Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Povečanje vrednosti nepremičnine in delitev premoženja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
pikovit
PrispevekObjavljeno: Čet 03 Jan, 2019 9:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2016 13:53
Prispevkov: 3

Pozdravljeni, pred nekaj leti sem na hiši staršev dogradil prizidek - stanovanje, vendar nismo uredili prepisa lastniškega deleža. Sedaj že nekaj let živim z družino v tem stanovanju, vmes sem se tudi poročil. Letos bi rad uredil prepis solastniškega deleža. Solastniški delež bi vpisali v zemljiško knjigo v obliki deleža, ki bi ga dobili na podlagi cenitve nepremičnine in zemlje s cenilcem ter delež vpisali glede na moj finančni vložek. Svetovali so mi, da prepis izpeljemo po 48. členu Stvarno-pravnega zakonika, ki pravi:
[b]Povečanje vrednosti nepremičnine
48. člen[/b]
(1) Če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini ne pridobi lastninske pravice, lahko pa od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten.
(2) Lastnik in graditelj se lahko dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo.
(3) Zastaralni roki za zahtevke graditelja tečejo od dneva, ko je graditelj izgubil posest nepremičnine.

Gradbeno dovoljenje za prizidek je bil izdan v letu 2010, prav tako sem takrat vzel stanovanjski kredit.

Poročil sem se nekaj let po tem.

Sedaj me pa zanima, kaj pomeni, če slučajno pride do ločitvenega postopka. Žena ni bila soinvestitor na nepremičnini, kasneje je finančno sodelovala pri opremljanju.

Zanima me tudi, ali je moj delež v dednem postopku?

Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 03 Jan, 2019 11:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Če se starši strinjajo, potem lahko naredite pogodbo, s katero na vas prenesejo solastniški delež v zameno za investicije (gre za neke vrste prodajo). Iztožiti takega prenosa lastništva ne morete.

V primeru razveze bo vse delo in investicije izvedene ali odplačane v času trajanja zakonske zveze štele za skupno premoženje obeh zakoncev. Ni relevantno, kdo je dejansko plačal te investicije.

Delež, ki ga priodobite na podlagi pogodbe, ni predmet dedovanja. Deduje se, kar ostane v lasti staršev. Lahko pa katerikoli nujni dedič izpodbija pogodbo, češ da je šlo za darilo, torej da vrednost deleža ni enaka povečanju vrednosti nepremičnine, pač pa večja. Samo s cenitvijo te možnosti ne morete izključiti, lahko pa pomaga v primeru takega postopka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pikovit
PrispevekObjavljeno: Čet 03 Jan, 2019 12:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Dec 2016 13:53
Prispevkov: 3

Hvala za odgovor, v primeru pogodbe med mano in starši potem to ne gre v ločitveni postopek?

Iz gradbenega dovoljenja in kredita je razvidno, da je bila investicija narejena pred zakonsko zvezo, ali potem to kaj pomaga? V času trajanja zakonske zveze bo odplačan samo del kredita, ki sem ga sam plačeval. Problem je, da lastniškega deleža nismo prenesli takoj ob gradnji, ampak bi to radi uredili sedaj, ko sem že v zakonski zvezi. Starši s tem nimajo težavo, saj imamo vse finančne vložke zabeležene, pravo je samo to, da se preneseni delež name ne more kasneje pojaviti v dednem ali ločitvenem postopku.

Kakšna bi bila najbolj primerna oblika prenosa lastništva sedaj, ko sem že v zakonski zvezi in da ne gre v ločitveni postopek?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 03 Jan, 2019 12:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1639

Višina vrednosti odplačanega kredita spada v skupno premoženje, ne glede na to, kdo ga je odplačeval. To se bo pojavilo v primeru razveze ne glede na to, ali pridobite lastništvo ali ne (v primeru, da ga ne, bo vaša žena lahko uveljavljala povračilo njenega deleža v razmerju do vaših staršev).

Lahko naredite pogodbo o ugotovitvi in delitvi skupnega premoženja med zakoncema, kjer se z ženo dogovorita, da ta investicija ne spada v skupno premoženje. Veljavna je samo v obliki notarskega zapisnika. Priporočam, da gresta oba prej k odvetniku. Moram pa reči, da tak način ni ravno fer do vaše žene; upoštevajte, da tisti denar, ki je šel za kredit, ni šel za tekoče potrebe gospodinjstva, torej da je morala ona iz svojih prihodkov to nadoknaditi oziroma financirati več, kot bi bilo treba, če tega kredita ne bi odplačevali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu