Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Ko je vprašanje o policistu
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
PrimerZoja
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 2:20  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2018 2:05
Prispevkov: 3

Zanima me, kako lahko ravna prijateljica, ko ji moški, ki je po poklicu policist, grozi, da bo njenemu možu, celo njenim staršem in prijateljem poslal pisma z opisom njunega odnosa iz preteklosti v kolikor ne bo ugodila njegovim željam (zahtevam), ki ji jih je v sms, viber, mail sporočilih točno opisal (se več družila z njim, bila z njim intimna, mu govorila, da ga ima rada i.p.d).

Med drugim ji je poslal sliko svoje službene pištole s pripisom "sama mi boš izbrala usodo", poslal ji je sliko kuverte z naslovom njenih staršev, v kateri naj bi bilo pismo zanje, s pripisom "torej si se odločila, poštarji bodo imeli delo...poletje bo letos vroče.." in podobno, pošiljal ji je svoje gole fotografije, ustno in pisno ji izraža svoja čustva,.. skoraj vsakodnevno, prijateljica se kot rečeno že nekaj časa (cca dve leti) skuša od njega čim bolj distancirati (ker je postajal vse bolj posesiven- hotel je, da je zanj vedno dosegljiva, da vedno ve, kje je in s kom, jezi ga, če mu česa ne pove in podobno- mu je povedala, da si ona tega ne želi, omejila je stike z njim, kar ga je razjezilo in to je bil povod vsemu temu - sedaj ji sam piše, da ga že dve leti ignorira, kako je "grda" in hladna in ignorantska in da ima on tega dovolj in.....) a se ga boji zaradi groženj in predvsem njegovega poklica.. Iz tega razloga je zaprla tudi svoj FB profil.. in si ne upa narediti nič (zato bi ji želela kako pomagati, vsaj s kakim nasvetom)! Povedala mu je, da se ob njegovem početju ne počuti dobro, da želi, naj s tem preneha, da potrebuje čas zase,.. a on pravi, da mu "nič ne more", saj naj bi "ne počel ničesar, kar bi bilo izven zakonov oz. kaznivo", da naj bi on to že vedel, saj je že nekih 25 let policist, saj ji ne streže po življenju ipd.. Je pa gospod sicer poročen, oče dveh odraslih otrok, dobro situiran, a pravi, da "nima kaj izgubiti", da mu naj ne bi bilo mar za nič, da mu je vseeno za vse...??

Zadeva je psihično precej težka in pravo, prijateljica, ki se zaradi vsega tega zelo obremenjuje, je imela pred letom kratkim tudi težjo možgansko operacijo ciste in ima sedaj posledice, domnevno vse bolj ali manj zaradi stresa... Več kot leto dni je že na bolniški, ima družino, dva šoloobv. otroka..
Lepo prosim za diskreten nasvet, kaj je mogoče narediti, prijateljica je sicer mirnega karakterja in ne želi nobenih težav, mogoče bi ga le lahko kako postavila pred kako "dejstvo"..... da bi priznal, spoznal, da le dela napako in s početjem odnehal. Zadeva se, kot rečeno, "vleče" že dobri dve leti.
Že v naprej se Vam za kakršen koli nasvet lepo zahvaljujem,
Zoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 8:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1659

Pričakovati, da se bo tak človek spremenil, je nerealno. Vaša prijateljica si bo morala svoj mir izboriti. Će tega (še) ne more, naj si poišče strokovno psihološko pomoč. In pa seveda odvetnika, da se skupaj lotita ustreznih postopkov. Opisano obnašanje nemreč presega meje dopustnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 11:07  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Hej.

Jaz bi rekel, da je početje mejo že prešlo. Novela KZ-1 je za podobna ravnanja uvedla novo kd Zalezovanja (134.a). V zadevi je bistveno, da je gospod policist, zato je tudi pošiljanje fotografij orožja lahko subsumirati kot grožnjo. Srečko Prijatelj npr. je sedel v Kopru zaradi pošiljanja fotografij orožja, ne da bi karkoli dejansko zagrozil; fotografija orožja je sama po sebi dober indic, s čem se preti.

Zadeva je pomojem občutljiva, tako bi jo obravnaval tudi Oddelek za pregon oseb s posebnimi pooblastili pri SDT. K stvari je potrebno resno pristopiti, vaša prijateljica bo največ dosegla s kvalificirano pravno pomočjo odvetnika, ki bo najprej opravil pogovor z njo, da ugotovi vsa dejstva, nato pa vzpostavil v njenem imenu stik s Posebnim oddelkom. Po mojih izkušnjah slednji tovrstne zadeve resno in profesionalno obravnava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 11:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1659

@forumuser28: se popolnoma strinjam.

Če tu ne bi šlo za policista, bi rekla, da takoj podati ovadbo. Ker pa gre, je treba zagotoviti, da ne bi ovadba obležala v kakšnem predalu. Zato sem predlagala odvetnika. Mogoče nekoga, ki ni iz istega kraja, od koder je policist oziroma kjer dela.

Dejstvo pa je, da vašo prijateljico čaka pravo bitka. Odvetniki lahko "prestrežemo" nekaj "udarcev", vsega pa se ne da. Zato v takih primerih (kjer gre dejansko za nasilje med (bivšimi) partnerji) zmeraj svetujem iskanje ustrezne psihološke pomoči, ker sicer lahko pod pritiskom pade v franže še tako skrbno načrtovan postopek. Recimo storilec žrtvi obljubi vse mogoče, kako se bo "poboljšal" in "spremenil" in kako "jo ima rad" in da je samo zato delal kar je delal itd. hkrati malo zagrozi, da bo naredil še kaj hujšega, če bo pričala proti njemu ... in potem se znajdeš na sodišču, kjer se oškodovanka ničesar več ne spomni ali pa celo opravičuje storilčevo ravnanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimerZoja
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 11:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2018 2:05
Prispevkov: 3

Najlepša hvala za mnenja in nasvete.
Glede na to, da so se tovrstni pritiski začeli pred dvema letoma - potem, ko mu je prvič rekla, da si želi, da vsaj za nekaj časa prekineta stike, te poti ne upa več ubrati. Že eno leto sicer ne odgovarja na njegova sporočila, oglasi se le na telefon, saj se boji, da če bi stike prekinila, bi utegnil uresničiti kako svojih "groženj". Gospod opravlja svoje delo v njenem kraju in ona zato velikokrat ostaja doma, saj si ga ne želi srečati.
Sama, pravi, ne bi želela sprožiti nobenega postopka, želi si le miru, ne ve pa, kaj bi storila, če bi on začel udejanjati, kar ji grozi. Kako bi se branila. Najbrž bi šlo za "omadeževanje imena" oz. kaj takega.. Kako bi pa bilo v tem primeru recimo z njegovo službo, glede na poklic? Glede na to, da je ustrahovana in po operaciji (verjetno ji sledi invalidska obravnava, saj ji je vse skupaj pustilo posledice na vidu) že več kot leto na bolniški - je ob izpad dohodka.. bi lahko tukaj bila nekolikšna krivda na njegovi strani?
Hvala in lp
Zoja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 12:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1659

Zagotavljam, da miru ne bo imela, če si ga ne bo izborila. "Gospoda" je namreč do podrobnosti naučila, kaj naj stori, da jo bi imel pod svojim nadzorom. "Gospod" v trenutni situaciji nedvomno uživa in ne bo storil nič, da bi si zmanjšal veselje. "Gospod" bo storil vse, da miru ne bo imela.

Uveljavljanje pravic znotraj sodnih postopkov ne pomeni "omadeževanje imena", kolikor je zadeva prav izpeljana - odvetnik bo znal stvar pravilno zastaviti.

Kolikor se izkaže, da je storil kaznivo dejanje in da je posledica tega dejanja poslabšano zdravstveno stanje (ugotovi izvedenec zdravnik/psihiater), potem je dolžan plačati odškodnino za nastalo nematerialno škodo. V takih postopkih je IZJEMNO koristno, če je oškodovanka že pred postopkom iskala psihološko pomoč.

Pri vsem tem je najbolj ključno, da vaša prijateljica sprejme dejstvo, da se ne bo ničesar spremenilo, če ne bo ONA ničesar naredila. Nikogar ni, ki bi lahko namesto nje bil to bitko. Lahko dobi podporo v tej bitki (odvetnik, psiholg, različne nevladne organizacije za pomoč žrtvam kaznivih dejanj itd.), ampak premik bo morala najprej narediti ona sama in v svojem boju bo morala vztrajati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 12:54  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Hej.

Kot je povedala M_L_P ni pričakovati, da bi se tak človek spremenil. Ima tudi prav, da lahko ovadba obleži v predalu. Na žalost je tudi lažne kolegialnosti dosti. Obid tega je, da se zadeva od začetka resno vzame. Posebni oddelek je dediciran pregonu oseb z uradnimi pooblastili in zelo resno obravnavajo stvari, ki jih ocenijo kot resnično zlorabo pooblastil.

Za izpad dohodka dvomim, da bi policist lahko odgovarjal, zadevo bi bilo zelo težko dokazati. Možno pa je, da bi odgovarjal za psihične bolečine, čeprav je tudi te težko dokazati.

Predvsem menim, da nikomur ni potrebno živeti v takšnem strahu kot ga opisujete. In po mojih izkušnjah se taka zadeva nikoli ne uredi sama od sebe, ker on misli, da če samo še malo počaka, bo dobil, kar zahteva, ona pa, da če malo počaka, bo odnehal. Potem pride do stopnjevanja in groznih zgodb v časopisih. Povedano drugače: če bi šlo za meni ljubo osebo bi poskrbel, da policista začne obravnavati Posebni oddelek. Že takoj bi mu odvzeli pištolo, suspendirali in dali jasno vedeti, da je konec. Od tu: prepoved približevanja, če potrebno še kak bolj invaziven omejevalni ukrep. Veš, sistem je tak, ko ostali policisti vidijo, da je "vrad odeo šalu", ponavadi je to takrat, ko Posebni oddelek začne kazati svoje izkaznice, je streznitev vsem in se tudi kolegialnost konča. Kot rečeno pa mislim, da se zadeva ne bo sama uredila, niti ne bo bolje, če bo prijateljica "apleirala", prosila,... Tovrstne posameznike ustavi samo odločna in resna poteza.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 12:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1659

Psihološki profil takih nasilnežev je pogosto tak, da jim sploh ni do tega, da bi dosegli "cilj" (npr. da bi se žrtev spet videvala z njim). "Cilj" je ta, da drži žrtev v strahu, da efektivno kontrolira njeno življenje skozi grožnje. Tudi če bi mu v vsem ugodila, bi pač našel nove razloge, da jo terorizira.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimerZoja
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 18:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Mar 2018 2:05
Prispevkov: 3

Točno tako - on trdi, da jo ima toliko rad, da brez nje ne vidi "prihodnosti" in da samo zato dela, kar dela. Ne razumem sicer, kako si nekdo lahko predstavlja pridobiti naklonjenost določene osebe na tak način in tudi moje mnenje je, da ta človek potrebuje pomoč (ne samo ona), vendar tega ne priznava. Ali gre samo za način "če te ne morem imeti jaz, te tudi drug ne bo.." ali kaj? Ali gre za ego nekoga, ki je vedno "imel prav" (bil avtoriteta vsaj poklicno), pa je sedaj naletel na nekoga, ki se mu je na nek način zoperstavil? Tudi v zasebnem življenju je namreč popolna avtoriteta.
Najbolje, da prijateljica "pusti stvari, pa naj stečejo po svoje" in naj gospod naredi, kar pač misli, samo da se stvari že enkrat končajo. Ali pa se bo pokazalo, da pes, ki laja, ne grize.
Kako različni smo si..
Hvala vsem za zgornje odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 15 Mar, 2018 19:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1659

Še vedno se ne razumemo. Tole sicer presega meje pravnega svetovanja, ampak vseeno: tu ni govora o ljubezni, ampak o nadvladi. "Gospod" si ne želi pridobiti naklonjenosti, ampak jo spraviti in držati v strahu. Tu ni govora o kakšnih pozitivnih čustvih, pač pa gre preprosto za nasilje. Tudi če bi "jo imel" on, ne bi imela miru, ker cilj ni, da jo "ima", ampak da jo nadvladuje. Edino česar ta gospod v vsem scenariju noče, je da bi ona imela mir. Zato se to ne bo nikoli zgodilo. Čakanje ne bo rešilo ničesar, ker za njega nastala situacija ni obremenjujoča, ampak je dejansko "nagrada", ki si jo želi. Vaša prijateljica se mu s tem, kar dela ne zoperstavlja, ampak igra njegovo igro. Vam se zdi, da ta pes trenutno laja, ampak ni res: vašo prijateljico že zdaj drži v gobcu. Čakanje je najslabša možna rešitev, ker obstaja velika verjetnost, da se bo zadeva eskalirala in bo počilo, pa ne samo metaforično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu