Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  Veljavna zakonodaja, jezik pogodbe?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
english
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Okt, 2017 23:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Okt 2017 17:34
Prispevkov: 2

Zanima me v skladu s katero zakonodajo se tolmači pogodba o poslovnem sodelovanju (z elementi avtorske pogodbe zaradi narave dela) ob naslednjih predpostavkah:

1. Naročnik je podjetje, registrirano v Italiji, a s slovenskim lastnikom;
2. Ponudnik storitev sem slovenski državljan (fizična oseba), a s portugalskim davčnim rezidenstvom.

Če vprašam drugače, v primeru kršitve pogodbe, katero sodišče je pristojno? In nenazadnje, ali obstaja kakšna omejitev glede jezika pogodbe (je lahko v slovenščini)?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 11 Okt, 2017 22:39  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1429

Preprosto vprašanje, a zapleten odgovor.

Lastništvo družbe nima popolnoma nobene zveze z ugotavljanjem prava, ki se uporablja. Bistvena je država, kjer ima družba sedež. Za fizično osebo je navezna okoliščina državljanstvo, rezidentstvo (dejansko, ne davčno) samo izjemoma, glede posameznih vprašanj.

Katero pravo se uporablja je odvisno od konkretne vsebine pogodbenega razmerja. Morala bi videti pogodbo.

Kolikor gre za gospodarsko pogodbo se lahko v pogodbi stranke dogovorijo, katero pravo se uporablja. Če tega ne storijo, se uporabi pravo, ki je v najtesnejši povezavi s pogodbo (katero je to - odvisno od vsebine pogodbe). Glede na vsebino pogodbe so tu še uredbe EU, ki lahko zapletejo stvari (recimo Bruselj II), ter mednarodne konvencije (recimo Dunajska konvencija o mednarodni prodaji blaga). Za avtorske pogodbe obstajajo določene omejitve, zato stranke ne morejo vedno izbrati prava po svoji volji ... Skratka, če hočete vsaj približno vedeti, katero pravo se bo uporabljajo, je treba to zapisati v pogodbo.

Glede pristojnosti sodišča:

Načeloma je pristojno sodišče tiste države, kjer ima tožena stranka sedež ali čigar državljan je (kolikor so vmešane zraven uredbe EU, lahko tudi kjer ima bivališče). S pogodbo se lahko dogovorite drugače. To velja, kolikor za pogodbo velja slovensko pravo; če velja tuje, potem je mogoče, da bo pristojnost drugačna. Določene EU uredbe omogočajo upniku, da začne postopek pred sodiščem svoje države (npr. predlog za izdajo evropskega plačilnega naloga), tudi če je toženec v drugi državi. Lahko pride tudi do situacije, ko bi sicer bilo pristojno eno sodišče, a bi moralo soditi po pravo tuje države in v tem primeru lahko zavrne tak postopek in je potem treba tožit v drugi državi ... Skratka tudi tu je lahko zmešnjava izjemno velika. Priporočam, da se pristojnost sodišč jasno dogovori v sami pogodbi.

Jezik za pogodbe ni predpisan. Lahko je katerikoli. Če ni sestavljena v jeziku države, kjer teče (ali bo tekel) sodni postopek bo sodišče zahtevalo prevod (običajno po sodnem tolmaču tiste države, kjer je sodišče). Enako bo za davčne potrebe davčni organ lahko zahteval prevod. Pri prevajanju se lahko zaplete, sploh ker nimajo vse države enakih pravnih institutov oziroma je določene težko prevesti. Rešitev je v tem, da se pogodbo napiše v obeh jezikih (fizično to izgleda tako, da je pogodba v dveh stolpcih, v vsakem en jezik). Mogoče je določiti, da je avtentičen samo zapis v enem jeziku (za razlago določb se upošteva samo ta) ali pa da sta oba (kar prinese kar simpatične zaplete, ko je prevod šlampasto narejen).

Če vam po vsem zapisanem ni nič jasno, je to dober začetek. Toplo priporočam, da greste k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu