Avtor Sporočilo
<  Izvršilno pravo  ~  Sklep o izvršbi za neznan strošek/račun
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Mijec
PrispevekObjavljeno: Čet 24 Maj, 2018 23:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Feb 2017 17:27
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,

Partnerka je dobila sklep o izvršbi za neporavnan račun izdan decembra 2016 (zapadlost december 2017; brez opomina). O strošku in računu ne ve ničesar. Za kaj točno gre bo poizkusila preverit kar pri upniku vendar je vseeno potrebno v 8 dneh nekaj narediti glede sklepa o izvršbi. Lepo bi prosil za pomoč pri naslednjih vprašanjih, da se zadeve pravilno lotiva:

1) Če se izkaže, da je sklep vendarle upravičen in se je zgolj pozabilo plačat, bo potrebno seveda to poravnat. Moje vprašanje je, kateri znesek? Tisti osnovni iz predloga za izvršbo (torej iz originalnega računa/stroška) plus dodatne stroške upnika, ki jih v sklepu o izvršbi odmeri sodišče (zapisani kar na prvi strani sklepa)? Je to vse? Je potrebno računati še kake zamudne obresti ali je to že upoštevano v stroških upnika, ki jih odmeri sodišče v sklepu? Morda še kaj tretjega? V predlogu za izvršbo, ki ga je podal upnik in je priložen sklepu, so namreč zapisani neki drugi stroški, kot so bili na koncu odmerjeni s sklepom.

2) Če od podjetja ne bova izvedela za kateri strošek gre oz. če se z razlago ne strinjava, nameravava vložiti ugovor. V sklepu je zapisano, da je za to potrebno plačati nekakšno takso - taksa za postopek o ugovoru zoper sklep o izvršbi. Kje izvem, koliko znaša ta taksa? Je še vedno 55 EUR, kot sem zasledil nekje na internetu?

3) Če je ugovor uspešen, dobiva strošek takse za ugovor povrnjen in ali je potrebno za to še kaj storiti?

4) Ima kdo kašen nasvet kako spisati ugovor na sklep o izvršbi, če je upnik izdal račun, ki nima nobene podlage? V sklepu je namreč zapisano, da mora dolžnik v ugovoru navesti dejstva in predložiti dokaze, sicer se ugovor šteje za neutemeljen. Vendar kako navesti dokaze, da originalnega domnevno neporavnanega računa, ki je razlog za predlog izvršbe punca sploh ni dobila?
Eno obetavno izhodišče, ki je podčrtano zapisano v prvi točki pravnega pouka v izvršbi je, da je bil sklep izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo. Bi bilo torej smiselno v ugovoru pač prositi, naj sodišče to preveri?

5) Ali podan ugovor zadrži izvršbo? Če ja in je ugovor zavrnjen, začne potem po izdani odločitvi o ugovoru ponovno teči 8 dnevni rok, v katerem se lahko strošek poravna in tako izogne izvršbi?

Že vnaprej se najlepše zahvaljujem za pomoč.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forumuser28
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Maj, 2018 8:52  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2012 0:49
Prispevkov: 518

Hej.

Bom na kratko:

1) plača se tisto, kar je v izreku. Če upnik zahteva znesek + zzo od nekega datuma in stroške, potem tudi z obrestmi, ki jih moraš izračunati. Če samo glavnica in stroški, potem je to to.

2) se mi zdi, da je taksa 55 EUR, ja. Moraš pa vedeti, da potem, ko daš ugovor, sodišče stranke napoti na pravdo (če upnik vztraja) in potem nastajajo dodatni stroški. To povem zato, ker je ugovor v izvršilnem postopku velikokrat šele začetek, ne konec pravdanja.

3) opiši situacijo, ne se preveč matrat s pravom, ker potem to, ko delate laiki, čudno izpade. Ti raje podrobno napiši zgodbico, kot da sodišču daješ napotke kako in kaj. Če bi rad imel napisano pravno perfektno, pojdi do odvetnika. Taka magična besedna zveza je, da se negativnih dejstev ne da dokazovati, pa še malo sodne prakse, ampak res je bolje, če laik napiše zgodbico, kot da not lepi (po možnosti zastarano) sodno prakso.

4) zadrži. Sodišče razveljavi 2. točko sklepa (da se izvršba dovoli) in napoti na pravdo. Če je ugovor zavrnjen, dobiš pošto, potem ali vložiš pritožbo na zavrnitev ugovora ali plačaš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Pet 25 Maj, 2018 10:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

Sklepam, da gre za izvršbo na podlagi verodostojne listine (VL).

1. plača se znesek, ki je na prvi strani sklepa v izreku ("zaradi izterjave ........... eur"), izvršilni stroški, odmerjeni s sklepom (tudi na prvi strani - naj vas ne zavedejo morebitni stroški upniku, ki so navedeni v predlogu za izvršbo - tam ji je upnik le priglasil...). Potem pa preverite v predlogu za izvršbo (ki se nadaljuje kar za sklepom) in poiščite zahtevek ("oznaka zahtevka") - tam bo navedeno ali je upnik zahteval tudi obresti. Če jih je, jih obračunajte na predviden dan plačila (programi so na spletu). Ko plačate, preverite pri upniku ali so plačilo prejeli ter če je to vse - in naj vam pošljejo v vednost, da so predlagali ustavitev izvršbe.

2. Glede takse sledite navodilom za plačilo v sklepu o izvršbi (namen, sklic, TRR, ...). Mislim da je 55 EUR - če boste plačali premalo, vas bo sodišče pozvalo na plačilo. Če boste plačali preveč, bi vam sodišče moralo vrniti presežek.

3. Na tej točki mora ugovor, da je uspešen, biti le obrazložen, kar pomeni, da navedete le, da niste dolžni plačati in poveste zakaj ter predlagate dokaz (listino, zaslišanje sebe, ...). Postopek se bo nadaljeval v pravdi in če boste v pravdi uspešni, boste strošek takse za ugovor dobili povrnjeno (če boste strošek seveda priglasili). Šele takrat torej in ne že sedaj, ko bo sodišče izdalo sklep o vašem ugovoru.

4. V ugovoru lahko navedete, da z upnikom niste v nobenem obligacijskem razmerju in da ne veste za kaj gre. Da niste prejeli računa. Predlagajte zaslišanje, saj drugega dokaza najverjetneje nimate. Da niste nič dolžni in da naj upnik predloži domnevni račun oz. utemelji na kakšni podlagi je dolg nastal. Sodišče ne bo samo nič preverjalo - preverjalo bo le tisto, kar mu bosta posredovala upnik in dolžnik in na tej podlagi bo odločilo.

5. Zadrži izvršbo. Po izdanem sklepu o ugovoru teče 8 dnevni rok za pritožbo na ta sklep in seveda imate v tem času možnost prostovoljno plačati. Po poteku navedenega roka bo sklep o ugovoru pravnomočen in izvršba bo stekla (saj bo sklep o izvršbi ostal v veljavi).

Predlagam, da čimprej pokličete upnik in prosite, da vam posreduje račun.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mijec
PrispevekObjavljeno: Sob 26 Maj, 2018 9:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Feb 2017 17:27
Prispevkov: 13

Najlepša hvala za odgovore. Po pogovoru z upnikom se je izkazalo, da je prišlo do napake v odvetniški pisarni, ki zadevo ureja v njihovem imenu. Upnik je pisarni posredoval ime dolžnice in njen naslov, v pisarni pa so ime na predlog za izvršbo prepisali pravilno, naslova pa ne. V Sloveniji sta očitno vsaj 2 gospe z istim imenom in v odvetniški pisarni so izbrali napačno (mojo punco). Kljub temu, da so jim bili s strani upnika posredovani pravilni podatki. Sumim, da so bili tudi na računu pravilni podatki (čeprav tukaj bi lahko neskladje ugotovilo tudi sodišče, tako da mogoče ni bilo tako).

Skratka, ni mi ni čisto jasno, kako se je to lahko zgodilo. Površnost verjetno. Čeprav je nekdo v tisti pisarni moral nekako pridobiti naslov moje punce, torej je vložil vsaj toliko truda, kot bi ga moral ob prepisovanju naslova iz dopisa, ki mu ga je poslal upnik.

Obstaja morda kak register, do kamor imajo pravniki dostop in od koder ponavadi pridobivajo informacije o dolžnikih? In je tam pač pravnik izbral napačno osebo? Ali je bolj tipično, da v takih primerih pravnik prepiše podatke o dolžniku iz dopisa upnika oz. iz računa?

Hvala.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Medvedova
PrispevekObjavljeno: Pon 28 Maj, 2018 13:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Dec 2016 19:41
Prispevkov: 38

upnik naj seveda takoj umakne predlog za izvršbo in umik vam posreduje v vednost (da ne bo prišlo pomotoma še do pravnomočnosti sklepa o izvršbi).

lahko je iz centralnega registra prebivalstva upnik že prejel napačne podatke. pomota, naključje s strani odvetnika in/ali centralnega registra prebivalstva. odvetnik ni sam izbiral iz tega registra, ampak mu je register poslal podatek le o eni osebi, za katero je odvetnik prosil. odvetnik seveda prepiše podatke, ki mu jih pošlje stranka - upnik, vendar upnik ne razpolaga vedno z vsemi osebnimi podatki, potrebnimi za vložitev predloga za izvršbo (datum rojstva, emšo, davčna), zato jih mora pridobiti iz registra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Izvršilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu