Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  DEDOVANJE TOŽBA
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
dada51
PrispevekObjavljeno: Ned 30 Jun, 2019 22:46  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2012 17:26
Prispevkov: 24

Spoštovani!
Starša sta umrla, ostale smo tri sestre: ena žiivi trideset let v tujini,druga je po smrti obeh staršev nameščena v domu za duševno prizadete, njen skrbnik je CSD in jo zastopa na sodišču odvetnik za brezplačno pravno pomoč Sama sem z nizko pokojnino, vendar presegam nekaj evrov in sem se sama branila na sodišču (5 let). Sedaj je prišla sodba, v kateri je sestra iz tujine uspela dokazati, da je univerzalna dedinja.
Nimam sredstev in zdravja, da se pritožim, kaj bo storil odvetnik 2. tožene sestre ne vem. Zanima me, če postane 1. stopenjska sodba pravnomočna, z katero je tožeča uspela postati univerzalna dedinja, sva midve s sestro, ki je v domu nujna dediča ali sva pravico izgubili.
Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurek73
PrispevekObjavljeno: Pon 01 Jul, 2019 11:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2009 9:53
Prispevkov: 927

Nič ni izgubljenega.
Univerzalni dedič samo pomeni, da je "dedič".
Da ji pripada nujni delež.
Da ji pripada med 1/6 in 1/3 zapuščine (in dolgov).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dada51
PrispevekObjavljeno: Pon 01 Jul, 2019 19:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jan 2012 17:26
Prispevkov: 24

Hvala za odgovor, vendaar nisem bila dovolj natančna ....na oporoki piše, da je tožeča UNIVERZALNA DEDINJA CELOTNEGA PREMOŽENJA.
Starši niso nikoli izrazili tega namena, vedno je bilo v dogovori v družini, da bomo enakovredne dedinje, ne vem od kod takšna oporoka, ki ni podpisana od starša, niti 2 prič, ki jih je navedel odvetnik.....
Zelo sumljivo početje odvetnika, ampak z drugo sestro nimava dokazov, da je vse skupaj laž in konstrukt interesov, odvetnik je intimni prijatelj nečakinje....
Bom končala, ker je vse skupaj nerazumljivo in izredno boleče, ker sem vse življenje imela izredno rada sestro iz tujine in njena dva otroka in jim zmeraj stala ob strani.
A na sodišču veljajo druga pravila in intrige.....POŠTENJE IN RESNICO NE IŠČI NA SODIŠČU, TAM ZMAGA KORUPCIJA, ZNANSTVO IN DEBELE LAŽI.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 02 Jul, 2019 16:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Pojem "univerzalni dedič" je nekoliko čuden. Namreč vsak dedič je univerzalni pravni naslednik pokojnega (preprosto povedano to pomeni, da tak dedič "stopi v čevlje" pokojnega tako glede premoženja kot glede dolgov). Če bi oporoko pisal odvetnik, zagotovo ne bi bila tako formulirana. Velja pa pravilo, da je sodišče dolžno oporoko razlagati skladno z voljo pokojnega, če je to le mogoče, tako da taka napačna formulacija ne vpliva na veljavnost oporoke.

V sodbi mora biti določena argumentacija, zakaj je sodišče oporoko štelo za veljavno. Če bi šlo za oporoko pred pričami, zagotovo ne bi ugotovilo veljavnosti take oporoke, če prič ne bi bilo. Vendar je pa sodišče po zakonu dolžno, da oporoko šteje za veljavno, tudi če ni bila sklenjena pred pričami, dovolj je, da jo je zapustnik napisal lastnoročno.

Če z odločitvijo niste zadovoljni, potem pojdite do odvetnika, da vam zadevo preuči in ugotovi, ali obstaja temelj za vložitev pritožbe. Ta forum ni pravo mesto za tako poglobljeno svetovanje.

Glavno načelo v vsakem sodnem postopku je, da je vsaka stranka dolžna storiti vse, da zavaruje svoje pravice in koristi. Če bi sodišče "pomagalo" eni stranki (npr. če se sama ne znajde), potem bi to sesulo celoten sisetm. Predstavljajte si obrnjeno situacijo: da vi pridete na sodišče z odvetnikom, ki je porabil ogromno ur, da je pripravil vašo tožbo, pa pride na drugi strani stranka sama in sodnik ji svetuje, kako naj izpodbije vaše pravice. Najbrž vam to ne bi bilo posebej všeč.

Če sodba postane pravnomočna, vam ostane pravica do uveljavljanja nujnega deleža (domnevam, da gre za dedovanje po enemu od vaših staršev). Teoretično obstaja možnost, da imate izločitvene zahtevke glede posameznih stvari iz zapuščine, oziroma da imate do zapuščine terjatev (v primeru, da vam je zapustnik kaj dolžan, ali da ste imeli z njim sklenjeno kakšno pogodbo npr. o preživljanju). Tu je dosti odvisno od dejanskega stanja in vam ne morem z gotovosjo povedati, ali kakšne take zahtevke imate ali ne. Nujno je, da se take zahtevke pravočasno uveljavlja v zapuščinskem postopku, ker jih sicer lahko trajno izgubite. Poiščite strokovno pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu