Avtor Sporočilo
<  Dedno pravo  ~  Idealni deleži
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
aragon
PrispevekObjavljeno: Tor 04 Avg, 2020 13:23  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Jan 2011 8:49
Prispevkov: 2

Starša sta zgradila enodružinsko hišo. Eden od otrok je dobil v uporabo manjši del hiše, si naredil lasten vhod in ustvaril svoje gospodinjstvo. Drugi otrok je živel v skupnem gospodinjstvu s starši.
V oporoki je navedeno, da vsak otrok dobi tisti del hiše oziroma zemljišča, ki ga uporablja, a je sodišče ob predaji oporoke v hrambo poslalo opozorilo, da to brez etažne lastnine ni mogoče in se upoštevajo le idealni deleži.
Zapuščinske razprave po smrti staršev do danes še ni bilo.
Ali lahko otrok, ki uporablja po kvadraturi manjši del hiše, od drugega dediča zahteva, da mu odstopi del prostorov, da prideta na enako kvadraturo, ali pa mu celo zaračunava najemnino na razliko?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 04 Avg, 2020 16:12  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Predmet lastništva je lahko parcela (z vsem, kar je na njej zgrajeno) ali etažna enota (npr. stanovanje), če je na parceli ustanovljena etažna lastnina. "Dejansko" uporabljan del stavbe ne more biti predmet lastništva, ne more se dedovati. V zapuščino zato spada celotna nepremičnina, vsakemu dediču pa pripade solastniški delež, skladen z njegovim dednim deležem. Dediči smejo skleniti dedni dogovor, s katerim si deleže drugače razdelijo, ne morejo pa se dogovoriti, da nekdo prejme del neetažirane stavbe.

Solastniški delež npr. 1/2 NE pomeni, da vsakemu solasntiku pripada 50% kvadrature. Nepremičnina je v celoti solat obeh solastnikov, pri čemer to pravico izvršujeta sporazumno (po dogovoru). Če dogovora ni, lahko vsak solastnik pred sodiščem zahteva, da določi način, kako se nepremičnina uporablja. Solastniki lahko kadarkoli sporazumno spremenijo svojo solastnino v etažno lastnino in potem vsak prejme tisti del stavbe, ki je dogovorjen; če dogovora ni, lahko vsak solastnik zahteva ustanovitev etažne lastnine v sodnem postopku.

Vse, kar je en dedič vlagal v nepremičnino zapustnika (ob odsotnosti drugačne pisne pogodbe) ne poveča vrednosti, ki mu pripada, niti nima nobene pravice do večjega dednega deleža. Če drugi dediči s tem soglašajo, lahko zahteva povrnitev koristnih investicij v obliki terjatve do zapuščine (denarne, ne (so)lastniškega deleža). Če se drugi dediči ne strinjajo, potem mora tak dedič v sodnem postopku dokazati pogodbo z zapustnikom, s katero se je zavezal vlagati v nepremičnino, zapustnik pa tako vlaganje plačati. Brez take pogodbe štejejo vlaganja za darilo zapustniku in posledično drugemu dediču. Skratka, vlaganja v ničemer ne spremenijo pravic in dolžnosti dedičev.

Vprašanje najemnine je odvisno od (ne)obstoja dogovora med solastniki o načinu uporabe nepremičnine. Če en solastnik s svojo uporabo nesorazmerno posega v pravice drugega solastnika (ne nujno po kvadraturi, ampak po vrednosti), lahako ta drugi solastnik zahteva povračilo uporabnine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Dedno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu