Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Pravica do (so)uporabe skupne dediščine od dneva smrti
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
morigenes
PrispevekObjavljeno: Ned 11 Feb, 2018 14:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2017 12:47
Prispevkov: 2

Pokojna mama je umrla junija 2013, smo trije dediči: oče, sestra in jaz(sin).

Mama je par let pred smrtjo napisala oporoko, s katero je zaradi očetove dolgoletne izvenzakonske zveze in otrok svoje premoženje napisala name in na sestro. Oče s pravdo njeno oporoko izpodbijal in tožbo izgubil, saj je sodišče z zdaj že pravnomočno sodbo odločilo, da je oporoka veljavna.

Ker oče ni priznaval, da je bila mama solastnica hiše, je bila z moje strani vložena tožba, v kateri je sodišče jeseni (že pravnomočno) odločilo, da je bila mama solastnica 2/5 hiše in da ta delež spada v skupno dediščino.

Težava oziroma moja vprašanja, za katera bom hvaležen za odgovore pa so sledeča:

1) Kljub temu, da je sodišče s pravnomočnim sklepom odločilo, da smo vsi trije kot dediči solastniki hiše, nama s sestro oče od dneva mamine smrti dalje onemogoča vstop in (so)uporabo in (so)upravljanje hiše in pripadajoče parcele 1000 m2 (noče naju spustiti noter, grozi z nasiljem, kliče policijo, ipd.) sam živim v najemniškem stanovanju in plačujem visoko najemnino, čeprav imam po zakonu o dedovanju po moje prepričanju pravico, da svoj del (1/6) hiše souporabljam in soupravljam. Kako lahko dosežem, da bom to pravico uveljavil? Sklep o dedovanju še ni bil izdan, ker je v teku še očetova pritožba glede oškodovanja denarnega deleža dediščine (vse pobrano z računov), o kateri je na prvi stopnji sodišče odločilo, da je oče dolžan vrniti 62.200 EUR protipravno pridobljene koristi iz tega naslova v skupno dediščino. Z namenom, da nama s sestro onemogoči uporabo hiše (že pet let!), v kateri na 200 m2 živi sam, seveda zavlačuje ne vse načine, sam pa vmes trpim občutno materialno škodo zaradi onemogočanja (so)uporabe hiše oziroma skupne dediščine.

2) Je rešitev te, zame nevzdržne situacije, vloga za izdajo začasne odredbe še pred izdajo sklepa o dedovanju, ker se stvar z očetovimi zavlačevanju lahko še zavleče, glede hiše pa je pravnomočno že vse odločeno? Z junijem začno teči tudi petletni zastaralni roki od dneva smrti, kar pomeni, da mi bo povzročena dodatna nepovrnljiva materialna škoda, ker mi onemogoča vstop v skupno nepremičnino ? Kakšna je praksa v podobnih primerih, ali se vloga za začasno odredbo vloži na krovni zapuščinski postopek na Okrajnem sodišču? Kakšne so takse za tako vlogo (vrednost pravo hiše v pravdi je bila 50.000 EUR)?

Lepa hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu