Avtor Sporočilo
<  Civilno pravo  ~  delitev stroškov za obnovo 2-stanovanjske hiše
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
markoz
PrispevekObjavljeno: Sob 24 Avg, 2019 16:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2010 13:24
Prispevkov: 13

Pozdravljeni,

Z bratom sva lastnika stare dvo-stanovanjske hiše. On je lastnik stanovanja spodaj, jaz lastnik stanovanja zgoraj. Se dobro razumeva.
Hišo misliva adaptirati v celoti s tem, da si je moral on svoje stanovanje spodaj že urediti pred leti. Ravnokar sva obnovila streho in oba plačala pol-pol.

Sedaj moram adaptirati stanovanje zgoraj tudi sam in se porajata dve vprašanji. Kako zakonito, po ustaljeni praksi in pravično deliti stroške za:

1. obnovo mojega stropa, ki bo tudi toplotna izolacija hiše ter vodo-neprepusna folija (nad njo so le obnovljeni tramovi in strešniki). Moj strop ima sedaj dejansko luknje (les, trstika), ker je streha puščala dlje časa so na stropu ogromni madeži, omet odpada na veliko, itd. Torej, strop je treba v celoti zamenjati.

2. potrebno je obnoviti tudi moj pod, ki bi bil toplotno in zvočno izoliran, ojačati ali zamenjati tramove.

"Moj" omenjam zato, da je razvidno za kateri del zgradbe gre.
Projektant mi je dejal, da bi načeloma morala za adptacijo mojega stropa in poda plačati oba pol saj gre za koristi obeh (toplota, zvok, zamakanje) brat pa je nekako nejeveren, da bi on moral kaj prispevati k tej obnovi.

Prosim za nasvet, kakšne so zakonske obveze obeh in kakšna je praksa oz. pravično deljenje stroškov?

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 25 Avg, 2019 13:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1612

Odvisno od tega, ali gre za etažno lastnino ali solastnino, in odvisno od tega, kakšne vrste investicija je.

V primeru etažne lastnine vsak etažni lastnik krije stroške vzdrževanja in izboljšav svojega dela stavbe. Če pa investicija posega v skupne dele stavbe (kot so bila opredeljena s pogodbo o ustanovitvi etažne lastnine), potem stroške nosijo vsi etažni lastniki v deležih, ki so sorazmerni deležem na skupnih delih stavbe, če pogodba o etažni lastnini ne določa drugače. Da se take investicije sploh izvede je potrebno soglasje vseh solastnikov (če pogodba o ustanovitvi etažne lastnine ne določa drugače), razen če ne gre za nujna dela - v tem primeru veljajo enaki pogoji kot spodaj glede solastnine.

V primeru solastnine so stroške investicij v stavbo dolžni nositi vsi solastniki, če gre za izvesticije, ki so potrebne za vzdrževanje stavbe ali za to da se prepreči škoda na stavbi. Če se solastnika ne strinjata o tem, ali je določena investicija potrebna, potem lahko tisti solastnik, ki meni, da je, pred sodiščem zahteva, da sodišče to ugotovi in naloži solastniku plačilo njegovega dela (seveda mora biti ta strošek že vnaprej opredlejen - s projektom, predračuni izvajalcev itd. - kar presega ta strošek drugi solastnik ni dolžan kriti). Če pa gre za investicijo, ki presega tako redno vzdrževanje, potem je zanjo potrebno soglasje vseh solastnikov; solastnika k takemu soglasju ni mogoče prisiliti, niti ga ni mogoče prisiliti, da krije stroške investicije, če drugi solastnik kljub temu izvede dela.

Recimo primer nujnih del je sanacija strehe, ki pušča. Brez sanacije se namreč nepremičnina uničuje. Podobno so nujna dela, če določene investicije zahteva zakonodaja (npr. sanacije zaradi potresne varnosti, sanacije, ki so potrebne, da se prepreči, da bi se hiša npr. sesula na sosedovo parcelo itd.). Vgradnja dodatne izolacije pa ni investicija, ki je nujna - namreč tudi brez take izolacije nepremičnina lahko obratuje (po vaših navedbah dejansko že dlje časa živite v tej hiši, torej ne gre za situacijo, ki bi bilo brez izolacije noter nemogoče živeti), zato predstavlja izboljšavo, za katero je potrebno soglasje vseh solastnikov. Zamenjava tramov je nujna investicija samo, če so sedanji tramovi poškodovani ali če so v takem stanju, da onemogočajo normalno rabo nepremičnine.

Tako da predlagam, da skleneta medsebojno pogodbo, v kateri točno opredelita, kakšna dela se bo izvajalo, koliko bodo stala in kdo nosi kakšen del takega stroška. Priporočam, da k sklepanju pogodbe pritegnete projektanta, pogodbo pa naj vam sestavi odvetnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Civilno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu