Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  preklic darilne pogodbe s strani obdarovanca
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
duchess
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Sep, 2017 19:42  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Sep 2017 19:24
Prispevkov: 4

Lepo pozdravljeni

Na vas se naslavljam s prosnjo za nasvet za katerega bi bila zelo hvalezna. Naj na kratko opisem situacijo. Od leta 2013 zivim v tujini. Leta 2014 sem preko darilne pogodbe od moje matere prejele 25 procentov nepremicnine (hisa). Vse podrobnosti so bile urejene na daljavo, darilno pogodbo sem prejela po elektronski posti in podpisano poslala nazaj pravnici, ki jo je sestavila. Lastniki te nepremicnine so se moja sestra 25 procentov in moj oce 50 procentov. Nepremicnina se po ustnem dogovoru deli na zgornje stanovanje ki naj bi po ocetovi smrti v celoti pripadalo moji sestri in je v ta del tudi investirala veliko vsoto denarja. Spodnje stanovanje pa naj bi po ocetovi smrti pripadalo meni. Oce in mati v tej hisi ne zivita ze nekje od leta 2010. Vse od podpisa darilne pogodbe sem zivela v veri, da si lahko spodnje stanovanje uredim in oddam, saj glede na to da zivim v tujini, mi v drugace predstavlja veliko odgovornost (tudi davcno) in stroske. S tem se se pogovarjala tudi s starsi in do sedaj niso nasprotovali temu. Pred kratkim mi je mami rekla, da je pravni lastnik oce in da ne dovolita oddaje stanovanja nikomur. Jaz pa sem se znasla pred problemom. V stanovanje sem tudi ssicer ze vlozila priblizno 3000 evrov. Mati zavraca predlog, da bi sprejela nepremicnino nazaj, med sestro in menoj pa so postali odnosi zelo napeti, saj sestra cuti, da je ona edina, ki vlaga v skupne infrastrukture (kar je tudi res).
Zanima me kako lahko ta 25 procenti del vrnem materi. Naj ob tem omenim, da s pravnico nisem imela nobenega pogovora, niti mi ni bilo razkrito kako pravno stvari stojijo v zvezi s pravnim lastnistvom. V pogodbi pise le, da sem 25% lastnica predmetne nepremicnine. Drobnega tiska pa tam ni bilo nikjer. Mi lahko prosim na kakrsen koli nacin pomagate? Bila bi vam zelo hvalezna. Sama sem tudi v procesu odjave davcnega rezidentstva v Sloveniji in ta nepremicnina sedj predstavlja veliko problem, saj je ne morem oddati kar zahteva davcna uprava. Zame pa to predstavlja ekonomski interes v Sloveniji ce prav razumem davco pravo.
Najlepsa hvala
Mojca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurek73
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Sep, 2017 20:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2009 9:53
Prispevkov: 918

Pa podari teh 25% sestri.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fan2
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Sep, 2017 20:15  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Apr 2006 17:45
Prispevkov: 3880

Poglej najprej v zemljiško knjigo, kako je z lastništvom. Elektronsko seveda.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
duchess
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Sep, 2017 20:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Sep 2017 19:24
Prispevkov: 4

V zemljiski knjigi smo vpisani kot lastniki vsi trije. Mati in sestra zavracata idejo, da bi jima vrnila oziroma podarila delez nazaj. Predvidevam, da bi bila edina moznost razveljavitev darilne pogodbe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Sep, 2017 14:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1561

Kaj pa prodaja deleža nekomu tretjemu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
duchess
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Sep, 2017 15:51  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Sep 2017 19:24
Prispevkov: 4

Na prodajo sem pomislila vendar bi to precej zakomliciralo zivljenje moje sestre in njene druzine ki zivi tam.
Ali je mogoca resitev v razveljavitvi pogodbe glede na to da sem mislila da podpisujem za nepremicnino za katero sem mislila da bom lahko razpolagala z njo. Razkritja o tem kako stvari dejansko stojijo pa nisem dobila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Sep, 2017 20:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 514

Hej.

Nočem tečnarit, ampak že v osnovi: če gre za pogodbe v zvezi z nepremičninami, potem morajo biti podpisane pred notarjem. Drugačna pogodba, torej takšna, ki nima zemljiškoknjižnega dovolila in je nisi podpisala pred notarjem, je zgolj zavezovalni posel. Povedano drugače: na podlagi takšne pogodbe ne moreš biti vpisana v zemljiško knjigo, ta pa je, neke vrste, edini pravi register lastnikov. Če si pogledala zemljiško knjigo za to nepremičnino in si dejansko vpisana kot 25% lastnica, potem to ni bilo na podlagi pogodbe, ki si jo podpisala in poslala po emailu.

Glede podpisane pogodbe lahko uveljavljaš zmoto. Če niso potekli roki, nisem gledal kdaj je bila podpisana pogodba, vedeti pa moraš, da je rok za uveljavljanje omejen. Tudi drugače zmota o tem, da si ti mislila, da boš lahko nepremičnino uporabljala drugače, kot jo danes dejansko lahko, ni upravičljiv izpodbojni razlog. Iz tega razloga pogodbe ne moreš razveljaviti.

Če skušam razbrati dejansko stanje iz tega, kar si napisala je tako: imaš podpisano pogodbo, da ti nekdo podarja 25% hiše. Ker pogodba ni bila podpisana pri notarju, se na podlagi tega ne moreš vpisati v zemljiško knjigo in nisi lastnik v dejanskem smislu, temveč, neke vrste teoretični lastnik. Pravo lastništvo boš dobila, če tožiš obdarovalca, da podlagi podpisane pogodbe izda zemljiškoknjižno dovolilo, da se vpišeš v zk. Od tu je pot bolj jasna: vse kar moraš narediti je, da ne narediš nič.

Ker navajaš, da ti je hiša davčno breme, torej očitno si vpisana v zk, ampak tisto kar si podpisala, pomojem ni mogla biti podlaga tvojemu vpisu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
duchess
PrispevekObjavljeno: Čet 28 Sep, 2017 12:14  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Sep 2017 19:24
Prispevkov: 4

Najlepsa hvala za tale zadnji odgovor. Je res v veliko pomoc. Mislim, da razumete kaj bi sploh rada.
Ravnokar sem pogledala pogodbo: omenjena darilna pogodba je sestavljena s strani notarke, ki nosi svoj zapis v glavi pogodbe. Tukaj postane zanimivo saj jaz te pogodbe nisem podpisala pri njej (notarki) temvec pri meni doma in potem poslala po posti na naslov moje sestre. Moja sestra pa je to dostavila skupaj z mojo mamo (darovalko) notarki. Jaz osebno notarke se videla nisem v svojem zivljenju. Pogodbo sem podpisala tukaj v Angliji kjer zivim.
Ali je taka pogodba potem sploh veljavna? Torej pogodbo je sestavila notarka vendar brez moje fizicne prisotnosti, le z mojim strinjanjem. Postopek vpisa v zemljisko knjigo je speljala moja mami brez mene, na podlagi te podpisane pogodbe. Prej sem omenila, da je bila poslana po mailu, bila je dejansko poslana po posti, z e maili pa lahko dokazem vso komunikacijo ki je bila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 28 Sep, 2017 21:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 514

Ja, razumem.

Skušam najti možnost, da bi ti kot obdarovanka podpisala darilno pogodbo, ki bi bila potem podlaga za to, da bi mama v prisotnosti notarja podpisala pogodbo, ki bi vključevala zemljiškoknjižno dovolilo. Če pomislim, bi verjetno šlo. Ker stvar je v tem, da kakršenkoli prenos tvoje mame nepremičnine nate mora biti notarsko overjen. Ampak verjetno je dopustno, da ti v pogodbi pristaneš na sprejem darila, to pa je navedeno kot podlaga v pogodbi, ki jo mama podpiše pri notarju. Predvsem je bistveno kaj si podpisala.

Ampak ne glede na usodo te pogodbe, se mi zdi lažje, da stanje urediš z novo. Torej, kaj je tvoj cilj? Ker sestri lahko svoj del podariš, lahko ga prodaš (če bi ga kdo kupil), mami ga ne moreš dati, če ga ne sprejme. To je oris. Kakšno stanje bi rada na koncu imela, potem lažje izbereš pot.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu