Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  služnost
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Apr, 2018 22:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 52

Zanima me za služnost javnega vodovoda. Vpis služnosti v zk. za pravno osebo za nestvarno služnost.
Ali se mora vpisati v zk. samo za 30 let kot je omejitev za pravno osebo ali se lahko naredi vpis brez omejitve, za vse pravne naslednjike.
Eni majo vpisano brez omejitve, eni pa za max dobo 30 let.
Kaj je pravilno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 10 Apr, 2018 11:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1571

Nestvarna služnost ne obstaja, obstaja pa neprava stvarna služnost (to je stvarna služnost, ki se namesto na upravičenca, ki je zemljišče, glasi na upravičenca, ki je oseba).

Služnost lahko nastane tudi brez vpisa, ampak veže samo trenutnega lastnika (pogodbenika).

Trajanje služnosti je stvar dogovora med pogodbeniki. Ali služnost velja za pravne naslednike je odvisno od dogovora med pogodbeniki (torej ali je prenosljiva ali ne).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
uroš3
PrispevekObjavljeno: Tor 10 Apr, 2018 15:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Avg 2014 13:28
Prispevkov: 52

Diplomsko delo (m5)
PF - Pravna fakulteta
Neprave stvarne služnosti so novost našega stvarnega prava, urejene v 226. členu Stvarnopravnega zakonika, ki jih opredeljuje kot služnosti, ki so po svoji vsebini stvarne služnosti, vendar se ustanovijo v korist določene osebe. Združujejo elemente tako stvarnih kot tudi osebnih služnosti. Subjekt upravičenja, je bodisi pravna ali fizična oseba. V primeru slednje je možna širša možnost uporabe nepravih stvarnih služnosti. Poseben primer nepravih stvarnih služnosti, so služnosti v javno korist, ki imajo izredno velik pomen na področju javnega prava. Zaradi potreb gradnje omrežij javne gospodarske infrastrukture, so pomemben faktor pri omejitvi lastninske pravice, bodisi na sporazumni ali na prisilni podlagi. V zvezi s služnostmi v javno korist je posebej pomembno vprašanja prenosa teh služnosti, saj v primeru spremembe upravljavca določenega infrastrukturnega omrežja, po veljavni splošni ureditvi v SPZ, služnost ugasne in jo je potrebno ustanoviti na novo. Tudi če ne gre za spremembo upravljavca služnost v skladu z določili o osebnih služnostih, ugasne po tridesetih letih, medtem ko so infrastrukturna omrežja dolgoročne narave in trajajo tudi več kot petdeset let. Ti problemi privedejo do stroškovnega bremena, zamudnega dela in predvsem nepotrebnih zapletov. Zato je treba to področje na novo celostno urediti z bolj natančnimi določbami v splošnih, kakor tudi v posebnih predpisih. V tej smeri sta šla že Zakon o elektronskih komunikacijah ter Energetski zakon, vendar te novitete še zdaleč niso dovolj. Potrebna je nova celostna ureditev v enotnem zakonu,saj bi to omogočilo najlažjo uporabo določil o nepravih stvarnih služnostih.Omejitev lastninske pravice v javno korist je ob upoštevanju načel mednarodnega prava možna le v določenih primerih ob izpolnjevanju določenih pogojev. Opravičilo omejitve je javni interes, ki mora biti izkazan, vendar pa se lahko omeji pravico le v obsegu, ki je potrebna za dosego javnega interesa. Gre za minimalni možen poseg, večji obseg posega predstavlja kršitev veljavnega prava in tudi možnost varstva po veljavnem pravu. Služnosti v javno korist so na splošno urejene v Zakonu o urejanju prostora ter še posebej v drugih posebnih predpisih, ki urejajo posamezno vrsto infrastrukture.

Tole sem našel in sedaj mi ni jasno kako se pravilno vpiše služnost za to kar sem že zgoraj vprašal. Je omejitev 30 let za pravno osebo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 10 Apr, 2018 16:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1571

Mogoče preberite celo diplomsko nalogo, pa boste našli odgovor Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu