) ki je javno dobro. Naj omenim, da te ceste sploh ni. Zadeva je precej stara, stric pa o javnem dobro na svoji parceli ni vedel ničesar. Nikoli ni nič podpisal ali karkoli dovolil. Nikoli ni prejel kakšne odškodnine. Sedaj hodimo od vrat do vrat in povsod nihče ne zna odgovoriti, kako je sploh možno, da je brez njegovega soglasja sedaj na sredi parcele v zemljiški knjigi vpisana pot, javno dobro. Parcelo je prejel pred 40 leti. Pred 30 leti je nekdo brez njegove vednosti vrisal cesto po sredini parcele. Kasneje je nastala x občina, ki je prejela to zemljo v upravljanje. Kasneje je ta občina po tej cesti v zemljiško knjigo vpisala služnostno pravico za plinovod. V zemljiški knjigi je občina vpisana kot lastnik/upravljalec tega kosa zemlje na njegovi parceli. Stric živi v tujini in na parceli ni delal nič. Ta parcela je v celoti travnik, na njej ni niti poti, niti ceste, niti plinovoda. Ta kao cesta v bistvu sploh nobenemu ne služi. Na tej kao cesti ni nobenega dovoza do sosedov ali kaj podobno. Stric za celotno parcelo po darilni pogodbi skrbi sam. Ker živi v tujini, je vsako leto plačal najbližjemu kmetu, da je pokosil. Torej sam skrbi tudi za tisti kos, ki je javno dobro. Sedaj stric od občine zahteva pojasnitev o dogajanju na parceli. Na občini ne vedo, kje imajo kakršnokoli pogodbo o odkupu ali menjavi. Pravijo, da oni tega nimajo in niti ne vedo kje oziroma kdo bi naj to imel. Stric zahteva vrnitev parcele v prvotno stanje, občina pa pravi, da gre za kompleksno zadevo, ki je že zastarala in če želimo, lahko od njih kupimo to zemljo. Mislim wtf. Stric bo zdaj kupo zemljo, ki je v prvi vrsti njegova.

Prosim za pomoč. Kako naj uredimo nastalo situacijo? Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Čet 07 Sep, 2017 21:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 680

dokumentacijo spremembe iščite na geodetski in na zemljiški knjigi. Nato pa ugotovit, če je kakšna možnost vrnitve v prejšnje stanje. Če občina podpiše bi mogoče lahko geodet vrnil v prejsnje stanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mtkasezoga
PrispevekObjavljeno: Pet 08 Sep, 2017 0:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2016 21:52
Prispevkov: 15

Hvala za odgovor. Kaj pa če občina noče vrniti v prvotno stanje oziroma podpisati? Prepričani smo, da gre za osebne interese.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mtkasezoga
PrispevekObjavljeno: Pet 08 Sep, 2017 11:38  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2016 21:52
Prispevkov: 15

Prosim, če mi lahko nekdo pomag. Je kdo s podobno težavo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Pet 08 Sep, 2017 12:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 680

Najprej ugotovite na kakšen način je prišlo do spremembe (elaborat izmer In vpis v ZK, in kdaj se je to zgodilo. Kdo je podpisal elaborat izmer?
Najbolje in najmanj sitnosti pa bi bilo , če vam občina proda za nizko ceno. Se sliši res neumno, ker je to bilo že vaše ampak, če boste skakali okrog odvetnikov in vlagali tožbo bo stroškov več kot je parcela vredna.??
Kolikšna pa je površina m2 ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mtkasezoga
PrispevekObjavljeno: Pet 08 Sep, 2017 14:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2016 21:52
Prispevkov: 15

Hvala za odgovor. Trenutno čakamo na historični izpis iz ZK. Gre za 800 kvadratov stavbnega zemljišča od tega je po sredini parcele pot 120 kvadratov. Občina želi malo več skasirat kot to, na koliko je ta pot ocenjena. hvala vam za pomoč. Zanima je še, ali lahko, v kolikor občina nebo želela sodelovati, zadevo prijavim pristojni inšpekcijski službi? To je dobesedno kraja zemlje. Sedaj bomo počakali še na ta historični izpis. Bili smo že na vseh ustanovah in nihče nam ne zna odgovorit, kako je lahko javno dobro na privat parceli, brez da bi obstajal dokument o sporazumu, odkupu, menjavi. Kako je to možno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Pon 11 Sep, 2017 11:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

V normalnih dražavah to ni možno, vendar niti tedaj država ni bila takšnsa. Papir, morda biti ali v zemljiški knjigi, če se je zaznamovalo javno dobro ali pa na katastru ali pa v arhivu občine.

Domnevam, da ima to javno dobro svojo parcelno številko in da je najpjre nastaja nova parcela in se je šele na to spremenil status v javno dobro? Drži?

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu