Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Prenos lastništva z darilno pogodbo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Apr, 2020 12:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

Pozdravljeni!

Dovolite mi, da vam opišem situacijo:

Pred 25 leti, ko je moj dedek umrl, so trije zakoniti dediči dedovali kupljeno stanovanje - žena (moja babica) in dva sinova. Oba sinova sta se takrat odrekla deležu v prid mami, ki je tako postala edini lastnik stanovanja.

Nekaj let za tem je umrl tudi eden izmed dveh sinov. Oba sinova pa imata vsak po dva otroka.

Pred par leti se je lastnica stanovanja prostovoljno odločila, da stanovanje podari drugemu, živemu sinu. Prenos lastništva je bil narejen z darilno pogodbo. Nepremičnina je tudi katastrsko urejena. Seveda je prejšnja lastnica ohranila dosmrtno pravico uporabe stanovanja.

Zdaj pa serija vprašanj ... kaj se zgodi ob smrti prejšnje lastnice - mame? A lahko ostali dediči zahtevajo nujni delež? Kdo sploh so dediči in v kakšni meri dedujejo? Kakšen dokument bi bilo potrebno pripraviti, da bi po smrti babice, nepremičnina v celoti pripadala mojemu očetu, v kolikor sedaj temu ni tako?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 15 Apr, 2020 21:58  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Poenostavljeno, pravica do nujnega deleža je močnejša od darilne pogodbe (oziroma lastništva, pridobljenega na podlagi darila). Če ne bo v zapuščini vsaj (okvirno) še enkrat takšna vrednost kot je vrednost darila, lahko dediči zahtevajo, da prejemnik stanovanja to vrne v zapuščinsko maso, nakar na njem dediči pridobijo nujni delež, ali pa da izplača nujne deleže.

Za podrobnosti o nujnih deležih, dedovanju, darilih itd. si poglejte more starejše odgovore. Sem že ogromnokrat razložila kako teče dedovanje v teh primerih in se ne bom ponavljala.

Po mami dedujejo (če ni oporoke) po enakih deležih njena sinova. Delež pokojnega sina dedujeta njegova sinova po enakih deležih. Če je oporoka, potem so dediči isti, le njihov deleč je polovico deleža kot v primeru dedovanja brez oporoke, razlika do celote pa pripade tistemu, ki je v oporoki naveden kot dedič.

Deduje se vse, kar ima pokojna v svoji lasti v trenutku svoje smrti in vse, kar je kadarkoli podarila dedičem (če to zahtevajo nujni dediči). Ni mogoče ugotoviti, kakšen delež ima kateri dedič na stanovanju, dokler ni jasno, kaj vse spada v zapuščino (vključno z dolgovi), to pa do smrti zapustnice ni mogoče ugotoviti.

Kako rešiti? Samo s sodelovanjem dediča, ki se je odpovedal dedovanju po očetu (oziroma natančneje, njegovih dedičev). Mogoče je skleniti ustrezen dogovor, s katerem se prepreči, da bi naknadno uveljavljala nujni delež. Za tak dogovor so predvidene precejšnje formalnosti, zato ga niti ne poskusuite pisati sami. Pojdite k odvetniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 12:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

Hvala za odgovor.

Kaj pa možnost "nadgraditve" darilne pogodbe s pogodbo o doživljenjskem preživljanju? Je to možno oz. sploh smiselno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 12:49  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Ta učinkuje samo toliko, kolikor je res bilo danega preživljanja. Če ima mama svoje prihodke, s katerimi se preživlja in če ima brezplačno služnost, je vprašanje, koliko preživljanja je pravzaprav danega.

Recimo, da se sklene pogodba. Mama živi recimo še 20 let. Ima svojo pokojnino. 10 let živi doma. Vrednostno gledano lahko s pokojnino pokrije strošek svojega preživljanja (ni bistveno, ali dejansko plačuje ali ne oziroma koliko plačuje za hrano, elektriko in podobno). 10 let gre v dom, pokojnina zadošča za večino oskrbovanja, recimo da na leto "zmanjka" 2400 eur (to je recimo 200 eur na mesec) in to plača njen sin kot preživljalec. V 10 letih se tega nabere za 24.000 EUR. Če je stanovanje vredno 100.000 EUR, ga je preživljalec odplačal samo do višine 24.000 EUR. Preostanek se šteje kot darilo, ne glede na pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Nujni dedič lahko izpodbija pogodbo o preživljanju, dokaz o višini vrednosti danega preživljanja pa je na preživljalcu. Tudi o tem sem že pisala v drugih objavah - preberite si.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 13:02  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

Hvala za pomoč!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 18:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

Ponovno pozdravljeni,

dobil sem dodatno informacijo glede možnosti zaščite darilne pogodbe. Po 46. členu - 3. odstavek zakona o dedovanju baje zadostuje lastnoročno napisana oporoka, kjer zapustnik izjavi, da je njegova izrecna volja, da se predmet darilne pogodbe NE vračuna v dedni delež in takrat ta predmet, v tem primeru stanovanje, izpade iz dednega deleža.

Bo to držalo?

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 18:35  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Morate prebrati še kakšen drug člen zakona, recimo 48.

Samo v primeru, da se nujni dediči s tem strinjajo, ali če je ostale zapuščine dovolj, da ne pride do oškodovanja nujnih deležev, oporočiteljeva volja obdrži veljavo.

Glejte, to kar skušate doseči je po svoji vsebini oškodovanje nujnih dedičev - vaših bratrancev. Vsa zakonodaja je urejena točno tako, da se prepreči tako oškodovanje. Če bi hoteli drugačno situacijo, potem bi morali to urediti že v dedovanju po vašem starem očetu (takrat skleniti ustrezni dedni dogovor). Ampak ker to ni taka situacija, ostaja vašim bratrancem pravica do nujnega deleža, ker se mu njihov pravni prednik ni odpovedal. Verjetno vam ne bi bilo posebej všeč, če bi lahko vaša bratranca z neko svojo medsebojno pogodbo uredila tako, da bi vaš oče izgubil celotno stanovanje, zato tudi vi ne morete na tak način poseči v njune pravice. Kar pa se zapustnice tiče, njena oporočna volja je omejena z zakonskimi določbami. Do smrti lahko s svojim premoženjem razpolaga kakor hoče, tega ji nihče ne oporeka niti preprečuje, ampak kaj se z njenim premoženjem zgodi po njeni smrti pa ni več izključno v njenih rokah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 20:08  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

Ne gre se za to, da bi hoteli koga oškodovati. Gre se za to, da ena izmed mojih sestričen NIKOLI ni bila vpletena v naše družinsko življenje, saj izhaja iz stričevega prvega zakona in se je že kot majhna deklica z mamo preselila v drugi kraj, želje po temu, da bi se vključila v našo družino pa nikoli ni kazala, niti sedaj, v odraslem življenju. Obiskovala ni niti svojega očeta, preden je umrl, pri babici pa je bila v 40ih letih vsega skupaj mogoče petkrat (od zadnjega obiska je preteklo tudi že ogromno let). V sporu je tudi s svojo polsestro.

Skratka ... če že zakonsko njen delež pri dedovanju ni sporen, kot pravite, je pa moralno sigurno. To je tisto, kar bi radi odpravili, ker se nam ne zdi pošteno, da bi nekdo, ki nikoli ni bil prisoten v babičinem življenju obravnavan enako kot ostali in TAKA JE TUDI BABIČINA ŽELJA!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 20:19  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Kar opisujete je tipična zgodba, že na meji s klišejsko. Zakonodaja je napisana tako kot je, prav zato, da se onemogoče mešanje premoženjskih razmerji z medosebnimi razmerji.

Vaša sestrična je enako upravičena do premoženja po svojem očetu, kot ste vi upravičen do življenja po svojem očetu. Sestričnina mati pa ni dedinja. Razveza ne sme vplivati na pravice otroka, ki pri vsem tem nima nič. Mogoče bi veljalo pomisliti, koliko ste vi osebno stopili sestrični naproti, da bi vzpostavili normalno komunikacijo med sorodniki. In če bo vaš odgovor, da je bilo to težko ali da vam je bilo to zoprno zaradi njene mame, potem pomislite, ali ni mogoče razlog, da se sestrična ni "vpletala v vaše družinsko življenje" v tem, da ji je bilo enako ali še težje. Pravite, da ni obiskovala očeta - je oče obiskoval njo? Če smo natančni, je dolžnost staršev, da ohranjajo stike z otroci (še posebej mladoletnimi) in stiki so namenjeni koristim otroka, ne staršev. Samo zato, ker je nekdo (trenutno) lastnik določenega premoženja, ne pomeni, da ima pravico pisati pravila kako se morajo drugi ljudje, zlasti sorodniki, obnašati do njega. Tako da v celi zadevi ne vidim ničesar pravo. Vidim le sorodnike, ki nimajo ustreznega znanja in zrelosti, da bi presegli spore in "principe", ki so jih "podedovali" od prejšnjih generacij. Zato bi vsem predlagala namesto odvetnika psihologa - bo za vse veliko ceneje. Ker če boste vztrajali vsak na svojem bregu vam lahko po obsežnih izkušnjah povem, da bo potem, ko bo prišel račun za vse sodne postopke, od stanovanja ostalo bolj malo, sorodniki pa boste skragani še za deset generacij vnaprej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JanZavrtanik
PrispevekObjavljeno: Čet 16 Apr, 2020 20:31  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Okt 2014 0:42
Prispevkov: 11

V zgodbi je še precej drugih detajlov, ki pa jih ne bi pisal tu in celotna slika ni tako preprosta, kot ste jo opisali.

Zahvaljujem se vam za vaš čas!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu