Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Poziv za izpraznitev nepremičnine
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Karinka90
PrispevekObjavljeno: Pon 16 Okt, 2017 20:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2017 20:17
Prispevkov: 1

Pozdravljeni,

v petek, 13. 10. 2017, je partner po pošti prejel poziv, ki ga prilagam spodaj.
Imava nekaj vprašanj in bi lepo prosila za vašo pomoč.

Naj najprej na kratko opišem zadevo:

S partnerjem in najinima dvema otrokoma (1 in 4 leta) živimo v dvostanovanjski hiši, ki je last njegovih staršev. Živimo v 2. etaži, njegovi starši pa v 1., vsaka družina ima prijavljeno svoje gospodinjstvo, skupen je le glavni vhod v hišo in stopnišče. Pred približno tremi leti smo se sprli in se od takrat ne pogovarjamo (partnerjeva mama izvaja tudi psihično nasilje, vpije da bo vse pobila ipd.).

Stroške plačujeva vsak mesec, odkar je partner zaposlen (od aprila 2014). Sprva smo si delili položnice - plačevala sva polovico vrednosti le teh (cca. 100 - 120€ mesečno), čez nekaj časa sta se partnerjeva starša odločila, da morava plačevati fiksne mesečne stroške, kar je 225€ med poletno sezono in 275€ - 300€ v času zimske sezone (denar ves čas dajeva na roke, kljub moji pisni prošnji, potrdila o plačilu nista hotela izdati). Kljub temu, da ta znesek krepko presega porabo v našem gospodinjstvu (za cca. 100%), jih plačujeva redno, vsak mesec. Stroški so namreč skupni in so za celotno hišo - obe gospodinjstvi imata skupno ogrevanje, skupno naročnino za internet/TV, skupno komunalo, en števec za elektriko, ena položnica za RTV...

Predvidevam, da sva poziv za izselitev prejela, ker sem ob zadnjem izpadu partnerjeve mame ter njenih grožnjah z ubojem (citiram: "vzela bom nož, šla gor in vse zaklala"), klicala policijo. Grožnje in vpitje sem posnela tudi z mobilnim telefonom in posnetek hranim.

Na pozivu je med drugim navedeno, kot da nič ne plačujeva.

Moja vprašanja so sledeča:

Kako je lahko navedeno, da tu prebivamo nezakonito, kljub temu, da imamo vsi štirje na tem naslovu prijavljeno stalno prebivališče, za katerega je v mojem primeru partnerjeva mama pred cca. 6 leti podpisala soglasje?

Ali je pravno sploh možno, da imamo rok za izselitev le dobrih 14 dni (kar je popolnoma neizvedljivo), če je še v primeru najemne pogodbe ta rok minimalno 60 dni?

Ali imajo njegovi starši res pravico s 1. 11. 2017, ko poteče rok za izselitev, ki je naveden na pozivu, zaračunavati uporabnino v višini 500€ mesečno? Ali v tem primeru dobimo kakšen račun, pogodbo? Kaj točno sploh je uporabnina?

Kakšne so naše pravice?


Prosim za vašo pomoč.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Tor 17 Okt, 2017 9:43  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 498

Hej, bom kratek.

Če prav razumem: nepremičnina je od staršev. Torej v njej živite na podlagi t.i. prekarija. To pomeni dovoljenje do preklica. Nimate najemne pogodbe, temveč prekarij, ki pa je preklicljiv. Ko je preklican, ni več pravne podlage. Glede roka za izselitev težko rečem, ker vas ne "ščitijo" določila v zvezi z najemom stanovanja po SZ-1, je stvar malo težja, kot pri odpovedi najemne pogodbe. Ampak je pa res, da sodišče bi v izvršbi, pomojem, določilo daljši rok.

Da, starši imajo možnost zaračunati vam uporabnino. Uporabnina je po sodni praksi praktično najemnina, če bi najemna pog. obstajala. Predstavljaj si, da mož s svojim nasiljem ženo prežene iz skupnega stanovanja in nadalje živi v stanovanju. On je obogaten, ona prikrajšana, najemne pogodbe nimata. Kaj on njej dolguje? Jah uporabnino. Kolikšna je? Jah približno kakršna bi bila najemnina.

To, kje si prijavljen nima nobene zveze z legalnostjo bivanja. Tudi soglasje k prijavi stalnega bivališča ne. Danes ti to dovolim in pri meni živiš zakonito, jutri si premislim, prekarij prekličem in pri meni ne živiš več zakonito. Lahko prekličem tudi dano soglasje glede stalnega prebivališča.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu