Avtor Sporočilo
<  Upravno pravo  ~  Nisem stranski udeleženec v postopku za otroka!?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
urednik
PrispevekObjavljeno: Pet 16 Mar, 2018 23:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2018 23:11
Prispevkov: 2

Spoštovani,
POC (prošnja za opustitev cepljenja) mojemu avtističnemu (SAM) 9-letnemu otroku je baje zavrnjena, ali lahko karkoli naredim?

Dejstva:
1 POC-a nisem oddal sam, ampak pediatrinja in to brez moje vednosti. Novembra naj bi ga zdravniška komisija za cepljenje zavrnila, pa tudi o tem nisem bil obveščen. S pediatroma sem vselej zgledno sodeloval.

2. O tem sem izvedel 27. februarja, ko je prišlo Obvestilo O UVEDBI POSTOPKA INŠPEKCIJSKEGA NADZORA, kjer ni bilo omenjene možnosti za POC. Odgovoril sem kmalu z zagovorom, da zaradi zaskrbljenosti za zdravje otroka želimo predlagat opustitev cepljenja, saj mi ni bilo jasno, da te možnosti več ni.
Inšpektorica se je že naslednji dan (5. 3. 2018) javila s priporočenim odgovorom v obliki Ponovnega obvestila o inšpekcijskem nadzoru in rokom 30 dni v katerem moram otroka cepit, drugače sproži kazenski postopek. Po telefonskem pogovoru je povedala, da nimam možnosti. Je pa prisluhnila trapasti situaciji in je rekla, da je to problem, ki ni v njeni oblasti, pač pa naj pediatrinjo vprašam, kako je to možno.

3. Pediatrinja je priznala, da je sama oddala POC in prijavo, saj jo drugače doleti kazen. V POCu ni poskrbela za opis, pač pa le za zdravstveno dokumentacijo (posledično je zavrnitev logična)!

4. Otroka zaradi zaskrbljenosti zaradi zdravja raje ne bi več cepil. Bila je cepljena prvič, potem ne več. Sledil sem le vašim navodilom. Komunikacija s pediatri je bila vselej ok, ničemur se nismo ogibali.

Kako je možno, da v tem postopku odločanja o POC nismo niti stranski udeleženec oz. nismo sploh pravočasno informirani? (ZUP 260 člen)
Ali je možno, da nas pediater o tem ne rabi uradno obveščati?

Ali je kak pravnik pripravljen prevzet ta primer, ker je očitno, da gre za napake v postopku ali pač za upravno napako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 17 Mar, 2018 16:47  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1178

Sicer nisem specialistka za upravno pravo (tako da kar sledi jemljite le kot okvirno informacijo), ampak kolikor vem komisija ne odloča v upravnem postopku, ampak samo poda mnenje; če ni postopka, ni strank. Pritožba proti odločitvi komisije ni predvidena, ker pač komisija sama ne odloči še o ničemer, samo poda strokovno mnenje. Ministrstvo za zdravje potem na podlagi te odločitve v upravnem postopku izda odločbo, ki se vroči tudi staršem. Tako da domnevam, da če je v postopku pred ministrstvom prišlo do kršitev, lahko sprožite upravni spor (rok je 30 dni od vročitve odločbe). V tem postopku je potem opcija s sodnim izvedencem medicinske stroke dokazati, da je komisija podala mnenje, ki ni skladno z medicinsko znanostjo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
urednik
PrispevekObjavljeno: Sob 17 Mar, 2018 16:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Mar 2018 23:11
Prispevkov: 2

Hvala za odgovor!
Žal, to ni opcija, ker mi ničesar nismo dobili niti od ministrstva, samo od inšpektoriata.
Ta 30 dnevni rok torej teče od neznanega datuma nekje jeseni, ko je nekdo prejel dokument, ki bi ga po logiki morali mi. Izgleda da je to bila pediatrinja. Od nje torej zahtevam vso dokumentacijo in potem vidimo kako in kaj naprej. Verjetno bomo spodbijali upravni postopek. Upam, da bo inšpektoriat ta zaplet upošteval in ne bo sprožil kazenskega postopka, preden stvari zalaufajo ...

Če pa je vse po regelcih lahko sprožim samo upravni spor in kako to gre brez dokumentov? Ker logično in v skladu z ustavo to vsekakor ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Upravno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu