Avtor Sporočilo
<  Kazensko pravo  ~  Prehitra voznja
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
aik
PrispevekObjavljeno: Ned 18 Sep, 2005 15:04  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Maj 2005 12:01
Prispevkov: 71

Čeprav sem se izjavil o okoliščinah, sem zaradi prehitre vožnje 25 km/h v naselju dobil odločbo o prekršku iz policijske postaje. V odločbi je navedeno, da lahko vložim zahtevo za sodno varstvo po 63. členu ZP. Ali bo po novem zakonu obravnaval moj ugovor sodnik za prekrške.

Zanima me tudi ali ima policist pri merjenju hitrosti s pištolo predpisan postopek streljanja. Slišal sem, da mora policist napravo prečvrstiti na stojala, to sem že tudi videl. V mojem primeru pa ni bilo tako, policist je napravao naslonil na streho avtomobila in streljal. Ali je s tem kršil predpise ? Za mano so se z isto hitrostjo peljali avtomobili, pa niso bili zaustavljeni in kaznovani.

Trdim, da nisem vozil s takšno hitrostjo kot jo je policist ugotovil, zato vas prosim za pravno pomoč.

Lep pozdrav !

Zanima me ali je absolutno zastaralni rok 2 leti, kot je bilo po starem zakonu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jadran
PrispevekObjavljeno: Ned 18 Sep, 2005 19:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Mar 2005 17:57
Prispevkov: 848

V kolikor ste prekršek storili v letošnjem letu velja za vas nov zakon o prekrških, kise uporablja od 1.1.2005.

Najprej glede zastaranja: relativni zastaralni rok je 2 leti od dneva, ko je bil prekršek storjen. Zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek, ki meri na pregon storilca prekrška. Po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar pa postopek o prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku.

V vsakem primeru pa prekršek zastara po 4 letih ( torej absolutni rok je 4 leta).

O vašem prekršku se je odločalo na prvi stopnji po hitrem postopku, zaradi česar imate sedaj možnost vložitve zahteve za sodno varstvo v roku 8 dni od prejema odločbe. Zahtevo za sodno varstvo obravnava sodnik za prekrške.

Odločbo lahko izpodbijate z zahtevo za sodno varstvo:
– če je bila z odločbo prekršena materialna določba tega zakona ali predpis, ki določa prekršek;
– če je bila storjena kršitev določb postopka, ker ni odločil pristojni organ, ker storilcu ni bila dana možnost, da se izjavi o prekršku, ker je pri odločanju ali vodenju postopka sodelovala oseba, ki bi po zakonu morala biti izločena ali je bila izločena, ker so bile kršene določbe o uporabi jezika v postopku, ker izrek odločbe ni razumljiv ali je sam s seboj v nasprotju ali ker odločba nima vseh predpisanih sestavin;
– zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja, pri čemer se smejo v zahtevi navajati nova dejstva in predlagati novi dokazi le, če vlagatelj zahteve izkaže za verjetno, da jih brez svoje krivde ni mogel uveljaviti v hitrem postopku;
– zaradi izrečenih sankcij, odvzema premoženjske koristi in stroškov postopka in odločitve o premoženjskopravnem zahtevku.

Vsekakor morate navesti dejstva in dokaze, ki govorijo vam v prid, da ste vozili manj kot je policist izmeri, vendar bo to po moji presoji precej težko.

Žal pa ne poznam predpisa, kjer bi bil predpisan postopek merjenja hitrosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anniette
PrispevekObjavljeno: Pon 10 Okt, 2005 17:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Okt 2005 10:02
Prispevkov: 1
Kraj: Štajerska

Pozdravljeni!

Mene pa glede tega zanima sledeče...Odločbo PREKRŠKOVNEGA ORGANA POLICIJE podpiše neka uradna oseba(policist, policijski inšpektor ipd., nikoli sodnik)

Ustava RS o tem v 23. členu pravi: "Vsakdo ima pravico, da o njegovih pravicah in dolžnostih ter o obtožbah proti njemu brez nepotrebnega odlašanja odloča neodvisno, nepristransko in z zakonom ustanovljeno sodišče. Sodi mu lahko SAMO SODNIK, ki je izbran po pravilih, vnaprej določenih z zakonom in sodnim redom.

Ali samo jaz tukaj vidim protiustavnost?!? Kako mi torej lahko sodi neka pooblaščena oseba, ki je do policijskega poklica prišla najbrž tako, da je naredila troletno šolo za varilca in nato šnelkurs za policaja?!? Pravniki, razsvetlite me!

LP

_________________
*Anniette=AnGeL iNsIdE*
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
marcel
PrispevekObjavljeno: Pon 24 Okt, 2005 8:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Okt 2005 8:21
Prispevkov: 1

Zadnje čase se sistematsko dogaja, da policisti merijo hitrosti v "naselju" na tako imenovanih komercialnih točkah to je tam kjer ni hiš, ni vključevanja pešcev,kolesarjev in ostalih udeležencev, ki naj bi se pojavljali običajno v naseljih. Problem se pojavlja ker "strokovnjaki" trdijo, da je naselje tam kjer je znak za naselje in ne tam, kjer je naselje po definiciji. V Sloveniji pa je ogromno znakov postavljenih po nekih čudnih logikah, veliko med njimi pa tudi nezakonito. Mogoče bi se moral kakšen pravni strokovnjak pozabavati s tem saj dokazovanje nezakonitosti postavitve znaka ni enostaven in je zelo dolgotrajen postopek(ne zaradi nestrokovnosti dokazovanja pač pa zaradi postopkov) in se vodi ločeno od prekrška.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Kazensko pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu