Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  ODPOVED DELAVCA - Kljub odpovednem roku ni prišel na delo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Karmen77
PrispevekObjavljeno: Sob 03 Mar, 2018 9:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2018 9:24
Prispevkov: 1

Spoštovani,

zanima me kakšna je pravica delodajalca v tem primeru, namreč z istim dnevom, ko je delavec podal odpoved ni prišel na delo, kljub odpovednem roku. Nismo imeli časa se pripraviti na manjko zaposlenega, je še obdobje raznih virusev in grip, tako, da poleg vsega imamo manjko še zaradi bolezni.

Neopravičena odstonost nam je povzročila kar veliko škodo, ko smo opozorili delavca, da dokler ne določimo datuma odhoda, je obvezan priti na delo, je začel groziti z bolniškim staležem.

Zanima me ali imamo kakšno pravno podlago za finančni ali kakršenkoli drug ukrep. V kolikor ne ukrepamo se bojim, da bo ta primer za zgled vsem ostalim, kar daje pogodbi ter odpovednem roku, ničelno vrednost.

Hvala.
lp, Karmen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Pet 09 Mar, 2018 10:56  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

Čeprav je delavec podal sklepam, da redno odpoved, je v delovnem razmerju do poteka odpovednega roka (ki ga lahko sporazumno skrajšate - tudi tako, da mu delovno razmerje preneha že takoj naslednji dan po podaji odpovedi). V vašem primeru do takega sporazuma ni prišlo, zato delovno razmerje še teče. Delavca imate tudi še prijavljenega v obvezna zavarovanja, saj vam odjave iz zavarovanj na ZZZS najverjetneje ne bodo/niso dovolili brez sporazuma o skrajšanju odpovednega roka.

Delavec je torej kljub z njegove strani podani redni odpovedi še vedno v delovnem razmerju pri vas (kar pomeni, da ga tudi morebitni novi delodajalec ne more prijaviti v zavarovanja - če je podal odpoved zaradi nove zaposlitve drugje) in ima še vedno vse obveznosti iz delovnega razmerja - to je tudi obveznost prihoda na delo. V kolikor delavca najmanj 5 dni zapored ni na delo in o razlogih za odsotnost ne obvesti delodajalca, pa bi to moral in mogel storiti, je to razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu s strani delodajalca (4. alineja 1. odstavka 110. člena ZDR-1). Samovoljno prenehanje prihajanja na delo pomeni za delodajalca hudo kršitev pravic iz delovnega razmerja.

Tole kopiram iz sodbe VDS sodba Pdp 620/2004 (v veljavi še prejšnji ZDR!):
"1. ZDR ne določa, da bi imela delavec in delodajalec v času odpovednega roka drugačne medsebojne pravice in dolžnosti, kot sta jih imela pred podajo odpovedi. Zato delodajalec delavcu lahko tudi po podani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga v času odpovednega roka poda izredno odpoved, če so za to izpolnjeni pogoji.
2. Če delavec v času odpovednega roka ne pride na delo, tudi če o tem, da ga na delo ne bo, ker si je našel novo zaposlitev, predhodno obvesti delodajalca, je podan zakonit razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi po 2. alinei 1. odstavka 111. člena ZDR. Tudi v času odpovednega roka zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga je delavčeva odsotnost z dela upravičena samo, če ima odobren dopust, je v bolniškem staležu oz. ima za izostanek dovoljenje delodajalca."

En ukrep je torej izredna odpoved (pazite na roke in zakonito izpeljan postopek!). Ampak, če vam delavec skladno s predpisi (nujno preverite ali bi morebiten bolniški list bil skladen s predpisi-izdan v roku ipd.) dostavi bolniško, jo boste mogli "umakniti" oz. prekiniti postopek izredne odpovedi. V primeru bolniške pa je delavec upravičen do nadomestila plače (prvih 30 dni v breme delodajalca in nadaljnje dni v breme ZZZS).

Drugi ukrep bi bil zahteva delavcu za povrnitev škode, saj je delavec skladno s 177. členom ZDR-1 odškodninsko odgovoren: "Delavec, ki na delu ali v zvezi z delom namenoma ali iz hude malomarnosti povzroči škodo delodajalcu, jo je dolžan povrniti." Škoda, ki vam je z njegovim neprihodom na delo nastala, bi morali konkretizirati - v čem točno je škoda za delodajalca, izračunati/oceniti njeno vrednost itd. Naredite si tudi zabeležke kdaj vse ste delavca opozorili, da je dolžan priti na delo, pa kljub temu ni prišel. Če se za povrnitev škode ne boste mogli sporazumno dogovoriti, vam ostane tožba.

Če obstajajo pogoji za vodenje navedenih postopkov, menim, da je z njimi smiselno začeti, saj boste tako delavcu "otežili" življenje in ga naučili, da je svoj del obveznosti potrebno izpolniti, saj je sicer tako, kot ste zapisali: bo ta primer za zgled vsem ostalim, kar daje pogodbi ter odpovednem roku, ničelno vrednost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu