Avtor Sporočilo
<  Ostalo  ~  Odgovornost za okvaro avtomobila
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
pjapsi
PrispevekObjavljeno: Sre 06 Jun, 2018 10:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2013 14:14
Prispevkov: 4

Imam problem. Pred mesecem dni, sem ugotovil da je z mojim avtom nekaj narobe. Po telefonskem klicu na pooblaščen servis , sem se dogovoril za pregled in servis. Že po telefonu mi je vodja oddelka povedal, kaj lahko pričakujem in kakšne vrste servis bo treba opraviti. Avto ima prevoženih 190.000 km in je na njemu bilo potrebno opraviti veliki servis. Po tednu dni, 25 aprila 2018, sem sem oglasil na servisu, pustil avto tam, kjer so ga vzeli v delo. Z vodjem sva se zopet menila, kakšne težave imam z avtom in takrat sem mu povedal, da avto nima moči, da mu gori rdeča lučka za motor, da predvidevam da mi bodo naredili veliki servis in da hočem, da mi zamenjajo tudi ležaje v motorju, saj sem pri prejšnjem avtu to vedno prakticiral, zato sem z njim naredil več kot pol milijona kilometrov. Ker ima moj avto isti motor kot prejšnji, sem zanj prav tako želel, da se mu zamenjajo ojnični ležaji, vendar me je vodja servisa prepričal, da se pri sedanjih motorjih tega ne prakticira.

V uporabo so mi dali nadomestni avto, ki sem ga po 7-ih urah vrnil nazaj na servis, storitev plačal, svoj avto sem dobil nazaj, se z njim odpeljal, in do tukaj je stvar taka, kot bi morala biti po vseh normalnih kriterijih v odnosih med pooblaščenim serviserjem in stranko.

Po 30 prevoženih kilometrih iz servisa na poti domov, se mi je v avtu, zopet prižgala rdeča lučka za motor in takrat sem ugotovil, da težave na mojem avtu niso odpravili. Naslednji dan sem bil službeno odsoten, čez prvomajske praznike in sem se v Slovenijo vrnil šele po praznikih. Po tednu dni uporabe avta, sem zopet poklical na servis in se dogovoril z vodjem oddelka za 17. maja 2018 na ponoven pregled. Ko sem se pripeljal na servis, so mi avto priklopili na tester in ugotovili so, da ne vedo, zakaj se mi rdeča luč na motorju prižiga. Rekli so mi, da lahko avto brez problema uporabljam, saj napaka, ki se mi je oglašala, najverjetneje ni takšne vrste, ki bi bila nevarna.

Tako sem uporabljal avto do prejšnjega petka 1. junija 2018, ko mi je na poti v službo, avto pričel čudno vibrirati, zato sem zavil na OMV bencinski servis Ravbarkomanda, kjer sem avto ustavil. Po ponovnem zagonu, se avto ni več zagnal, zato sem avto naložil in ga z avto vleko pripeljal na isti pooblaščen servis, kjer so mi avto do sedaj popravljali.

Ko so avto pregledali, sem v pogovoru z vodjem servisa zvedel, da je avto oz. njegov motor zanič in da se ga ne da več popraviti. Povedal mi je prav tako, da je na motorju zanič ojnica, da so ležaji na njem preskočili in zaradi tega uničili motor in blok. Popravilo motorja bi me, tako lahko stalo več kot 2.500,00€ in še ni nujno, da bo motor delal, tako kot je, ko sem ga kupil. V nadaljevanju, mi je še svetoval, naj avto zamenjam, kupim kakšen rabljen motor ali obnovljen ali pa ga pustim pri njih in si izberem kakšnega njihovega, moj avto bodo vzeli pa v ceno.

Zanima me. Ali lahko reklamiram poškodbo na mojem motorju oz. mojem avtu, glede na to, da je avto in njegov motor, po velikem servisu pri pooblaščenem serviserju zanič? Glede na to, da je od servisa minilo malce več kot mesec dni, kakšne pravice imam kot potrošnik, da dotični servis prisilim, da mi avto popravijo do te mere, kot bi se spodobilo? Zanima me, čigava je odgovornost za okvaro, če avto po takšnem servisu, doživi takšne vrste konec?[/b]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurek73
PrispevekObjavljeno: Sre 06 Jun, 2018 10:40  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Sep 2009 9:53
Prispevkov: 927

Koliko je star avto?
A je to pogosta napaka na teh motorjih?
Verjetno se lahko zmeniš, da ti krijejo kak del popravil. Kulanca,...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RED_line
PrispevekObjavljeno: Sre 06 Jun, 2018 13:11  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Feb 2012 18:30
Prispevkov: 622

predvidevam da avto ni več v garanciji. jaz predlagam da stopiš do dobrega odvetnika, ker drugače ne boš nič dosegel. naslednjič pa, če ti avto prižge lučko to ne pomeni da bi rad palačinke z čokolado, ampak da mu nekaj fali! Me zanima če bi na letalu isto odreagirali ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Sre 06 Jun, 2018 13:57  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Veliki servis (ali kakršen koli servis nasploh) ne vzpostavi stanja, kot da bi bil avto spet pod garancijo. Servis jamči, da izvede naročena dela strokovno, in to je to. Za uničenje motorja bi jamčil, če bi motor pred servisom normalno delal, po servisu pa zaradi nestrokovno izvedenega servisa nastane okvara. Če je vzrok okvare obstajal že pred servisiranjem, servis ne odgovarja.

Torej poenostavljeno: od trenutka, ko avto ni več v garanciji, gredo vse napake in poškodbe na vaš račun. Če v avto serviser posega nestrokovno, potem odgovarja za napake, ki neposredno izhajajo iz tega nestrokovnega dela.

Samo, da naročite servis motorja, še ne pomeni, da imate pravico pričakovati, da bo motor potem delal kot nov - kaj tak servis pomeni je navedeno v navodilih proizvajalca in serviser je dolžan storiti samo tisto, kar je tam navedeno. Če je vaš cilj brezhiben motor, potem je treba skleniti s servisom ustezno pogodbo, s katero se servis zaveže k temu cilju (ampak tega v praksi ne boste doživeli).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pjapsi
PrispevekObjavljeno: Ned 10 Jun, 2018 11:50  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2013 14:14
Prispevkov: 4

Zdaj prihaja nova zadeva.
Vodja servisa mi prodaja zgodbo, da je motor zanič in da se ga ne splača popravljati, saj sem lahko s stroški popravila takoj na 2500€. Ko sem ga vprašal, kaj je narobe točno, da vem povprašat, koliko me stane popravilo ali mogoča zamenjava delov. Na to je dejal, da je šel glavni ležaj na gredi in da se to a teh avtih še ni zgodilo, vendar se očitno je. Naslednji dan sem prišel na servis in pregledal avto iz vrha, sem ugotovil da se avta niso niti dotaknili. Ko sem ga povprašal, kaj vse je narobe na avtu, je rekel, da bi moral avto odpreti, ga "podreti" , da ugotovi kaj vse je zanič. Vzeti bi moral dol menjalnik in videti koliko škode je. Potem sem sam pri sebi razmišljal, da ima verjetno možakar rentgenski vid, da je videl v notranjost in dal točno diagnozo, brez da bi v notranjost avta pogledal. Jaz sem celo pogledal kakšno olje je v motorju, saj če bi šel glavni ležaj, bi morali biti v njem drobci in opilki, pa je olje čisto običajno in brez tega. Prav tako če bi šel ležaj, bi mi verjetno kazalo napako na armaturi , ker bi prišlo do padca pritiska na oljni črpalki.
Razmišljam, da bi avto peljal k cenilcu - sodnemu izvedencu, ki mi bi povedal, kaj z avtom je. Potem pa če bom ugotovil, da je na avtu preskočil jermen, ko so mi delali glavni servis, bom avto peljal nazaj in zahteval popravilo.
Samo ne poznam na koga bi se lahko v tem primeru obrnil.
Ali je kakšna takšna služba ali oseba, ki dela takšne vrste pregledov - uradnih???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Ned 10 Jun, 2018 12:03  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Od servisa lahko dobite odškodnino samo v primeru, ko škoda izvira iz nestrokovnosti njihovega ravnanja (torej ne iz predhodnega stanja motorja) ali če niso izvedli vseh storitev, ki ste jih naročili (torej če "veliki servis" po navodilih proizvajalca zajema storitve, ki jih servis ni naredil).

Dokazati morate tako to, da je škoda nastala (torej da je z motorjem sedaj narobe nekaj več, kot to kar je bilo z njim narobe pred servisom) in vzročno zvezo med dejanji servisa in tako nastalo škodo. Ter seveda škodo po višini. Kolikor je bil motor prej dotrajan, potem škodo, ki izvira iz te dotrajanosti, krijete vi.

Na spletni strani ministrstva za pravosodje je objavljen seznam sodnih izvedencev za posamezne stroke. Za znesek, ki vam ga bo izvedenec zaračunal za izdelavo izvedenskega mnenja, lahko kupite nov motor. Praviloma stroška izvedenskega mnenja ni mogoče prevaliti na nasprotno stranko.

Izvedenskega mnenja, ki ga pridobite pred pravdo, ni mogoče uporabiti v pravdi. Tam sodišče postavi drugega izvedenca (na vaše stroške).

Če hočete od servisa dobiti zanesljiv odgovor, kaj je z avtom narobe, potem to naročite (in seveda plačajte) - kot so vam rekli, torej to motor "podrejo". Z vsemi takimi storitvami velja to, da kolikor plačate, toliko dobite. Servis ni dolžan na svoje stroške za vas raziskovati, kaj je narobe; če vam rečejo, da so z običajnim pregledom nekaj ugotovili ali nečesa ne, je to pač to, in če hočete bolj poglobljen pregled, ga pač naročite.

Lahko samo ponovim: s tem, ko ste naročili servis motorja, NISTE pridobili pravice od servisa zahtevati odpravo vseh okvar, ki bi se na motorju pojavile po servisu (tako pravico bi dobili samo, če bi servisu izrecno naročili, da vam motor obnovi, in če bi servis tako naročilo sprejel). Servis odgovarja samo, če servisnih storitev ni izvedel skladno z navodili proizvajalca, in če zaradi take nestrokovnosti nastane napaka in če iz take napake izvira škoda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pjapsi
PrispevekObjavljeno: Tor 12 Jun, 2018 13:16  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pon Jun 2013 14:14
Prispevkov: 4

Da se ne bomo razumeli narobe. Jaz ničesar ne zahtevam, za kar se je zgodilo po naključju ali zaradi preutrujenosti materiala ali serijske napake ali pač, ker se ni ugotovilo vzroka na prejšnjem servisu. Moti me samo to, da pelješ avto na servis, ki je pooblaščen za popravila izrecnih vrst in sort, ima vse vrste informacij, testerjev in ostalih pripomočkov, ki olajšajo ugotavljanje in diagnozo napak. Zato se človek najverjetneje odloči za takšne vrste servis, saj predvideva, da bodo avto popravili, če se pokvari ali ne dela tako kot bi moral.
Jaz imam svojega mehanika. Priznam. Znanca, ki mi redno servisira avto, saj sem v prvi vrsti sam zainteresiran, da avto, ki ga krvavo rabim – dela! Definitivno me servisi ne stanejo toliko, kot bi me, če bi avto vozil na pooblaščen servis. To je eden od razlogov, da avto vozim k znancu. Drugi razlog je pa ta, da me zelo moti, da avto pripeljem na servis in ti terminsko povejo da se vrni ponj čez npr. 3 ure. Jaz pri svojem serviserju stojim zraven in gledam kaj dela, pa čeprav mu zaupam, vseeno spremljam in vidim, da mi zamenja in vgradi vse kar sem mu prinesel.
Jaz sem ogromno napak imel s pooblaščenci, saj sem na enem avtu imel po 3 letih obiskov, še vedno isti originalni bencinski filter goriva, ki mi je posledično uničil črpalko za gorivo in sklopko zaganjača. Vzrok – originalni filter goriva, ki stane slabih 7 €. Posledica več kot 500€ škode, ki jo nisem mogel naprtiti serviserju.
Ne pričakujem da mi bodo avto popravili, zaradi tega, ker se je na avtu po dobrem mesecu uničil motor. Želim vedeti samo, če je do napake prišlo zaradi kilometrine in starosti ali je bila vmes človeška napaka serviserja. Vemo da servisiranje je daleč od tega da bi bilo poceni, saj je obračunano delo vsaj toliko kot je vrednost materiala. Avtomobilska industrija si je že zagarantirala svoje preživetje s tem, da so rezervni deli v njihovi domeni in je servisiranje donosen delež dobička.
Sem v zelo zapleteni situaciji. Avto imam na servisu, kjer stoji in čaka da se odločim kaj bom z njim. Če se odločim da ga odpeljem, zgubim možnost ugotavljanja in dokazovanja krivde serviserja. Če pokličem sodnega izvedenca, mnenje na sodišču ne velja in tudi sicer se finančno ne izplača.
Podiranje motorja pa je serviserju mučno in tega ne želi narediti.
Kakšne so sploh moje pravne možnosti majhnega človeka proti pooblaščeni servisni avto hiši?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M_L_P
PrispevekObjavljeno: Tor 12 Jun, 2018 14:29  Odgovori s citatomPridružen/-a: Sre Jun 2007 23:40
Prispevkov: 1668

Ponovno: servis je dolžan opraviti samo storitve, ki jih naročite. Če ste naročili podrobno pravo stanja motorja (ne pa samo "veliki servis") in je servis to sprejel in vam zaračunal in ni izvedel, potem imate podlago za škodo. Morate pa si izbiti iz glave, da servisiranje motorja pomeni, da serviser jamči, da je motor od takrat dalje brezhiben.

Vaša percepcija, kaj naj bi servis počel, je napačna. Servis je dolžan izvesti izključno to, kar ste naročili. Če ste naročili "veliki servis", potem serviser pogleda, kaj proizvajalec razume pod tem servisom in opravi storitve, ki so tam navedene IN NIČ VEČ.

V bodoče: zahtevajte podroben popis, kaj bodo naredili v "velikem servisu". Če tam kaj manjka, kar bi radi, da se izvede, to izrecno naročite (naj se napiše v delovni nalog). Ne domnevat, da bodo naredili karkoli kar se "ustno" dogovorite in kaj vi predvidevate, da bi morali narediti.

Če želite pravo vzrokov napake na motorju, najamite izvedenca, kot sem opisala v prejšnjem postu. Ampak ne bo poceni.

Nisem rekla, da mnenje izvedenca na sodišču ne velja; velja toliko, kot velja vaša izjava. Rekla sem, da sodišče v postopku postavi novega izvedenca. Obstaja še tretja možnost, da pred vložitvijo tožbe sodišču predlagate postavitev izvedenca, ki naj odgovori na konkretno vprašanje glede vozila - je drag postopek, kjer bo udeležen tudi servis, in vsi stroši so v tej fazi na vas. Če vas zanima ta varjanta pojdite do odvetnika, ker sami težko da boste spravili skupaj postopkovno in vsebinsko pravilen predlog.

Če dokažete, da je razlog za napako na strani servisa, so vaše možnosti idealne. Če tega ne dokažete, pač ne. Preventiva je v teh primerih zlata vredna in včasih se je dobro posvetovati z odvetnikom tudi pred vstopanjem v pogodbena razmerja, ki se zdijo enostavna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
pravniki.info Seznam forumov  ~  Ostalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu