Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Dana je ara,kaj zdaj to pomeni?
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
javorka
PrispevekObjavljeno: Pet 06 Sep, 2019 11:41  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2007 11:01
Prispevkov: 14

Se enkrat vprasanje, za katerega prej nisem vpisala naslova vprasanja.Morda se pojavi tudi vprasanje sestavljeno prej..Bom zastavila se enkrat, krajse.Soseda starejsa gospa, je nasla kupca za hiso.V hisi so se njene osebne stvari in gospa drugace zivi na drugi lokaciji.Bodoci kupec ji je dal ara,izplacilo celotne kupnine bo novembra letos.Gospa je rekla, da so notri v hisi se osebne stvari, spomini, hladilnik,kredence, skrinjice tiste starinske,gobleni,pozlaceni okvirji...da ce jima ne koristi nic od teh stvari, bo sama spraznila oz.sama prodala, razdelila med prijatelji,sorodniki.Vmes jo je bodoci kupec klical, da ce ga lahko spusti v hiso, da z aritektom vse premeri, da pripelje ze nekaj drugih elementov, ...kar je gospa dovolila.Ko je gospa , se vedno lastnica hise odlsla na dopust, je bodoci kupec veselo hitel prodajat njene stvari na kar jo je opozorila druga soseda.Tudi drugi sosedje smo nasli njihove stvari na netu.Ko ga je soseda lastnica hise opozorila, da se to ne dela, da ne ne prodaja njenih stvari dokler ni lastnik,ji je odgovoril, da je dal aro in da je videno kupljeno.Mar ni videno kupljeno,kot stavba,kot skrite napake in glede na to daje hisa starejsa,v celoti grajena vrhunsko so podpisali videno kupljeno.Zdaj pa ji bodi kupec trdi, da je dal aro in da se smatra lahko da je njegovo,ter prodaja ze balkonsko ograjo, balkonsko sedezno,od lastnice tv,slike...ki morda res niso kaj vem vredne, so pa spomini,kakorkoli.Prosim vas, za cimprejsnji odgovor, saj je se nekaj stvari v hisi,ki bi jih soseda rada sama zase zadrzala,v naprej hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sob 07 Sep, 2019 16:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1675

Tu sta dve ločeni zadevi, eno je ara, drugo je predmet pogodbe.

Kaj točno je bilo s pogodbo prodano, je odvisno od tega, kako je bila pogodba formulirana. Stvari, ki štejejo za t.i. pritikline nepremičnine, štejejo za del nepremičnine in se kot take prodajo skupaj z nepremičnino, če ni posebej dogovorjeno drugače. Sem npr. spadajo okna, vrata, balkonska ograja, vgrajeno pohištvo (npr. vgradna kuhinja, kopalniška oprema) in podobno. Če s pogodbo pritikline niso bile izključene iz prodaje, potem so predmet prodaje.

Za stvari, ki niso pritikline, šteje da v prodajo niso zajete in ostanejo v lasti prodajalca. Mogoče pa se je s pogodbo dogovoriti, da so tudi take stvari s prodajo zajete.

Lastništvo na nepremičnini (in pritiklinah) preide na kupca v trenutku, ko je kupec vpisan v zemljiški knjigi. S pogodbo se je mogoče dogovoriti, da kupec prevzame dejansko posest nepremičnine že prej.

Lastništvo na premičninah preide na kupca v trenutku, ko jih pridobi v posest.

Takoj, ko je pogodba sklenjena, pridobi kupec pravico od prodajalca zahtevati, da mu izroči v last to, kar je predmet pogodbe (torej nepremičnina s pritiklinami, druge premičnine če je tako dogovorjeno). S pogodbo se lahko določi tudi drugačen rok, v katerem kupec pridobi tako pravico.

Kupec tako pravico izgubi, če pride do razdrtja pogodbe. To je mogoče samo izjemoma. Če je dana ara, pa pogodbo razdre prodajalec, mora kupcu vrniti dvakratni znesek are, poleg tega pa tudi morebitno nastalo škodo. Kupec v tem primeru ne pridobi lastninske pravice. Če pogodbo razdre kupec, potem sme prodajalec obdržati dano aro.

Ara torej ne pomeni, da kupec s plačilom are že pridobi lastništvo, ampak vzpostavi samo snakcije, če pride do razdrtja pogodbe.

Ali je kupec v tem primeru ravnal skladno s pogodbo ali ne je odvisno od tega, kaj je bilo v pogodbi dogovorjeno kot predmet prodaje (pa tudi kaj ni bilo izrecno izključeno), kaj je bilo dogovorjeno glede izročitve stvari kupcu in ali je kupec lastninsko pravico že pridobil (torej ali je vpisan v zemljiško knjigo).

Ustni dogovori (torej to, kar se stranke dogovarjajo zraven pisne pogodbe) so težko dokazljivi. Poleg tega pa velja domneva, da če je pogodba sestavljena v pisni obliki, je zapisano vse, kar sta se stranki dogovorili (torej se domneva, da se stranki nista dogovorili ničesar drugega).

Tako da upam, da se je prodajalka s pogodbo zavarovala, tako da bo lahko zahtevala vračilo stvari, ki jih je kupec prodal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javorka
PrispevekObjavljeno: Ned 08 Sep, 2019 9:17  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2007 11:01
Prispevkov: 14

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam ,za hiter in izčrpen odgovor,ki bo sigurno pripomogel k nadaljnjemu odvijanju dogodkov.Najlepsa hvala za vse podrobnosti,ki ste nam jih v odgovoru podrobno razlozili.

Lep pozdrav , Javorka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu