Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Dedovanje po dedovanju
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Arwen-U.
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 14:55  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2008 23:45
Prispevkov: 15

Pozdravljeni
Zanima me sledeče. Po mami sva podedovali s sestro vsaka 5/6 oče pa 1/6 stanovanja, ki je bil last mame. Ker ima oče še enega sina iz prejšnjega zakona naju zanima, če mu pripada nujni delež po smrti očeta. Ker ni imel ne on ne mi stikov z njim ga ne želimo izplačevat. Kaj nareditie v tem primeru.
Hvala za ogovor in lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 15:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1648

Po očetovi smrti imajo vsi njegovi otroci (torej vi, vaša sestra in vaš polbrat) pravico do nujnega deleža v višini 1/6 očetovega premoženja, ki ga ima ob smrti. Preostali del premoženja lahko oče z oporoko dodeli komurkoli. Če oporoke ni, pripade vsakemu otroku 1/3 očetovega premoženja.

Darila, ki bi jih vaš oče dal vama s sestro, v zapuščini ne bodo upoštevna - tudi od teh daril lahko vaš polbrat zahteva svoj delež.

Lahko sklenete pogodbo o dosmrtnem preživljanju očeta, na podlagi katere lahko pridobite vrednost zapuščine v višini, ki je enaka dejanskemu preživljanju (npr. če je oče v domu, ki stane 1000 EUR na mesec, pokojnine in dodatkov ima 800 EUR, pomeni vrednost preživljanja 200 EUR na mesec; če domnevamo, da očeta tako preživljate 10 let, potem pridete do zneska vrednosti preživljanaj 24000 EUR; če domnevamo, da bo očetovo premoženje ob smrti vredno 90.000 EUR (recimo stanovanje), bi bili nujni deležei vredni 15.000 EUR; ker vam zaradi danega preživljanja pripada 24000 EUR, se vrednost premoženja zmanjša na 66.000 EUR, kar pomeni, da vsakemu pripade nujni delež v vrednosti 11.000 EUR. Ključno je, da mora biti preživljanje dejansko dano in ne le na papirju (npr. če bi ob pokojnini očeta 800 EUR dom znašal 800 EUR ali manj, potem preživljanja ni; podobno je, če oče živi doma, pa plačuje svojo hrano in stroške, vi mu le kuhate in skrbite zanj, bo vrednost preživljanja minimalna).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Arwen-U.
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 23:18  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2008 23:45
Prispevkov: 15

Kaj pa, če se mu oče odpove oz. kako lahko dosežemo, da ne dobi ničesar.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 23:28  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1648

Tudi če se mu "odpove" (karkoli naj bi to že bilo - pravo tega izraza ne pozna) to ne spremeni dejstva, da ima vsak otrok pravico dedovati po svojih starših.

Da on ne dobi ničesar lahko dosežete samo tako, da tudi vi ne dobite ničesar - da torej oče proda ali zapravi vse kar ima in da ob smrti nima premoženja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Arwen-U.
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 23:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2008 23:45
Prispevkov: 15

Problem je ker je oče vso svojo dediščino zapravil, sedaj pa deduje še po svoji ženi (najini mami) katera ni želela, da karkoli dobi kajti se je težko borila, da je vse obdržala ko je on vse zastavil. Za sina(polbrata) sva izvedeli po naključju in da se okoristi tujec na najin račun pa ne želiva.
Oče je prišel na idejo, da se mu zato odreče.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 26 Feb, 2019 23:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1648

Kar je vaš oče podedoval po svoji ženi je sedaj njegovo. Ni bistveno od kod izvira premoženje, obravnava se enako ob smrti zapustnika. Če bi se oče v zapuščini odpovedal deležu po svoji ženi, potem bi bila sedaj situacija drugačna. Ampak ker je dedoval, je to premoženje pač njegovo. Če vaša mati tega ne bi želela, potem bi se morala od njega ločiti, ko je prvič ugotovila, da zapravlja.

Tujec se ne bo okoristil na vaš račun. Gre preprosto za to, da je vaš oče pač spravil na svet otroka in ne glede na to, da z njim ni znal vzpostaviti normalnega odnosa, ta otrok ne sme biti prikrajšan na način, da ne more dedovati po svojem očetu. "Vaš" oče pač ni samo "vaš", ampak je oče še nekoga drugega. Verjetno vam ne bi bilo preveč všeč, če bi se oče odpovedal vam in bi vse premoženje dobil vaš polbrat? Vi poskušate doseči identično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu