Avtor Sporočilo
<  Stvarno pravo  ~  Vpis v ZK
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
burmi
PrispevekObjavljeno: Sre 12 Maj, 2021 13:00  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2010 10:50
Prispevkov: 129

Pred enajstimi leti je bil podan na sodišče predlog vpisa v zemljiško knjigo za služnostno pravico. Sodišče do danes o tem še ni odločilo. Kaj je storiti? Hvala lepa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 13 Maj, 2021 0:59  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Ni odločilo ali ni dovolilo vpisa? Če ni dovolilo vpisa je treba preveriti zakaj in odpraviti pomanjkljivost.

Ali so v teku drugi zemljiškoknjižni postopki, ki preprečujejo, da bi bil postopek vpisa izveden? Če gre za ta primer ni druge variante, kot da počakate, da bodo vsi ostalipredhodni postopki rešeni (kar lahko traja, če so vmes spori oziroma pravde).

Če ni ne eno ne drugo vprašajte pri sodišču, kaj je razlog, da odločitev še ni bila sprejeta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
burmi
PrispevekObjavljeno: Čet 13 Maj, 2021 6:22  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Nov 2010 10:50
Prispevkov: 129

Bili so spori okrog nepremičnine, ampak že vsi rešeni, toda po podanem predlogu za služnost. Sodišče ni odločilo, ob ogledu ZK izpiska ni nobene rešitve pod rubriko vpis. Zanimivo je,da v rednem izpisku ni tega, da ni rešeno, če pa izdelam zgodovinski izpisek, pa se vidi, da sploh ni sodišče odločilo. Ali je lahko vzrok, ker se predlagatelj in predsednica sodišča dobro poznata, in sta precej skregana. Z drugo stranko pa je predsednica prijateljica.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Čet 13 Maj, 2021 11:21  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Ne razumem povsem, kaj naj bi izhajalo iz izpiskov.

Če o zadevi še ni bilo odločeno, potem bi bila na rednem izpisku plomba postopka. Če plombe ni, potem to pomeni, da glede navedene nepremičnine ni nobenega postopka, torej da je bilo v vseh predlaganih postopkih odločeno.

Če je plomba postopka razvidna iz zgodovinskega izpiska, ne pa iz rednega, pomeni, da je postopek tekel in da je bilo o zadevi odločeno. Preverite torej, kakšna odločitev je bila izdana v navedeni zadevi. Namreč če služnost ni bila vpisana še ne pomeni, da o predlogu ni bilo odločeno, ampak le, da je bil predlog zavrnjen.

Mogoče je tudi, da vpis služnosti ni bil mogoč, ker je bil pred ZK zadevo, kjer je bil predlog za njen vpis, plombiran kakšen drugi postopek. Zemljiškoknjižni vpisi se namreč izvajajo v vrstnem redu zadev kot so plombirane, ne pa v vrstnem redu kot je odločeno v pravdah in podobnih postopkih.

Npr.:
Oseba A je lastnik nepremičnine.

Oseba A proda nepremičnino osebi B, a noče overiti podpisa na pogodbi.

Oseba C ima služnost po nepremičnini, a je A ne priznava. Oseba C toži osebo A za ugotovitev služnosti.

Oseba B toži A za pridobitev lastninske pravice. Oseba B na podlagi neoverjene pogodbe zavaruje svoj vrstni red v ZK, ta postopek se plombira.

Preden sodišče odloči o tožbi osebe B o lastništvu, sodišče izda sodbo s katero se ugotovi služnost osebe C. Oseba C da predlog za vknjižbo služnosti na podlagi sodbe, a ZK sodišče ne sme odločiti o tem predlogu, dokler ne odloči o vpisu osebe B.

Zato vse odločanje ZK sodišča miruje dokler se postopek za ugotovitev lastništva osebe B ne konča.

Sodišče odloči, da mora A izročiti Bju overjeno pogodbo, ki jo B nato predloži ZK sodišču. ZK sodišče odloči, da so izpolnjeni pogoji, da se B vpiše kot lastnik in njegovemu predlogu ugodi.

ZK sodišče nato začne obravnavati zadevo osebe C; ugotovi, da sodba o ugotovitvi služnosti v korist osebe C učinkuje proti toženi stranki A, ki pa ni več lastnica nepremičnine, saj je lastnik v času odločanja oseba B. Sodišče zato predlog osebe C zavrne.

C bi lahko tako situacijo preprečil samo, če bi vložil predlog za zaznambo spora glede pridobitve njegove služnosti PREDEN je oseba B vložila svoj ZK predlog na podlagi neoverjene pogodbe. V tem primeru bi B dobil nepremičnino, ki je obremenjena s služnostjo.To je samo en teoretičen primer, povsem mogoče je, da je v vaši zadevi situacija drugačna, a še vedno zakonita. Zmeraj je smiselno najprej preučiti vse ostale možnosti preden se začne sumiti v nezakonitost ravnanja posameznega sodnika. Verjetno ne bo odveč, če se za razlago ZK izpiskov obrnete na odvetnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Stvarno pravo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu