Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Večstanovanjska hiša in izpust sosedovega dima v bivalne pro
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
markog7
PrispevekObjavljeno: Sre 10 Avg, 2005 16:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2005 16:11
Prispevkov: 5

javascript:emoticon('Crying or Very sad')
Crying or Very sadOpis situacije:
Bližnji - meječi se sosed večstanovanjske hiše je v svojem stanovanju preko svoje kopalnice in terase, ki je nad njo, speljal cevni kovinski dimnik premera cca 10-15cm in višine približno 2m, ki ga uporablja za manjšo peč na trda goriva (drva). Tovrsten dimnik bi verjetno odgovarjal le manjši peči na olje?

Menim, da kot prvo tovrsten dimnik za tovrstno ogrevanje ne odgovarja in kar je najbolj pomembno - dimnik NI v pravi višini (ni nad slemenom hiše kot bi najbrž moral biti), temveč je v višini njenega okna v prvem nadstropju, katerega terasi sta na istem nivoju oz. višini. Ker je ta dimnik prenizko, se dim zadržuje v bivalni višini in sili v notranjost odprtega okna terase in s tem povzroča naše zastrupljanje (to je nevarno za zdravje in praktično nesprejemljivo za normalne življenske pogoje in obenem tudi nelično za oko).

Kakšna so torej določila, zakoni in pravna podlaga na tem področju ? Kaj lahko storimo in kaj mu predlagati, če upoštevamo, da je bil s strani drugega soseda na nepravilnosti že opozorjen? Če sporazumno ne bi mogli rešiti problema - kam se lahko obrnemo v primeru ignoriranja (IRSOP - inšpektorat za okolje, energetski servis ali kam drugam)?

Opomba: Na prvi omenjeni lokaciji smo že bili, vendar so bili do nas precej "freh" in niso opravili še niti inšpekcijskega ogleda (IRSOP Lj.,Vilharjeva 33), čeprav se hladnejši kurilni dnevi bliskovito že približujejo in dim bo kmalu zopet v "hiši"! Energetski servis pove, da tako definitivno ne more biti in tudi ne sme, če se upošteva praavilnik in zakonske omejitve, vendar niso kompetentni za našo okolico, tako, da praktično ne morejo pomagati... (izven Ljubljane).

Prosim za predloge, nasvete, informacije ali vsaj prave smernice za nadaljno koordinacijo... t.j. ukrepanje za rešitev težav.


Vnaprej se zahvajlujem in lepo pozdravljam!
Marko Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ema
PrispevekObjavljeno: Ned 21 Avg, 2005 21:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Avg 2005 20:52
Prispevkov: 840

Glede na opisano, gre v vašem primeru za vznemiranje, ki je določen v 73. členu Stvarnopravnega zakonika in sicer:

(1) Zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, morajo lastniki teh nepremičnin svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.
(2) Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

Vsak ima torej pravico, da uporablja svoje zemljišče ali svoje stanovanje kot želi, vendar pa je njegova lastninska pravica omejena z lastninsko pravico drugega. Torej izvrševati mora svojo pravico tako, da pri tem ne omejuje izvševanja lastninske pravice drugega.

Zato se mora vaš sosed vzdrževati dejanj, ki niso v skladu s krajevnimi običaji (kaj točno je to se določa vsakič posebej v praksi ) in jo opravljati na način, ki najmanj vznemirja druge.

Glede na to, da vas sosed torej vznemirja, imate po SPZ pravico do zaščita pred vznemirjanjem, ki je definirana v 99. členu. S tožbo lahko na sodišču zahtevate da vznemirjanje preneha in se prepove nadaljnje vznemirjanje.
Če je vam je bila z vznemirjanjem povzročena škoda, imate pravico zahtevati njeno povrnitev.

Verjetno boste v vašem primeru, glede na to, da se očitno s sosedom ne da pogovoriti, morali vložiti tožbo na pristojno sodišče. Pred tem, pa bi se bilo dobro pozanimati, kakšni so normativi glede kurjave, tako da boste vedeli, ali to presega dovoljene standarde ali ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
markog7
PrispevekObjavljeno: Sre 24 Avg, 2005 13:34  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Avg 2005 16:11
Prispevkov: 5

Pozdravljeni!
Ali se morda pri vsej tej zadevi kaj upošteva dejstvo, da je tehnično nesprejemljivo postavljen dimnik soseda zdravju škodljiv ali gre vseeno zgolj samo za "vznemirjanje", kajti morda se nekega dne ob priprtem oknu zaradi monoksida sploh ne bomo več prebudili (zadušitev?)?

Je pristojna kakšna inšpekcijska služba, ki bi odredila popravek, recimo sklicujoč se na projektno dokumentacijo ipd. ? Kdo bi lahko kaj ukrepal, morda opravil obisk pri nas?
Morda samo dvig dimnika na slemensko višino, da dim ne bi prišel v gospodinjske prostore?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in lepo pozdravljam!
Marko

_________________
Lep pozdrav!
Marko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu