Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Kaznivo dejanje - prometna nesreča
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
DoRu
PrispevekObjavljeno: Pet 22 Sep, 2017 23:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2017 22:36
Prispevkov: 1

Lepo pozdravljeni,

nadejam se odgovora ali pa morda vsaj pojasnila o določeni zadevi in upam da pišem na pravi forum.

Lansko poletje sem bil kot povzročitelj udeležen v prometni nesreči. Oškodovanec je pri tem prejel hujše telesne poškodbe (morda tudi zato, ker ni bil privezan). Stekel je postopek za odložitev kazenskega pregona, ki je bil dvakrat prestavljen, ker je v tistem času zdravljenje oškodovanca še potekalo. Nato sem dobil povabilo na glavno obravnavo. Oškodovanec zahteva odškodnino, ki pa je ne more specificirati in uveljavljati, ker tudi tedaj zdravljenje še ni končano, skušal pa jo bo terjati od zavarovalnice. Zahteva določeno vsoto kot možnost poravnanja. S tem sem se strinjal, ker seveda drugega ni preostalo, ker je bilo skoraj dobesedno rečeno ali to ali pa zapor (ker sem brezposeln in denarne kazni po njihovem očitno ne morem plačati). Zdaj sem prejel vabilo na poravnavo v kazenski zadevi. Zanima me kaj lahko pričakujem tukaj, ker sem bil na glavni obravnavi negativno presenečen. Vsota je zame kot brezposelno osebo previsoka. Poleg tega poznam primere, kjer so jo povzročitelji odnesli bistveno lažje. Odvetnika trenutno nimam, zato bi prosil če mi pojasnite kakšne vzvode imam na voljo. Meni je v interesu čim nižja odškodnina oz. da jo v celoti povrne zavarovalnica. Je to sploh možno? Kolikšna bi bila (denarna) kazen, če bi stekel kazenski postopek? Nimam zgodovine prekrškov ali drugih kaznivih dejanj.

Za odgovor(e) se vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
D
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
susa
PrispevekObjavljeno: Sob 23 Sep, 2017 21:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2009 11:56
Prispevkov: 694

obrni se na odvetnika, zaprosi za brezplačno pravno pomoč
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Pon 25 Sep, 2017 21:09  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Hej.

Stvar ima več vprašanj, tematik, zato se bom trudil biti karseda razumljiv, ne da bi bil predolg. Ampak v obem se mi zdi, da ne bom čisto uspel. Pa k stvari:

moraš ločiti dva postopka, ki lahko/bosta stekla zoper tebe. Prvi je kazenski, tu je "smisel", da država kaznuje kršitelja. Država se lahko, kot se je v tvojem primeru, "odpove" da bi te kaznovala, če se "vidva z oškodovancem sama zmenita". V narekovajih je, ker ne bi rad zašel v teorije o kaznovanju in poravnavanju kot institutu in tako dalje. Poanta je, da ne boš kaznovan, če se z oškodovancem sama dogovorita. Če bi zadeva propadla in bi se ti sodilo bi, glede na okoliščine primera, po vsej verjetnosti dobil pogojno kazen. S količkaj sposobnim odvetnikom bi zadeva bila zaključena še pred glavno obravnavo s podpisom sporazuma o priznanju krivde. Ti bi priznal, dobil bi pogojno.

drugi, ločen postopek, pa je civilni. Pri civilnem postopku pa gre za to, da te poškodovanec toži za odškodnino. Tu država nima nič vmes, on hoče denar za bolečine, strah,... od tebe. Zavarovalnica v tem primeru je solidarno odgovorna, zaradi zakonskih predpisov je ona tista, ki se jo lahko toži, da plača namesto tebe. Ampak zavarovalnica pa potem lahko toži tebe za kar je plačala!

Postopek v katerem si (poravnavanja) pa je malo poseben. Ker v kazensko pravo, torej kazenski postopek vnaša čisto civilnopravno dogovarjanje. Torej bi se ti dogovoril za plačilo odškodnine, da ne bi bil kaznovan v kazenskem postopku. V tem primeru zavarovalnica ni tožena, zato se zavežeš sam, da boš plačal. Vse povedano je dokaj koristno za poškodovanega, ker mu ni treba vlagati tožbe zoper tebe in zavarovalnico zaradi odškodnine, ampak tudi malo čudno, če ve, da ti ne moreš plačati. Ker je zavarovalnica tu ravno zato, da poškodovani za ziher dobi plačano, četudi si ti brez pare.

Ne zna ti pa živ bog povedati kakšna bi bila kazen ali pa kakšna odškodnina, ker je to popolnoma odvisno od okoliščin primera (koliko kosti polomljenih, katere, koliko zdravljenja,...).

Vedi še to: v kazenskem postopku se niti ne upošteva, da je bil poškodovanec neprivezan (razen, če je to izključni razlog, da je zadobil (takšne) poškodbe), v civilnem postopku pa zelo! Torej se ti na nek način bolj splača sprejeti kazen v kazenskem postopku (pogojna obsodba), če to pomeni, da ti ne bo treba skleniti slabe poravnave zdaj v poravnalnem postopku.

Evo, upam, da je vsaj delno jasno, pa ni predolgo.

Še to: glede na traktat si verjetno že ugotovil: susa ima prav, rabiš odvetnika. Ker nimaš denarja ti ga da država po brezplačni pravni pomoči. Pa rabiš ga čimprej. Ali povej na poravnavanju, da si vložil prošnjo za BPP in da se ne moreš nič dogovarjati, dokler ga ne dobiš, ali pa na BPP povej, da se mudi, da rabiš odvetnika do prvega poravnavanja - srečanja. V vsakem primeru: tako kot si sam ne bi operiral slepiča, ne delaj tega sam, ampak z odvetnikom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu