Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  ustna oporoka
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
martka
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Mar, 2019 11:25  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2014 21:06
Prispevkov: 9

Kot zakoniti dedeč III dednega razreda sem bila vabljena na zapuščninsko obravnavo.
Okrajno sodišče je ugotovilo, da ni ustna oporoka ni veljavna, ker niso bile podane izredne razmere v času, ko naj bi zapustnica izrazila poslednjo voljo. Zapustnica je v pogovoru z materjo in sinom razmišljala, komu naj zapusti svoje premoženje. Zvečer istega dne je umrla, čeprav dopoldne ni kazala znakov,da se bliža smrt. Dedinja se je na ta sklep pritožila in jo je višje sodišče napotilo na tožbo. Sedaj nas toži. Zanima me, ali se lahko odpovem dedovanju in izstopim iz tožbe. Če lahko, kako naj to sporočim? Ali lahko priznam oporoko in zahtevam nujni delež? Dedičev nas je 30, vsi II in III dedni razred. Predlagana je mediacija, ali je potrebno sodelovati v mediaciji.
Prosim za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 27 Mar, 2019 13:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Ustna oporoka, podana tako, kot ste opisali, je neveljavna.

Lahko pripoznate tožbeni zahtevek, ki se pošlje sodišču, nakar sodišče proti vam izda sodbo na podlagi pripoznave. Naložilo vam bo tudi plačilo stroškov. Pripoznava zahtevka mora biti brezpogojna (ne morete reči, priznavam oporoko, ampak samo če dobim nujni delež) in je nepreklicna. Za vas bo oporoka v celoti veljavna, tudi če proti drugim dedičem tožnica ne uspe in ne dokaže njene veljavnosti.

Nujni dediči so samo zakonec in potomci pokojnega. Če teh ni, so to njegovi starši. Če tudi teh ni pa bratje in sestre pokojnega, če dokažejo, da nimajo sredstev za svoje preživljanje in so nesposobni taka sredstva pridobiti (tu gre npr. invalidnost, nesposobnost za delo zaradi starosti, ne pa npr. brezposelnost). Če ne spadate v nobeno kategorijo, potem vam nujni delež ne pripada. Zakoniti delež bi vam pripadal, če ne bi bilo oporoke in če ne bi bilo dedičev I. in II. dednega reda.

Če ste podali soglasje k mediaciji, potem se je morate udeležiti. Če ga niste podali, potem pač ne. Če pa sprašujete, ali je koristno, da podate soglasje, potem je odgovor da, ker se tam lahko pod vodstvom mediatorja dogovorite o načinu rešitve zadeve. Potem, ko podate pripoznavo zahtevka, se mediacije ne morete več udeležiti - lahko pa nemoteno teče za tiste tožence, ki pripoznave niso dali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martka
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 20:36  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2014 21:06
Prispevkov: 9

Ne razumem, kaj je to pripoznava zahtevka. Je to , da se strinjam z ustno oporoko. Ali je to ,če se odpovem dedovanju , ssveda nepriklicno, in s tem neposredno tožbi, in ali mi sodišče vseeno naloži plačilo stroškov?
Ali se lahko odpovem na mediaciji, ali so tudi potem kakšni stroški ?
Kaj pa če napišem odgovor na tožbo sama, kako pa je potem s stroški?

Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 20:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Mediacija se ne izvede, če k njej ne dajo soglasja vse stranke. Če se ne izvede, stroškov mediacije ni. Če se mediacija izvede, stranke nosijo njene stroške, običajno po enakih deležih (določeno trajanje medjacije "časti" proračun sodišča, preostalo se plača). Če na mediaciji ni dogovora, potem postopek teče dalje, kot da mediacije ni bilo. Če se na mediaciji doseže dogovor, potem se tam reši vsa vprašanja, tudi glede stroškov. Mediacija ni sojenje. V mediaciji nobena stran ne more biti prisiljena, da sklene dogovor, pa čeprav je očitno, da s pravnega vidika nima prav. V mediaciji mediator samo skuša stranke pripraviti, da se dogovorijo.

Če niste podali povoda za tožbo in če zahtevek pripoznate v roku, ki je postavljen za odgovor na tožbo, stroškov nasprotne stranke ne nosite.

Če sama napišete odgovor na tožbo ... To bo verjetno spet koga razburilo, ampak ... če sami napišete odgovor, boste verjetno plačali vse stroške nasprotne stranke in sodne takse, ker je verjetnost, da v postopku uspete, če se sami lotite pisanja odgovora minimanlna. Zaradi postopkovnih pravil vas kasneje tudi najboljši odvetnik ne more rešiti, če na začetku ne zastavite zadeve pravilno. In žal, če ne razumete koncepta kot je pripoznava, domnevam na ne razpolagate z ustreznim znanjem, da bi sami vodili postopek.

Pripoznava zahtevka je to, da izjavite, da je zahtevek, ki ga je postavila tožeča stranka, v točno taki obliki in takem tekstu, kot ga je postavila tožeča stranka, utemeljen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martka
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 21:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2014 21:06
Prispevkov: 9

Rada bi se iz tega dedovanja izločila (odpovedala dedovanju) s čim manjšimi (brez) stroškov, kako naj to storim. Ko me je sodišče pozvalo na Zapuščninski postopek in ker nisem vedela, da je ustna oporoka, se nisem takoj izločila, Sedaj pa vidim, da ne bo konca, ker tožnica(ustna dedinja) ima zastonj odvetnika, ker nima finančnih sredstev.
Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 21:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Žal vam ne morem povedati nič več, kot sem vam navedla zgoraj. Če se želite iz dedovanja umakniti tako, da kasneje ne bo negativnih posledic, potem riskirajte tistih par evrov in pojdite do odvetnika. Če vam je vseeno, kaj se zgodi, samo da sedaj nimate stroškov, napišite odgovor po lastni presoji glede na to, kar sem vam zgoraj povedala. Pisanje vloge sodišču za vas pa presega okvire svetovanja na tem forumu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martka
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 21:26  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2014 21:06
Prispevkov: 9

Mislim, da nisem bila dovolj jasna. Podala bom izjavo, da se odpovedujem dedovanju v svojem imenu in imenu mojih naslednikov. Ne vem, ali jo pošljem na okrajno sodišče, kjer je bil zapuščninski postopek, ali na okrožno, kjer je tožba. Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 21:30  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Na okrajnem take izjave ne bodo mogli upoštevati, ker je postopek zaradi tožbe prekinjen. Na okrožnem pa ne morejo odločati o ničemer drugem kot o tožbenem zahtevku, ki ga je postavila dedinja. Upoštevajte, da če bo vaša izjava dvoumna, bo sodišče štelo, da zahtevka ne pripoznavate in bo postopek tekel dalje, vključno z vsemi stroški.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martka
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Apr, 2019 21:48  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sob Mar 2014 21:06
Prispevkov: 9

Kaj pa se zgodi, če nas 10 članov pripozna zahtevek, ostalih 18 pa vloži odgovor na tožbo, seveda z odvetnikom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 03 Apr, 2019 14:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Odvisno od tega, ali gre za enotne pravo ali ne. Ne da bi videla tožbenih zahtevek in vso dokumentacijo, vam ne morem povedati. Če so enotni pravo, potem sodišče ne more izdati sodbe samo za tiste, ki pripoznajo zahtevek, ampak so ti še naprej udeleženi v postopku. Če niso enotni pravo, izda sodbo samo za tiste, ki so zahtevek pripoznali in s tem zanje zaključi zadevo, glede ostalih pa teče dalje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu