Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  marje bodo vsebina pravdnega postopka v dediscini
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Yin
PrispevekObjavljeno: Pon 17 Okt, 2005 8:24  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2005 12:48
Prispevkov: 43

Moj brat dela marje o meni za pridobitev vecjega dednega deleza.
To mu je do mere ze uspelo, ker se je dogajalo brez moje vednosti. Zdaj me dolzi necesa, kar tudi ni res in se vprasam, zakaj sem npr. v pravdnem postopku jaz dolzna prinesti dokaz (ce me on dolzi).
To bi pomenilo, da si lahko vsak poljuben drzavljan izmisli stvari o nekom in ne bo niti kaznovan, ce ne bo sel drug v pravdni postopek in ce ne bo mogel dokazati svoje nedolznosti? Ali so zakoni res tako pomanjkljivi in vabijo k nemoralnim dejanjem?
Prosim za odgovor - na drugem mestu sem tudi vprasala, ce lahko kje javno objavim njegove motive razsirjanja lazi o meni (z mojim in njegovim imenom) brez da krsim kak zakon.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
justicia
PrispevekObjavljeno: Sre 19 Okt, 2005 6:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Mar 2005 21:36
Prispevkov: 679

Dokazno breme je vedno na tistem, ki nekaj zatrjuje. Vsak mora namreč dejstva, ki jih navaja podkrepiti z dokazi. V primeru dedovanja sodišče napoti na pravdo dediča, ki se ne strinja z dedovanjem oz. izpodbija dedni delež drugega dediča. V tem primeru mora dedič, ki je napoten na pravdo dokazati, da je upravičen do izpodbijanja dednega deleža. Seveda pa, v kolikor nasprotna stranka navaja neka dejstva, mora tudi sama le-ta dokazati.

Ne v tem ne v vprašanju postavljenem na drugem podforumu niste omenili, na kak način in kje vas sodedč žali oz. vas je razžalil. Za primere razžalitve je potrebno vložiti zasebno tožbo v 3 mesecih od kar je prišlo do razžalitve na okrajno sodišče in sproži se kazenski postopek, v katerem lahko zahtevate, da se vam javno opraviči. Delovanje na lastno pest, lahko vse skupaj samo še zaplete, saj bi potem verjetno vaš sodedič trdil, da ste ga s svojim ravnanjem ( torej objavo) razžalili.

Seveda pa lahko na sodišču uspete le, če dokažete, da je res šlo za razžalitev. Vaš sodedič se lahko oprosti odgovornosti samo v primeru, če dokaže, da se je o vas žaljivo izrazil v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izvrševanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, pri obrambi kakšne pravice ali pri varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.

Pomembno je torej dokazati vašemu sodediču, da je imel namen zaničevanja.

V primeru, da se odločite za tožbo, vam vsekakor priporočam, da se obrnete na odvetnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yin
PrispevekObjavljeno: Sre 19 Okt, 2005 18:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2005 12:48
Prispevkov: 43

je kar precej zakomplicirano. Na zapuscinski obravnavi so namrec rekli, da me brat lahko obtozi, jaz pa moram dokazati, da ni res.
Brat namrec trdi, da so meni starsi ze kupili vikendico, kar sploh ni res. Za price navaja neke pijancke, ki mu to podpisejo za par piv. Enega od njih sem vprasala kako pride do take trditve, pa je rekel, da mu je to moj brat "povedal". Torej. Ta clovek ne pije na moj racun, t.p. da se bo kaj hitro premislil, ce bi moral pricati proti mojemu bratu.

Vse skupaj je le zavlacevanje procesa in visanje stroskov. Pri tolikih intrigah gredo nujni delezi za odvetnike. Sodelavci Varuha clovekovih pravic pa se bolj zamutijo. Od njih dobis odgovor po pol do enega leta in dejstvo zadeve niti ne razumejo.

Da bi se izognila velikim stroskom, in da bi se nehale lazi o meni, bi zelela javno objaviti, da to kar brat govori naokrog, ni res. Ze tako mila izbira besed, pa bi lahko prinesla sitnosti, ce javno napisem njegovo ime. Zato sem se zelela prej pozanimati.

Sploh ne vidim, da bi lahko prislo kdaj to do konca, brat si vedno izmisli kaj drugega in tudi ne verjamem, da bi se pravicno in brez stroskov koncalo.
Dokazovati razzaljenje je noz ki reze na dve strani. kar pa se tice motivov zanicevanja, sem razumela; tudi to se je dogajalo za pregovoritev zadnjega pokojnika v namen prepisa domacije.

Se Vam najlepse zahvaljujem. Ste mi ze kar nekaj pomagali. Ne razumem pa, da je sodisce tako trdilo v zgornjem primeru.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
marjanca
PrispevekObjavljeno: Ned 23 Okt, 2005 20:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Če imate kakršne koli dokaze, da ste sama plačala vikend (bančna knjižica, ki dokazuje privarčevana sredstva in dvig v času nakupa, posojilo, ki ste ga najela za nakup ali gradnjo,...) - kar koli, kar vam je v korist, tudi pričevanje kakšnih sorodnikov, prijateljev,... vse vam lahko pride prav. V pravdnem postopku poskusite izpodbijati kredibilnost "lokalnih pijančkov".

Kar se tiče pa sodnikov in njihovih izjav na sodiščih: na zapuščinski obravnavi, ko je bila napisana oporoka na dva dediča in užitkarja, je sodnica na vsak način hotela, da tudi užitkar nekaj deduje, čeprav se je sam strinjal z užitkom, ponujala mu je nujni delež, dedičema je rekla, da morata ona dva plačevati VSE račune užitkarja in da nepremičnine, ki je bila predmet dedovanje ne smeta prodati brez dovoljenja užitkarja. Zadnji dve stvari po nobenem zakonu NE držita. Ravno nasprotno. Zakaj si je sodnica to dovolila ne vem.
Brat vas lahko obtoži in vi morate dokazati, da to ni res?!
Še sreča, da je vsak nedolžen, dokler mu ne dokažejo, da je kriv.

Vseeno bi vam tudi sama svetovala dobrega odvetnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yin
PrispevekObjavljeno: Ned 23 Okt, 2005 23:44  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2005 12:48
Prispevkov: 43

ja, z dokazi ne bo problema, le, da je povezano z mnogimi sitnostmi in stroski. Izgledi pa so taksni, da bom potem morala jaz toziti in izpodbijati oporoko. Od kod pa to, da bi bila oporoka napisana obema, ne to ni tako, sem rekla, da je z marjami in intrigo in vezami dosegel vse, kar se da doseci. Na temu je delal ze od smrti prvega starsa in ce bi jaz lahko dokazala, kaj se je dogajalo, potem bi bil on danes v zaporu.

Jaz ne mislim, da je to prav, da je vsak nedolzen dokler mu ni kaj drugega dokazano... ker jaz vem marsikaj, kar je moj brat kriv, pa mu ne morem dokazati. Taksno "pravo" she bolj pokvari narod. Ker prav tisti zlehtni, tisti dosezejo vse. Ne razumem pa, da ce bi jaz njega kaj obdolzila (kar je sicer res), potem bi morala to jaz dokazati; ce pa si drugi kaj izmisljujejo in trdijo, kar se tice mene, pa moram spet jaz dokazati. To se mi zdi tumac.
Saj ste zadnjic se trdila, da je dokazno breme na tistem ki nekaj zatrjuje.- torej cetudi si izmisli? Kot si je izmislil za mojo vikendico.

Ne razumem, da bi bilo kaj napisano na dva dedica in uzitkarja. Mislim, da ste tukaj nekaj pomesala, ali pa sem jaz napisala prevec nerazumljivo.
Ja, ze odvetnika je treba placat, dobrega pa se verjetno bolj Sad
Po kteri je dober Wink
Hvala za vsako besedo ki me umiri in mi ne napravi tako kruto sliko sveta... me she vse zelo boli kar se je dogajalo...
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
marjanca
PrispevekObjavljeno: Pon 24 Okt, 2005 22:33  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jul 2005 19:35
Prispevkov: 1336

Yin!

Še enkrat si preberite odgovore. Enega ste dobila od Justicije in enega od mene - Marjance.

Kar se tiče dveh dedičev in užitkarja sem vam samo podala primer, kaj vse se dogaja na sodiščih, kaj vse si sodniki dovolijo izjaviti na obravnavi. To nikoli ni bil vaš primer.

marjanca
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yin
PrispevekObjavljeno: Čet 27 Okt, 2005 23:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Jul 2005 12:48
Prispevkov: 43

vsakokrat izgubim besedilo tle, ker se moram vsakic spet prijavit...
zato zaenkrat le: najlepsa hvala obema.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu