Avtor Sporočilo
<  Delovno pravo  ~  dogovor o sodelovanju z osebo, ki je invalidsko upokojena
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
tihe10
PrispevekObjavljeno: Tor 30 Avg, 2005 11:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Avg 2005 11:32
Prispevkov: 1

Začenjam s samostojno dejavnostjo, ravnokar sem odprl s.p. Potrebujem pomoč v obliki svetovanja s strani osebe, ki je invalidsko upokojena. Ta oseba pa je premlada, da ne bi smela niti razmišljati več o delu, ki ga je do sedaj opravljala. Če inšpektor to osebo dobi z menoj na delovišču, kako naj opravičim njeno prisotnost? Poudariti želim, da oseba ni sposobna več opravljati dela, ki ga je pred invalidsko upokojitvijo opravljala.

Ali oseba, ki je bila invalidsko upokojena za polni delovni čas - in je zaradi tega zaprla s.p. - res ne sme skleniti nobene pogodbe o delu, tudi če pogodba omejuje njeno aktivnost na samo intelektualno delo?

Lahko sklenem pisni dogovor o sodelovanju s to osebo, ki je pripravljena brezplačno nuditi svetovanje na osnovi dolgoletne prakse in izobrazbe, ki je višja od moje v isti branži? Ali tak dogovor opravičuje prisotnost te osebe na delovišču? Ali tej osebi lahko izplačam stroške (prevoz, malica) v gotovini?

Zahvaljujem se za odgovor,

Gozdar
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Tor 30 Avg, 2005 13:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Težko bo odgovoriti na vaše vprašanje, saj ste navedli premalo podatkov. Bistveno v vašem primeru je, katere kategorije invalid je oseba, ki bi jo radi zaposlili. Mislim, da ni noben problem zaposliti osebe, ki je invalid III. in II. kategorije, pri kateri je še ugotovljena delazmožnost za določena dela in je bila rehabilitirana oz. opravlja lažje delo.

Težava pa je pri osebah, ki so invalidi I. kategorije, saj po 60. člen ZPIZ invalida I. kategorije "niso več zmožne opravljati organiziranega pridobitnega dela oz. je pri njih podana poklicna invalidnost, nimajo pa več preostale delovne zmožnosti."

Tukaj se postavi problem dobivanja invalidske pokojnine in drugih denarnih prejemkov na podlagi opravljanja nekih storitev. Na žalost se zadeve ne da rešiti kot pri upokojencih, ki prejemajo starostno pokojnino in se v kolikor želijo še delati po upokojitvi le delno upokojijo.

Morda bi se, v kolikor gre za intelektualne storitve, dalo rešiti problem z avtosko pogodbo. Težko pa verjamem, da vas bo delovni inšpektor lepo gledal, če boste takšno osebo vozili zraven na teren oz. na delovišče.

Morda ne bi bilo odveč, če se pozanimate na ZPIZ, kaj menijo o tem ali pa na kakšnem društvu invalidov, kjer se morda na te zadeve bolje spoznajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stanka
PrispevekObjavljeno: Sre 31 Avg, 2005 7:01  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jun 2005 6:46
Prispevkov: 118

V skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju lahko oseba, ki je v pokoju in prejema pokojnino, dela preko podjemne pogodbe LE v časovnih okvirjih, ki so določeni kot nadurno delo, saj s pokojnino prejema nadomestilo za 8 urni delavnik. V praksi to pomeni, da sme ta oseba opravljati preko podjemne pogodbe največ 8 ur na teden oziroma največ 20 ur na mesec in največ 180 ur na leto. Posledice prekoračitve te omejitve vodijo v izgubo pravice do pokojnine, zato priporočamo DOSLEDNOST pri sestavi in izvrševanju podjemnih pogodb
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 31 Avg, 2005 8:13  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Nedvomin v to, da lahko upokojenci delajo po pogodbi o delu v skladu z veljavno zakonodajo, vendar je namen njihove upokojitve, torej upokojitve zaradi starosti oz. dopolnitve zavarovalne dobe nekaj drugega kot upokojitev invalida, ker za svoje delo ozl. za nobeno delo ni več zmožen.

Tako da ne vem, če lahko invalidi I. kategorije opravljajo delo po pogodbi o delu oz. podjemni pogodbi.

Problem vidim tudi v tem, da Tihe10 potrebuje to osebo za delo na delovišču. Po čemer sklepam, da gre za delovno mesto, ki bi moralo biti v dejavnosti, ki jo opravlja sistematizirano in delo na katerem bo potekalo kontinuirano. To pa sta dva izmed elementov, ki kažeta na sklenitev pogodbe o zaposlitvi in ne na podjemno pogodbo. Kaj hitro pa bi bilo možno najti še kakšnega od elementov, ki bi kazali na obvezo do skelnitve pogodbe o zaposlitvi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Delovno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu